Crematie

Een crematie is het verbranden van het lichaam van een overledene in een crematieoven. De crematie wordt gedaan in een crematorium.

Een crematie wordt ook wel cremeren, verassing of lijkverbranding genoemd. Een crematie is naast een begrafenis een veelvoorkomende vorm van lijkbezorging.

Voor een crematie is er net zoals bij een begrafenis een uitvaartdienst of een kerkdienst. Bij een uitvaartdienst staat de kist voorin de zaal. Na afloop van de dienst blijven de nabestaanden bij de kist om afscheid te nemen. Na het afscheid brengt de uitvaartondernemer de kist naar de crematieoven. In de crematieoven zal vervolgens de uiteindelijke crematie plaatsvinden. Bij een crematie zelf zijn de nabestaanden niet aanwezig.

Wat is cremeren?

Cremeren van het menselijk lichaam is niet meer dan een versnelling van de natuurlijke ontbinding van het lichaam. Bij begraven duurt dit proces meerdere jaren, terwijl dit proces bij cremeren binnen een uur gebeurt.

Het proces bij cremeren wordt versneld op gang gebracht door de zeer hoge temperatuur in de crematieoven en dus niet door de vlammenzee in de crematieoven. De kist wordt bij cremeren in een voorverwarmde crematieoven van ongeveer 750 graden geplaatst. Na zelfontbranding van de kist wordt de temperatuur opgehoogd naar ongeveer 1100 graden.

Cremeren steeds populairder

De eerste crematie vond plaats op 1 april 1914. Cremeren is pas sinds 1968 wettelijk gelijkgesteld aan begraven. Daarvoor werd bijna elke Nederlander begraven en was het cremeren niet populair. Vandaag de dag kiezen echter meer Nederlanders voor cremeren dan voor begraven. Het percentage Nederlanders dat voor cremeren kiest groeit nog jaarlijks. Het percentage Nederlanders dat momenteel voor cremeren kiest is 63,80% (2017). Dit percentage is afkomstig van de LVC (Landelijke Vereniging van Crematoria). De LVC verwacht dat dit percentage de komende jaren nog verder zal toenemen.

Na de crematie

Na de crematie blijft er de as van de overledene en de as van de kist over. De nabestaanden kunnen de as na een maand bedenktijd mee naar huis nemen of laten verstrooien. Deze maand bedenktijd is bij de wet voorgeschreven en kan niet worden versneld.

Voordelen van een crematie

Cremeren biedt een aantal voordelen ten opzichte van begraven:

  • Cremeren is goedkoper dan begraven.
  • Crematoriums hebben goede voorzieningen, zoals aula’s en condoleanceruimtes.
  • Cremeren is niet onderhevig aan weersomstandigheden.
  • U heeft altijd een herinnering aan uw dierbare in een mooie urn. U kunt zelfs de as laten verwerken in een mooi sieraad zodat u uw dierbare altijd dicht bij u draagt.
  • U bepaalt zelf waar u de as van uw dierbare bewaart.
  • U kunt uw dierbare altijd en wanneer u dat zelf wenst herinneren.
Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle uitvaart begrippen