Begrafenis

Een begrafenis is een vorm van lijkbezorging waarbij een overleden persoon in een grafkist begraven wordt. Een begrafenis moet vanwege de wet op de lijkbezorging binnen 6 werkdagen na overlijden plaatsvinden. In deze 6 werkdagen wordt door de nabestaanden samen met de uitvaartondernemer de begrafenis voorbereid.

De begrafenis zelf vindt altijd plaats op een begraafplaats. De overleden persoon heeft vaak zelf van tevoren aangegeven dat hij of zij begraven wil worden. Maar dit kan ook door de nabestaanden besloten zijn indien dit niet bekend was. Een overledene mag alleen begraven worden op een begraafplaats. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag een overledene bijvoorbeeld ook op privégrond begraven worden.

Inhoudsopgave

Uitvaartplechtigheid

Voordat de overledene wordt begraven is er een uitvaartdienst. Een eerbetoon aan de overleden persoon. De uitvaartdienst is niet altijd hetzelfde. Deze is afhankelijk van gebruiken, rituelen en persoonlijke keuzes. Na de uitvaartdienst wordt de kist in een begrafenisauto naar de begraafplaats gebracht. Begrafenisondernemers zullen zorgen voor een laatste eerbetoon op de begraafplaats en zorgen dat de kist in het graf komt. Aanwezigen op de begrafenis kunnen op dit moment afscheid nemen van de overledene. Iedereen kan langs de kist lopen en op zijn of haar manier afscheid nemen. De familie zal als laatst afscheid nemen.

Na de begrafenis zullen de aanwezigen nog ergens samenkomen. Hier is de mogelijkheid om elkaar te condoleren met het verlies. Vaak is er ook de mogelijkheid tot een hapje en een drankje.

Begrafenis regelen

Als u komt te overlijden komt er veel op uw nabestaanden af. Nabestaanden hebben op dat moment veel verdriet van uw verlies, terwijl er na een overlijden het nodige moet gebeuren. Hieronder ziet u een snelle checklist wat er allemaal geregeld dient te worden bij een begrafenis. Ook kunt u zien wat u eventueel zelf van tevoren al kunt regelen om uw nabestaanden in de toekomst te ontzorgen bij uw begrafenis.

Regelen voor de begrafenis

Regelen tijdens een begrafenis

  • Aangifte van overlijden doen.
  • Begrafenisondernemer regelen.
  • Rouwbloemen, uitvaartkist, rouwauto, locatie, etc. voor de begrafenis uitzoeken.
  • Grafkosten etc. uitzoeken.
  • Rouwkaarten opmaken en versturen voor de begrafenis.

Regelen na de begrafenis

  • Bedankkaartjes versturen.
  • Erfenis verdelen.
  • Bankrekeningen, abonnementen en andere belangrijke zaken opzeggen.

De keuze voor het graf

Op de begraafplaatsen in Nederland zijn er verschillende soorten graven. U kunt kiezen voor een algemeen graf of een particulier graf. Bij een particulier graf heeft u meer keuzevrijheid.

Voor Islamitische uitvaarten of Joodse uitvaarten zijn op veel begraafplaatsen aparte gedeelten beschikbaar.

Algemeen graf

De volgende richtlijnen gelden bij een algemeen graf:

  • De beheerder van de begraafplaats wijst een graf toe.
  • Het graf wordt voor een bepaalde periode gehuurd, bijvoorbeeld 10 jaar en kan niet verlengd worden.
  • Er zijn niet veel mogelijkheden tot het plaatsen van een grafsteen. Ook kan maar beperkt bloemen en planten worden geplaatst.
  • In elk algemeen graf worden veelal 3 personen begraven, veelal in volgorde van binnenkomst.
  • Bij een algemeen graf heeft u geen mogelijkheid tot het bijzetten van een urn.

Particulier graf

De volgende richtlijnen gelden bij een particulier graf:

  • De familie kan zelf een graf uitkiezen.
  • Het graf blijft voor langere tijd in de familie, bijvoorbeeld 30 jaar. Het grafrecht kan eventueel steeds worden verlengd.
  • Bij een particulier graf is het bijzetten van urnen mogelijk.
  • Bij een particulier graf bepaalt u zelf wat voor grafmonument u plaatst.
  • De familie bepaald zelf welke overledenen er in het graf worden begraven.
  • Een particulier graf kan in sommige gevallen al eerder gereserveerd worden.

Grafmonument

Na de begrafenis wordt het graf gedicht en kunnen nabestaanden zelf bepalen wat er op het graf moet komen. Veelal wordt gekozen voor een grafmonument, maar ook beplanting is mogelijk. Iedere begraafplaats heeft andere regels, daarom is het aan te raden om bij de begraafplaats na te vragen wat de regels voor een grafmonument zijn.

Geef uw nabestaanden rust met een begrafenisverzekering

Bovenstaande is slechts een snelle checklist. Zoals u kunt zien komt er veel kijken bij het regelen van een begrafenis. In de praktijk kan er in sommige gevallen nog meer komen kijken, dit is echter per begrafenis anders en uiteraard volledig afhankelijk van de wensen. Als u een begrafenisverzekering in natura heeft afgesloten wordt alles rondom de begrafenis voor u geregeld, zo ontlast u uw nabestaanden. Veel begrafenisverzekeringen geven ook bijstand aan uw nabestaanden na de begrafenis. Vergelijk begrafenisverzekeringen en bekijk welke het beste bij u past.

Begrafenis kosten

Begrafenis kosten zijn vaak hoger dan de kosten van een crematie. Dit komt omdat u bij een begrafenis te maken krijgt met grafkosten, die overigens per gemeente flink kunnen schelen.

Voordat u een begrafenisverzekering gaat afsluiten is het verstandig om uw begrafenis wensen in kaart te brengen. Zo weet u direct met welke kosten u rekening dient te houden. Bereken uw begrafenis kosten en sluit vervolgens een begrafenisverzekering af die bij u past.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle uitvaart begrippen