Crematie

Een crematie is het verbranden van het lichaam van een overledene in een crematieoven. De crematie wordt gedaan in een crematorium.

Een crematie wordt ook wel cremeren, verassing of lijkverbranding genoemd. Een crematie is naast een begrafenis een veelvoorkomende vorm van lijkbezorging.

Voor een crematie is er net zoals bij een begrafenis een uitvaartdienst of een kerkdienst. Bij een uitvaartdienst staat de kist voorin de zaal. Na afloop van de dienst blijven de nabestaanden bij de kist om afscheid te nemen. Na het afscheid brengt de uitvaartondernemer de kist naar de crematieoven. In de crematieoven zal vervolgens de uiteindelijke crematie plaatsvinden. Bij een crematie zelf zijn de nabestaanden niet aanwezig.

Bekijk alle crematieverzekeringen van Nederland

Wat is cremeren?

Cremeren van het menselijk lichaam is niet meer dan een versnelling van de natuurlijke ontbinding van het lichaam. Bij begraven duurt dit proces meerdere jaren, terwijl dit proces bij cremeren binnen een uur gebeurt.

Het proces bij cremeren wordt versneld op gang gebracht door de zeer hoge temperatuur in de crematieoven en dus niet door de vlammenzee in de crematieoven. De kist wordt bij cremeren in een voorverwarmde crematieoven van ongeveer 800 graden geplaatst. Na zelfontbranding van de kist wordt de temperatuur opgehoogd naar ongeveer 1100 graden.

Cremeren steeds populairder

De eerste crematie vond plaats op 1 april 1914. Cremeren is pas sinds 1968 wettelijk gelijkgesteld aan begraven. Daarvoor werd bijna elke Nederlander begraven en was het cremeren niet populair. Vandaag de dag kiezen echter meer Nederlanders voor cremeren dan voor begraven. Het percentage Nederlanders dat voor cremeren kiest groeit nog jaarlijks. Het percentage Nederlanders dat momenteel voor cremeren kiest is 63,80% (2017). Dit percentage is afkomstig van de LVC (Landelijke Vereniging van Crematoria). De LVC verwacht dat dit percentage de komende jaren nog verder zal toenemen.

Waarom kiezen mensen voor cremeren?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor cremeren in plaats van een begrafenis. Een aantal veelvoorkomende redenen zijn:

  • Kosten: Cremeren is over het algemeen goedkoper dan een traditionele begrafenis.
  • Flexibiliteit: De as kan worden bewaard of verstrooid op een plek die voor u of de overledene speciaal is, wat meer persoonlijke opties biedt.
  • Milieu: Sommigen beschouwen cremeren als een milieuvriendelijkere optie, hoewel dit afhangt van persoonlijke voorkeuren en lokale tradities.

Hoe verloopt het crematieproces?

Het proces van een crematie bestaat uit een aantal stappen. Hieronder bespreken we de belangrijkste fases van dit proces.

1. De overbrenging van het Lichaam

Na het overlijden wordt het lichaam van de overledene overgebracht naar het crematorium. Dit kan via een uitvaartondernemer of, in sommige gevallen, direct door de familie worden geregeld.

2. De opbaring

Voordat de daadwerkelijke verassing plaatsvindt, kunnen nabestaanden ervoor kiezen om het lichaam van de overledene op te baren. Dit geeft hen de mogelijkheid om afscheid te nemen. Sommige mensen kiezen voor een open kist, terwijl anderen liever een gesloten kist hebben.

3. De crematieplechtigheid

Net als bij een begrafenis kan er voor de crematie een plechtigheid plaatsvinden. Deze kan in het crematorium zelf worden gehouden of op een andere locatie, zoals een kerk of aula. De plechtigheid kan volledig naar uw wensen worden ingevuld, met persoonlijke toespraken, muziek en bloemen.

4. Het crematieproces zelf

Na de plechtigheid wordt de kist met het lichaam naar de crematieoven gebracht. De oven wordt verhit tot ongeveer 800 tot 1100 graden Celsius. Dit proces, ook wel verassing genoemd, duurt meestal tussen de 90 en 120 minuten.

5. Het verwerken van de as

Na de lijkverbranding blijft er as over, die zorgvuldig wordt verzameld en gekoeld. Vervolgens wordt de as fijn gemalen, zodat deze een fijne consistentie krijgt. De as wordt daarna in een asbus geplaatst en overhandigd aan de nabestaanden of bewaard in het crematorium tot er een beslissing is genomen over wat ermee moet gebeuren.

Wat gebeurt er met de as na de crematie?

Na de crematie heeft u verschillende mogelijkheden voor het verwerken van de as. Dit is een zeer persoonlijke keuze en hangt vaak af van de voorkeuren van zowel de overledene als de nabestaanden. De nabestaanden kunnen de as na 1 maand bedenktijd mee naar huis nemen of laten verstrooien. Deze maand bedenktijd is bij de wet voorgeschreven in de As-wet en kan niet worden versneld.

