Afleggen is het verzorgen van het lichaam van de overledene, zodat deze toonbaar is voor de nabestaanden. Afleggen wordt meestal uitgevoerd door de uitvaartondernemer. Maar ook nabestaanden mogen het lichaam afleggen. Als de uitvaartondernemer het lichaam aflegt zal dit via een vast protocol gebeuren, zodat de kans op fouten minimaal is.
Bij een natuurlijke dood kan hier, zodra de dood door de huisarts is bevestigd, direct mee begonnen worden. Bij een niet-natuurlijke dood zal eerst een lijkschouwing plaatsvinden alvorens met het afleggen begonnen mag worden. Er mag dan pas begonnen worden met afleggen als de officier van justitie het lichaam heeft vrijgeven. Ook als de overledene organen of weefsels doneert, wordt dit gedaan voordat er met afleggen van het lichaam begonnen zal worden.
Afleggen van de overledene
Voor het afleggen van een overledene bestaat een vast protocol, zodat de kans op fouten minimaal is. Dit protocol hoeft overigens niet verplicht gevolgd te worden. Bij bepaalde geloofsovertuigingen of speciale wensen kan van het protocol afgeweken worden. Ook wanneer nabestaanden zelf het lichaam willen afleggen hoeven zij niet altijd het protocol te volgen. Afleggen gebeurt meestal door twee personen. Vaak zal het afleggen gebeuren door de uitvaartondernemer of verpleegkundigen in het ziekenhuis. Dit laatste gebeurt indien de persoon in het ziekenhuis overleden is.
Hoe legt u iemand af?
Bij het afleggen wordt het lichaam gewassen. Na het wassen worden de ogen en mond gesloten. De overledene wordt aangekleed met eigen kleding naar keuze. Daarna zal er nog een laatste verzorging plaatsvinden. Lees hieronder het volledige protocol afleggen.
Afleggen overledene protocol
Hieronder vindt u alle stappen die bij het protocol afleggen behoren. Deze stappen worden door uitvaartondernemers gevolgd tijdens het afleggen.
Wassen van het lichaam
Het lichaam wordt ontdaan van kleding en sieraden. Vervolgens wordt het lichaam met een washand uitgebreid gereinigd. Het haar zal worden gewassen en de nagels worden netjes geknipt.
Vochtverlies
Bij een overleden persoon zal er geen spanning meer staan op de spieren. Na een aantal uren zal er wel een lijfstijfheid optreden, die na enkele dagen weer zal verdwijnen.
Vanwege het gebrek aan spierspanning zal er vaak urine- en ontlastingsverlies optreden. De blaas zal daarom preventief worden geleegd middels erop te drukken. Andere holtes waar vochtverlies kan optreden worden vaak gedicht met plakkers of ander materiaal. De overledene zal ook een luier omgedaan worden.
Ogen en mond
Bij een overleden persoon staan de mond en ogen enigszins open. Bij het afleggen zullen de ogen gesloten worden door middel van plakkertjes en de mond gesloten worden door middel van een kussentje onder de kin. Soms wordt voor het dichthouden van de mond een enkele hechting gebruikt.
Aankleden
Om de overledene er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien, wordt deze vaak aangekleed met eigen kleding. Deze kan door de overledene zelf uitgekozen zijn of door de nabestaanden worden aangewezen.
Laatste verzorging
Als laatste verzorging wordt het haar goed gedaan en wordt er vaak make-up gebruikt om de overledene er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien. Bij mannen wordt dit gedaan om de bleke huid te kleuren. Bij vrouwen zal de make-up worden aangebracht zoals de overledene dit zelf ook deed.
Afleggen uitgelegd in een video
In onderstaande video van uitvaart.tv wordt het afleggen van een overledene nog eens duidelijk uitgelegd. Een overledenenverzorger legt uit hoe een overledene wordt afgelegd en hoe haar dagelijkse werk eruitziet.