Wat betekent levensverzekering?

Een levensverzekering is een verzekering welke in veel gevallen een geldbedrag uitkeert. Dit is vaak bij overlijden of op een vooraf afgesproken moment.

Er bestaan echter ook levensverzekeringen welke in beide situaties uitkeren. Deze keren uit bij zowel overlijden, maar ook bij leven. Hierover vertellen wij verder in dit artikel meer.

Met een levensverzekering bouwt u een bepaald kapitaal op, dat in de toekomst uitgekeerd kan worden. Bijvoorbeeld om de hypotheek af te lossen. Als aanvulling op uw pensioen. Of om de uitvaart te betalen.

Welke soorten levensverzekeringen zijn er?

Een levensverzekering op zichzelf bestaat eigenlijk niet. De “term” levensverzekering is namelijk een verzamelnaam voor meerdere verzekeringen. Onder de term levensverzekering vallen namelijk de volgende verzekeringen:

Overlijdensrisicoverzekering

Deze levensverzekering keert een bepaald bedrag uit wanneer de verzekerde binnen de looptijd komt te overlijden.

Uitvaartverzekering

Deze levensverzekering keert een bepaald bedrag uit bij overlijden van de verzekerde (kapitaal uitvaartverzekering). Hier kunnen nabestaanden vervolgens de uitvaart mee betalen. Maar de uitvaartverzekering kan ook diensten van de uitvaart vergoeden (natura uitvaartverzekering). Bij deze levensverzekering geldt geen looptijd. Er wordt altijd uitgekeerd.

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering keert een bepaald bedrag uit op een vooraf vastgelegd tijdstip. In de regel is een kapitaalverzekering of een spaarverzekering of een beleggingsverzekering.

Renteverzekering

Met deze levensverzekering (ook wel lijfrenteverzekering genoemd) bouwt de verzekerde een kapitaal op. Vaak bedoeld als aanvulling op het pensioen. De verzekerde ontvangt periodiek een bedrag in de vorm van rente.

Gemengde verzekering

Een levensverzekering die een bepaald bedrag uitkeert op een vooraf vastgelegd tijdstip. Deze verzekering keert zowel bij overlijden als bij leven uit.

Levensverzekeringen vergelijken?

Bij ons kunt u op dit moment de uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering vergelijken. Uiteraard zullen wij ons ervoor inzetten dat u in de toekomst alle levensverzekeringen kunt vergelijken.

Waarom een levensverzekering afsluiten?

Een levensverzekering ontneemt veel risico en is om meerdere doeleinden verstandig om af te sluiten. Bijvoorbeeld om de hypotheek af te kunnen losse bij overlijden van uw partner. Zo kunt u uw partner beschermen wanneer uw inkomen weg zou vallen bij overlijden.

Maar een levensverzekering is ook handig om uw pensioen aan te vullen of uw kinderen te laten studeren. Een levensverzekering wordt vaak ook afgesloten om nabestaanden niet met hoge uitvaartkosten achter te laten.

Omdat er veel verschillende soorten levensverzekeringen zijn, is het verstandig goed na te denken waarvoor u een levensverzekering wil afsluiten. Met een levensverzekering kunt u namelijk veel vervelende situaties voorkomen.

Op deze website kunt u uitvaartverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen met elkaar vergelijken. Een uitvaartverzekering is één van de meest afgesloten levensverzekeringen in Nederland. Ruim 70% van alle Nederlanders heeft namelijk een uitvaartverzekering afgesloten. Wanneer u deze nog niet heeft, is dit wellicht een goed moment om de mogelijkheden te bekijken?

Ga naar Nuvema
Ga naar Yarden
Ga naar DELA
Ardanta
Monuta