Wat doet een uitvaartverzorger?

Uitvaartverzorger

Wat doet een uitvaartverzorger precies en wat gebeurt er allemaal nadat een dierbaar iemand is overleden? In dit artikel leest u meer over de werkzaamheden van een uitvaartverzorger en alles wat daar verder nog bij komt kijken.

De taken van een uitvaartverzorger zijn heel divers. In grote lijnen zorgt de uitvaartverzorger voor de juiste organisatie van de uitvaart en alles daaromheen.

Inhoudsopgave

Wat is een uitvaartverzorger?

Een uitvaartverzorger, ook wel uitvaartondernemer of begrafenisondernemer genoemd, is een dienstverlener welke nabestaanden helpt met de organisatie en uitvoering van de uitvaart. Verder geeft een uitvaartverzorger advies over praktische zaken rondom de uitvaart.

Een uitvaartverzorger zal nabestaanden in deze moeilijke tijd zowel voor, tijdens, als na de uitvaart bijstaan. Zo kunnen nabestaanden met de rouwverwerking bezig zijn i.p.v. met de organisatie en uitvoering van de uitvaart.

Vroeger werd vaak de naam "begrafenisondernemer" gebruikt, en in Vlaanderen gebruiken ze deze naam nog geregeld. Maar omdat er tegenwoordig meer crematies dan begrafenissen plaatsvinden, wint de naam "uitvaartverzorger" of "uitvaartvaartondernemer" steeds meer terrein.

Nadat iemand overleden is dienen er veel keuzes gemaakt te worden, maar ook veel dingen geregeld te worden. En voor de nabestaanden vaak ook nog onverwacht en in emotioneel zeer zware tijden. Een uitvaartverzorger ontzorgt de nabestaanden met deze moeilijke zaken. Deze zal zorg dragen voor een vlekkeloos verloop, zowel tijdens de voorbereiding, maar ook tijdens en na de uitvaart.

Uitvaartverzorger? Wat doet die precies?

Wanneer een dierbaar iemand komt te overlijden, staat de wereld even stil. Toch dienen er veel zaken geregeld te worden omtrent de uitvaart. Hier komt de rol van de uitvaartverzorger om de hoek kijken.

Wanneer iemand komt te overlijden zorgt de uitvaartverzorger dat u en uw familie er niet alleen voor staan. De uitvaartverzorger is uw steun en toeverlaat tijdens het regelen van de uitvaart.

Een uitvaartverzorger helpt u om op een mooie en persoonlijke manier afscheid te nemen. De uitvaartverzorger zal in een persoonlijk gesprek bij u thuis alle uitvaartwensen doornemen. Maar dit kan eventueel ook in een verzorgingshuis of het ziekenhuis bijvoorbeeld. Als de overledene daar is gestorven.

Een goede uitvaartondernemer zal ook ervoor zorgen dat er rekening wordt gehouden met een bepaald budget. Deze zal hierbij advies geven welke keuzes het best gemaakt kunnen worden. Hiermee wordt voorkomen dat de rekening achteraf een verrassing zal zijn.

Het kan ook zijn dat de overledene al zijn of haar wensen al heeft laten vastleggen. In dat geval zal de uitvaartverzorger aangeven hoe de overledene zijn of haar uitvaart wenst. De uitvaartverzorger zal u als nabestaande dan informeren en de laatste details met u doornemen. Maar ook de laatste zaken bespreken waar nog geen duidelijkheid in was gegeven door overledene.

Taken uitvaartverzorger

De belangrijkste taak van een uitvaartverzorger is zorgen voor een mooie en volledig goed geregelde uitvaart. Zowel in de voorbereiding, tijdens en na de uitvaart.

Wanneer iemand overlijdt, komt er in veel gevallen een uitvaartondernemer langs. Deze bespreekt alle belangrijke zaken met de nabestaanden rustig door. Niet alles hoeft direct geregeld of gekozen te worden. Neem hier dus uw tijd voor.

In dit eerste gesprek zullen zaken besproken worden als: opbaarlocatie van de overledene, of er wordt gekozen voor een begrafenis of crematie en wanneer de uitvaart plaats zal vinden. Dit zijn de belangrijkste taken van een uitvaartverzorger waar vaak snel over beslist moet worden. Het is nooit verkeerd hier met uw familie over te praten of deze vast te laten leggen met een uitvaartverzekering. Maak het dus bespreekbaar onder elkaar, het zijn belangrijke beslissingen waar nabestaanden snel over moeten kunnen beslissen.