1. Bewaren van de as in een urn

Veel mensen kiezen ervoor om de as te bewaren in een urn. Deze urn kan thuis worden geplaatst of in een columbarium, een speciaal ontworpen ruimte in het crematorium waar urnen worden bewaard.

2. As verstrooien

Een andere optie is het verstrooien van de as van de overledene. Dit kan op verschillende locaties, zoals een strooiveld bij het crematorium, op zee, of een andere plek die betekenisvol was voor de overledene. Houd er rekening mee dat u soms toestemming nodig heeft voor het verstrooien van as op bepaalde locaties.

3. As verwerken in herinneringsobjecten

Er zijn tegenwoordig veel creatieve mogelijkheden om de as van uw dierbare te verwerken in een herinneringsobject. Denk hierbij aan het laten maken van een sieraad, zoals een ring of ketting, waarin een kleine hoeveelheid as wordt verwerkt. Dit kan een tastbare manier zijn om uw dierbare dicht bij u te houden.

Wat is het verschil tussen een crematie en een begrafenis?

Hoewel zowel cremeren als begraven manieren zijn om afscheid te nemen van een overledene, zijn er enkele belangrijke verschillen.

1. De kosten

Over het algemeen is cremeren goedkoper dan begraven. Bij een begrafenis komen er extra kosten bij voor bijvoorbeeld het graf, de grafsteen en het onderhoud van de begraafplaats.

2. Flexibiliteit

Bij een crematie ontvangt u de as van de overledene, waardoor u meer flexibiliteit heeft in hoe u de overledene herdenkt. Bij een begrafenis is er een vaste plaats, het graf, waar u uw dierbare kunt bezoeken.

3. Ruimte

Een crematie neemt minder ruimte in beslag dan een begrafenis, wat in dichtbevolkte gebieden soms een overweging kan zijn.

Hoe werkt een crematorium?

Een crematorium is de plaats waar het cremeren plaatsvindt. Het bestaat doorgaans uit verschillende ruimtes, waaronder een ruimte voor de plechtigheid, een technische ruimte met de crematieoven en vaak een strooiveld. Veel crematoria bieden ook de mogelijkheid om na de crematie een informele bijeenkomst te houden met familie en vrienden, waar u kunt napraten en herdenken.

Is cremeren milieuvriendelijk?

Cremeren wordt soms als milieuvriendelijker beschouwd dan een traditionele begrafenis, maar het proces van lijkverbranding is niet zonder impact op het milieu. Bij de verbranding komen namelijk CO2 en andere gassen vrij. Er zijn echter steeds meer groene alternatieven, zoals resomeren (ook bekend als watercrematie) en natuurbegrafenissen, die minder impact hebben op het milieu.

Voordelen van een crematie

Cremeren biedt een aantal voordelen ten opzichte van begraven:

  • Goedkoper: Cremeren is goedkoper dan begraven.
  • Faciliteiten: Crematoriums hebben goede voorzieningen, zoals aula’s en condoleanceruimtes.
  • Weer: Cremeren is niet onderhevig aan weersomstandigheden.
  • Flexibiliteit: U bepaalt zelf waar u de as van uw dierbare bewaart.
  • Herinnering: U heeft altijd een herinnering aan uw dierbare in een mooie urn. U kunt zelfs de as laten verwerken in een mooi sieraad zodat u uw dierbare altijd dicht bij u draagt. U kunt uw dierbare altijd en wanneer u dat zelf wenst herinneren.

Veelgestelde vragen over crematie

Hoe lang duurt een crematie?

Het daadwerkelijke crematieproces duurt tussen de 90 en 120 minuten. Als u de tijd van de plechtigheid en andere handelingen meerekent, kan het totale proces enkele uren in beslag nemen.

Mag ik de kist zelf dragen naar de crematieoven?

In sommige crematoria is het mogelijk dat nabestaanden de kist naar de oven begeleiden of zelfs helpen dragen. Dit kan een intiem en persoonlijk moment zijn binnen het afscheid.

Kan ik mijn eigen crematie vooraf regelen?

Ja, steeds meer mensen kiezen ervoor om hun eigen crematie vooraf te regelen. Dit kan veel rust geven, zowel voor uzelf als voor uw nabestaanden, omdat u al uw wensen op voorhand vastlegt.

Conclusie

Crematie is een persoonlijke keuze die steeds meer mensen maken. Het biedt flexibiliteit, kan kostenefficiënt zijn en geeft u verschillende opties om uw dierbare te herdenken. Of u nu kiest voor een plechtigheid in het crematorium, het bewaren van de as in een urn, of het verwerken van de as in een speciaal object, er zijn tal van mogelijkheden om het afscheid passend te maken. Wat u ook kiest, het belangrijkste is dat het afscheid aansluit bij de wensen van uw dierbare en uzelf.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle uitvaart begrippen