Assurantiebelasting is een belasting die geheven wordt op verzekeringen. De verzekeraar is verplicht assurantiebelasting op zijn verzekeringen te heffen en deze af te dragen aan de Belastingdienst. Het tarief voor de assurantiebelasting is 21%. Deze komt bovenop de kale premie van de verzekering.
Er zijn een aantal verzekeringen die vrijgesteld zijn van assurantiebelasting:
- Verzekeringen die verband houden met de dood, leven of het welzijn van de mens, zoals: zorgverzekeringen, overlijdensrisicoverzekeringen of uitvaartverzekeringen die we op deze website vergelijken.
- Transportverzekeringen.
- Herverzekeringen (verzekering die een verzekeraar weer afsluit bij een andere verzekeraar. Een particulier kan deze verzekering niet afsluiten dus).
Hoogte assurantiebelasting
De assurantiebelasting is de afgelopen jaren flink gestegen. Tot 1 maart 2008 bedroeg de assurantiebelasting 7%. Tot 1 maart 2011 bedroeg de assurantiebelasting 7,5%. Tot 1 januari 2013 bedroeg de assurantiebelasting 9,7%. Tot slot werd vanaf 1 januari 2013 de assurantiebelasting zelfs meer dan verdubbeld, naar 21%. Deze verhogingen op de assurantiebelasting hebben de verzekeringspremies flink doen laten stijgen de afgelopen jaren.