Vaak worden ook zaken als de condoleance, rouwkaart en rouwadvertentie besproken. Deze zaken hoeft u vaak niet per se direct te beslissen. U zal na een overlijden regelmatig contact hebben met de uitvaartverzorger. Hierdoor heeft u alle tijd om hier rustig met bijvoorbeeld andere mensen over te praten. Maar ook belangrijke beslissingen met de verdere familie door te bespreken. Stap voor stap zal zo de gehele uitvaart vorm krijgen. De uitvaartverzorger zal samen met u, op uw tempo, de uitvaart voorbereiden.

Een uitvaartverzorger regelt ook praktische zaken zoals het aangeven van overlijden bij de gemeente. Of bespreekt wensen met u door over bijvoorbeeld de kist, muziekkeuze tijdens de uitvaart, de rouwauto en het eten en drinken voor genodigden van de uitvaartdienst

Wie betaalt de uitvaart?

De opdrachtgever is altijd verantwoordelijk voor de betaling van de uitvaartondernemer en alle andere ontstane kosten tijdens de uitvaart. Dit betekent dat de nabestaanden altijd verantwoordelijk gesteld worden voor de betaling.

Omdat uw nabestaanden niet direct over uw (eventuele) erfenis beschikken, dienen zij de kosten eerst zelf voor te schieten. Dit is voor veel mensen niet wenselijk.

Om de nabestaanden niet te belasten met deze kosten, sluiten veel Nederlanders een uitvaartverzekering af. Dit blijkt wel uit de cijfers, ruim 70% van alle Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.

Uit deze uitvaartverzekering zullen alle gemaakte kosten met betrekking tot de uitvaart bekostigd worden. Zo belast u de nabestaanden niet met hoge uitvaartkosten. Een gemiddelde uitvaart kost zo'n € 8.500. Een behoorlijk bedrag dus.

Zelf nog geen uitvaartverzekering afgesloten? Op deze website kunt u eenvoudig uitvaartverzekeringen vergelijken van de grootste uitvaartverzekeraars, zo betaalt u nooit teveel voor uw uitvaartverzekering.

Uitvaartverzorger: een bijzonder beroep

Uitvaartverzorger is een bijzonder beroep. Een uitvaartverzorger geeft samen met de nabestaanden vorm aan een mooi afscheid.

Daarmee geeft een uitvaartverzorger een mooie herinnering mee, waarmee nabestaanden verder kunnen. Het is een heftig beroep, maar het geeft ook enorm veel voldoening. Dat maakt het beroep van een uitvaartverzorger zo bijzonder.

Kees verteld u graag meer over zijn bijzondere beroep als uitvaartverzorger:

Wat dient er te gebeuren wanneer iemand thuis overlijdt?

Dit hangt veel van de situatie af. Bijvoorbeeld is het overlijden plotseling of was degene al langer ziek en zag men het overlijden aankomen?

Vaak zal eerst de gehele familie, vrienden en kennissen op de hoogte worden gebracht van het overlijden. Iedereen komt bij elkaar om afscheid te nemen en/of troost aan elkaar te geven indien mensen hier behoefte aan hebben.

Hierna zal zo snel mogelijk een arts moeten worden gewaarschuwd om de dood vast te stellen. Dit is nodig, anders mag er officieel niets gebeuren met het dode lichaam. Hierna kunt u een uitvaartondernemer of de uitvaartverzekeraar van overledene contacteren om de uitvaart te laten begeleiden.

Wanneer een arts de dood nog niet heeft vastgesteld, kan een uitvaartondernemer nog niets voor u betekenen. Het is dus belangrijk zo snel mogelijk na overlijden een arts te raadplegen!

Wat als iemand in het ziekenhuis overlijdt?

Wanneer iemand in het ziekenhuis overlijdt, dan is daar uiteraard al een arts aanwezig. Deze kan de dood direct vaststellen. U kunt daarna direct contact opnemen met een uitvaartverzorger van uw keuze.

In veel ziekenhuizen bestaat er een vast protocol. Het lichaam moet vaak door eigen personeel van het ziekenhuis naar het mortuarium gebracht worden van de uitvaartverzorger. Vaak kost dit veel tijd en brengt dit ook kosten met zich mee. Dit kan natuurlijk erg vervelend zijn voor nabestaanden, maar helaas vaak protocol van veel ziekenhuizen.

Wanneer het lichaam sneller dan het protocol van het ziekenhuis, het ziekenhuis moet verlaten, dan zullen hier vaak extra kosten voor worden gerekend. Dit bovenop de standaard kosten dus.

Wat als iemand zijn lichaam aan de wetenschap beschikbaar heeft gesteld?

Wanneer iemand zijn lichaam aan de wetenschap beschikbaar heeft gesteld, dan dient deze altijd naar het ziekenhuis gebracht te worden. Dit zal vaak in nauw contact met de uitvaartverzorger verlopen. Deze onderhoudt de contacten met het ziekenhuis.

Hoe snel dient een uitvaartondernemer gebeld te worden?

