Uitvaartverzekering

Uitvaart

Een uitvaart of lijkbezorging is het geheel van de handelingen en plechtigheden na het overlijden. Na de uitvaart volgt een begrafenis of een crematie. Voor het verzekeren van een uitvaart kunt u een uitvaartverzekering afsluiten. De uitvaartverzekering wordt echter ook wel begrafenisverzekering, crematieverzekering of uitvaartkostenverzekering genoemd.

Wetgeving en de uitvaart

De uitvaart moet in Nederland minimaal 36 uur en maximaal zes werkdagen na het overlijden plaatsvinden. De dag van overlijden telt niet mee. Deze periode kan worden verkort door de officier van justitie of worden verlengd door de burgemeester, bijvoorbeeld in het geval er familie uit het buitenland moet overkomen.

Een uitvaart wordt ten allen tijden verzorgd in opdracht van een natuurlijk persoon of een rechtspersoon. In veel gevallen is de opdrachtgever een van de nabestaanden, soms is het de overledene zelf. De overledene heeft dit dan zelf bij leven in een testament of scenarium vastgelegd.

Het kan ook voorkomen dat de overledene geen bekende nabestaanden had en dat hij zelf niets heeft geregeld. In dat geval wordt door de Wet op de lijkbezorging bepaalt dat de gemeente waarin het overlijden heeft plaatsgevonden verantwoordelijk is voor de uitvaart.

Moderne technieken voor de uitvaart

Momenteel heeft een overledene alleen de keuze tussen begraven en cremeren. In de toekomst zullen daar nieuwe technieken aan toegevoegd worden. Nieuwe technieken waarover wordt nagedacht maar nog niet zijn toegestaan in Nederland zijn resomeren, composteren en cryomeren.

Uitvaart in het buitenland

Om een overledene in het buitenland te mogen begraven of cremeren moet toestemming worden gevraagd om het lichaam te mogen exporteren. Ieder land kan hieraan afzonderlijke eisen stellen. Zo is het naar sommige landen verplicht om het lichaam voorafgaand aan het vervoer te balsemen. Andere landen stellen als eis dat de grafkist verzegeld dient te worden. Ook dient bij transport de grafkist voorzien te worden van een zinken binnenkist.

Kosten van een uitvaart

Wat een uitvaart kost is moeilijk te zeggen. De kosten hangen onder andere af van keuzes en wensen, zoals een familiegraf, algemeen graf en hoe u de verdere invulling van de begrafenis of crematie wenst. Ook bepaald de keuze voor een begrafenis of crematie voor een groot deel de kosten van een uitvaart.

Waarom uitvaart verzekeren?

Een uitvaartverzekering sluit u in veel gevallen af om uw uitvaart financieel geregeld te hebben. Echter is een uitvaartverzekering ook handig om alles rondom uw uitvaart vast te laten leggen. In onderstaande artikelen vind u alles rondom de uitvaartverzekering.

Uitvaartverzekering vergelijken

Geen interesse in artikelen over uitvaart verzekeren maar wil u gewoon uitvaartverzekeringen vergelijken? Op deze website kunt u alle grote uitvaartverzekeringen vergelijken. Door te vergelijken kunt u tot € 1.202 besparen en dit alles kunt u binnen 5 minuten realiseren. Dit is natuurlijk de moeite waard.

Uitvaartverzekering afsluiten

Via onze website kunt u binnen 5 minuten een uitvaartverzekering afsluiten. Uitvaartverzekeringen kunt u eenvoudig online afsluiten. Door een uitvaartverzekering zelf online af te sluiten heeft u geen advieskosten.

Goedkoopste uitvaartverzekering

Bent u op zoek naar een goedkope uitvaartverzekering? Speciaal voor u hebben we een top 3 goedkoopste uitvaartverzekering samengesteld, zodat u binnen enkele minuten de goedkoopste uitvaartverzekering heeft gevonden!

Beste uitvaartverzekering

Ben u op zoek naar een goede uitvaartverzekering? Wij hebben op deze website de resultaten van het Consumentenbond onderzoek over uitvaartverzekeringen vermeld. Zo vindt u binnen 5 minuten de beste uitvaartverzekering.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle uitvaart begrippen