Wat betekent begrafenis?

Een begrafenis is een vorm van lijkbezorging waarbij een overleden persoon begraven wordt. Een begrafenis moet binnen 6 werkdagen na overlijden plaatsvinden. In deze 6 werkdagen wordt door de nabestaanden samen met de uitvaartondernemer de begrafenis voorbereid.

De begrafenis zelf vindt altijd plaats op een begraafplaats. De overleden persoon heeft vaak zelf van tevoren aangegeven dat hij of zij begraven wil worden. Maar dit kan ook door de nabestaanden besloten zijn indien dit niet bekend was.

Uitvaartplechtigheid

Voordat de overledene wordt begraven is er een uitvaartdienst. Een eerbetoon aan de overleden persoon. De uitvaartdienst is niet altijd hetzelfde. Deze is afhankelijk van gebruiken, rituelen en persoonlijke keuzes. Na de uitvaartdienst wordt de kist in een begrafenisauto naar de begraafplaats gebracht. Begrafenisondernemers zullen zorgen voor een laatste eerbetoon op de begraafplaats en zorgen dat de kist in het graf komt. Aanwezigen op de begrafenis kunnen op dit moment afscheid nemen van de overledene. Iedereen kan langs de kist lopen en op zijn of haar manier afscheid nemen. De familie zal als laatst afscheid nemen.

Na de begrafenis zullen de aanwezigen nog ergens samenkomen. Hier is de mogelijkheid om elkaar te condoleren met het verlies. Vaak is er ook de mogelijkheid tot een hapje en een drankje.

Ga naar Nuvema
Ga naar Yarden
Ga naar DELA
Ardanta
Monuta