Dat mag zelf bepaald worden. Het is echter aan te raden hier niet te lang mee te wachten.

Voor het versturen van de rouwbrief is dit namelijk ontzettend belangrijk. Het drukken, verzenden en ontvangen kan vaak binnen 24 uur. Hier zijn namelijk speciale procedures voor, welke een uitvaartondernemer zal inzetten. De ontvangers dienen vervolgens vrij te vragen op hun werk e.d.

Hier dienen zij voldoende tijd voor te krijgen. Velen zullen niet kunnen wanneer zij vandaag de rouwbrief ontvangen over de begrafenis of crematie van morgen. Hou hier dus rekening mee.

Maar niet alleen de rouwbrief dient snel gedrukt te worden. Ook het lichaam dient snel gekoeld te worden. Met name bij warm weer is dit ontzettend belangrijk. Om het lichaam zo mooi mogelijk te houden voor de opbaring is het van belang snel en goed te koelen.

Hoeveel tijd heeft de uitvaartondernemer?

Dat is afhankelijk van de datum waarop de begrafenis of crematie plaats vindt. Bij een islamitische uitvaart wordt de overledene bijvoorbeeld binnen een dag begraven.

Bij een Nederlandse uitvaart is het normaal zo'n vier tot vijf dagen. Wettelijk moet de overledene op de vijfde dag na de dag van overlijden begraven of gecremeerd zijn. Uiteraard heb je voor verschillende aspecten verschillend de tijd.

Het is handig als de rouwbrief zo snel mogelijk verstuurd wordt. En zeker bij warm weer is het belangrijk om het lichaam zo snel mogelijk te koelen.

Voor de afscheidsbijeenkomst heeft u in principe de tijd totdat deze begint.

Wat als nabestaanden het niet eens zijn over de uitvaart?

Dan heeft de uitvaartverzorger een probleem. Maar meestal, als men van goede wil is, komt men er wel uit.

Uiteindelijk zijn het de wensen van de overledene die nageleefd moeten worden. De uitvaartverzorger kan hierbij handvatten geven over hoe iets het best ingevuld kan worden.

Als de overledene een natura uitvaartverzekering heeft valt er vaak niet veel te wensen. De uitvaartverzekering heeft dan een contract met een uitvaartonderneming of heeft zelf een uitvaartonderneming.

In dat contract of wanneer zij zelf een uitvaartonderneming hebben staat vast voor welke vergoeding de uitvaart geregeld moet worden. Veel staat dan al vast. Uiteraard geeft nabestaanden dit ook een bepaalde rust, bij deze toch al hectische tijd in rouw.

Wat gebeurt er met het lichaam?

Een lichaam dient na overlijden zo snel mogelijk gekoeld te worden. Dit dient als doel om het verval van het lichaam te vertragen.

De mond en ogen worden vaak gesloten. De overledene krijgt een luier om, om vocht op te kunnen vangen. Overledene wordt vaak ook nog gewassen en krijgt wat make-up op, om hem of haar natuurlijker over te laten komen.

Overledene wordt ook netjes aangekleed. Iemand van de uitvaartonderneming kan dat doen, maar ook thuiszorg, verpleging, familielid of een vriend bijvoorbeeld.

Wat zijn de mogelijkheden met opbaren?

Opbaren van het lichaam kan in principe overal. Natuurlijk wel binnen proportie. Maar een lichaam bijvoorbeeld thuis of in de tuin opbaren i.p.v. in een uitvaartcentrum is mogelijk.

Bedenk u wel dat er elektriciteit in de buurt is voor draagbare koelelementen. En dat de ruimte groot genoeg is, om mensen te ontvangen. Verder is het niet praktisch wanneer het buiten extreem warm is. Het lichaam is dan niet makkelijk in goede conditie te houden. Een uitvaartcentrum is dan een beter aangewezen plek voor opbaring.

Het meest optimaal om het lichaam in goede conditie te houden is om het te koelen in een koelcel. In een uitvaartcentrum wordt het lichaam gedurende de uren dat het lichaam niet opgebaard hoeft te zijn, bijvoorbeeld gedurende de nacht, bewaard in een koelcel.

Uitvaart regelen zonder uitvaartondernemer

Een uitvaart regelen zonder uitvaartondernemer is mogelijk en dat mag ook gewoon in Nederland. Het is echter niet aan te raden om een uitvaart zelf te regelen.

In korte tijd dient er veel te gebeuren. Velen weten ook niet wat er allemaal mogelijk is en wat er allemaal geregeld moet worden. Een uitvaartondernemer weet dit uiteraard wel en weet de weg naar alle instanties, bijvoorbeeld voor drukwerk of een kist. Deze zijn namelijk op korte tijd nodig.

Een uitvaartondernemer controleert alles, zodat er niets vergeten kan worden. Maar zodat er uiteraard ook niets verkeerd wordt gedaan of kan gaan.

Wat velen onderschatten, maar wat eigenlijk de belangrijkste reden is om WEL een uitvaartondernemer in de arm te nemen dat zijn de emoties. Omdat u een dierbaar iemand bent verloren bent u zelf in rouw. U heeft daarom veel emoties en die kunnen tijdens het organiseren van een uitvaart in de weg staan. Daarom is een uitvaartondernemer eigenlijk onmisbaar, deze neemt u alles uit handen. Tijdens het regelen van de uitvaart kunt u nu op uw eigen tempo afscheid nemen.

Hulp bij het verwerken

Na de uitvaart hebben veel nabestaanden nog behoefte aan hulp. Veel vinden het fijn om bijvoorbeeld alleen al hun verhaal bij iemand kwijt te kunnen. Dit kan bij familie of andere bekenden. Maar soms hebben mensen behoefte aan professionele hulp.

Elke uitvaartondernemer kan u hierbij informeren over de juiste stappen en u in contact brengen met professionals. Veel uitvaartondernemers zullen u ook een boekje van het landelijk steunpunt rouwbegeleiding geven.

Daarin staat naast informatie over rouw en rouwverwerking ook alle adressen en telefoonnummers van professionals die daarbij hulp kunnen geven. Professionals die hier dagelijks mee te maken krijgen en u goed kunnen helpen.

Conclusie: wat zijn de taken van een uitvaartondernemer?

We begrijpen dat er veel informatie op u is afgekomen. Daarom zullen we hieronder nogmaals in bullets de belangrijkste taken van een uitvaartondernemer opsommen:

  • Aangeven overlijden bij de burgerlijke stand van de gemeente
  • Het bespreken van de uitvaartwensen met de nabestaanden
  • Bespreken waar het lichaam opgebaard wordt
  • Nabestaanden helpen met het kiezen van een kist
  • Het tijdig opstellen van een rouwadvertentie
  • Het ontwerpen en bedrukken van de rouwkaarten
  • Controleren van de naleving van de wettelijke verplichtingen ten aanzien van de uitvaart
  • Het opstellen van een begroting wat betreft de uitvaartkosten
  • Het reserveren van een begraafplaats of het crematorium
  • Het regelen van de uitvaartdienst in de kerk of een rouwcentrum
  • Het verzorgen van het lichaam van de overledene
  • Het organiseren van de transport / rouwauto
  • Het coördineren en begeleiden van de dag van de uitvaart
  • Het eventueel bijstaan van de nabestaanden in het verdere rouwproces

Is uw uitvaart al goed geregeld?

Zoals u heeft kunnen lezen is de uitvaartondernemer een belangrijke schakel in het proces. Maar bent u er ook van bewust dat een goed verzorgde uitvaart in uw eigen handen ligt. U kunt deze namelijk zelf al grotendeels en eenvoudig vast laten leggen met een uitvaartverzekering.

Een uitvaartverzekering zal ook uw volledige uitvaart betalen. Zo komen uw nabestaanden nooit voor onnodig hoge kosten! En hoeven zij uw uitvaart niet te bekostigen. Iets wat ruim 70% van alle Nederlanders heeft geregeld.

Zorg dat u het dus ook goed geregeld heeft. Of u nu op zoek bent naar de beste uitvaartverzekering of de goedkoopste uitvaartverzekering? We vergelijken ALLE grote gerenommeerde partijen.

Een goed verzekerde en regelde uitvaart, een wel zo prettig gevoel. Laat uw nabestaanden met een gerust hart achter zonder kosten of moeilijke beslissingen.

Uitvaartondernemer worden?

Bent u na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt in het beroep "uitvaartondernemer" en wil u graag uitvaartondernemer worden?

In Nederland is het beroep van uitvaartondernemer geen beschermd beroep. Dit betekent dat iedereen zonder enige diploma's en/of ervaring kan starten in de uitvaartbranche. Uiteraard bestaan er wel opleidingen en cursussen om als uitvaartondernemer een voorspoedige start te kunnen maken.

Let erop dat er van u als uitvaartondernemer veel gevraagd wordt. Nabestaanden van de overledene dienen volledig op u te kunnen vertrouwen en fouten zullen niet getolereerd worden. Voor de nabestaanden is de uitvaartondernemer dan ook een belangrijke schakel in het proces.

Keurmerk uitvaartzorg voor uitvaartondernemers

Vanuit de overheid bestaat er (nog) geen controle op de uitvaartbranche, een overheidskeurmerk bestaat dan ook niet. Brancheverenigingen in de uitvaartbranche hebben daarom zelf een kwaliteitskeurmerk ontwikkeld, namelijk het keurmerk uitvaartzorg.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle kennisbank artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *