Kanker was in 2017 de nummer 1 doodsoorzaak van overlijden in Nederland. Er waren in 2017 in totaal zo’n 150.000 overlijdens, hiervan waren maar liefst zo’n 47.000 te wijten aan kanker. Procentueel betekent dit ongeveer 31 procent van alle overlijdens. Deze cijfers heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend gemaakt op basis van de nieuwste cijfers.
Inhoudsopgave
- Waar overleden de meeste mensen aan in 2017?
- Belangrijkste doodsoorzaken 2017
- Mannen overlijden vaker aan kanker dan vrouwen
- Vergelijk uitvaartverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen
Waar overleden de meeste mensen aan in 2017?
In 2017 is ongeveer 31 procent overleden aan kanker. Zo’n 25 procent overleed aan hart- en vaatziekten. Vooral oudere mensen overlijden veelal aan kanker of aan hart- en vaatziekten. Bij jongeren van 15 tot 30 jaar was een niet- natuurlijke dood de meest voorkomende doodsoorzaak, met zo’n 53 procent.
Belangrijkste doodsoorzaken 2017
Waar iemand aan overlijdt is grotendeels afhankelijk van de leeftijd, de doodsoorzaken verschillen namelijk sterk per leeftijdsgroep.
Bij kinderen jonger dan 1 jaar stierf zo’n 62 procent aan een aandoening tijdens de perinatale periode.
Bij kinderen tussen de 1 en 15 jaar oud was de doodsoorzaak veelal kanker of een niet-natuurlijke dood. In beide gevallen hangen de percentages iets boven de 20 procent.
Bij personen tussen de 15 en 30 jaar is er een grote piek te zien in de niet-natuurlijke doodsoorzaak, maar liefst 53 procent van de overledenen overlijdt vanwege een niet-natuurlijke doodsoorzaak.
Bij personen tussen de 30 en 80 jaar is kanker doodsoorzaak nummer 1. Hart- en vaatziekten is doodsoorzaak nummer 2 in deze leeftijdsgroep.
Bij personen vanaf 80 jaar is de grootste doodsoorzaak hart- en vaatziekten met zo’n 30 procent.
Mannen overlijden vaker aan kanker dan vrouwen
Wat opvalt aan de cijfers is dat meer mannen dan vrouwen overlijden aan kanker. Uit de cijfers van 2017 blijkt dat de ziekte kanker bij mannen zo’n 35 procent van de gevallen de oorzaak van de sterfte was, bij vrouwen was dat 27 procent.
Een ander opvallend verschil is sterfte door psychische- en gedragsstoornissen, met name dementie. In 2017 overleed 11 procent van de vrouwen aan psychische- of gedragsstoornissen, waarbij dit percentage bij mannen op 6 procent staat. Bij alle andere doodsoorzaken zijn de verschillen tussen man en vrouw minder groot.
In onderstaande tabel heeft het CBS de verschillen in sterfte tussen mannen en vrouwen van de meest voorkomende doodsoorzaken verwerkt.
Vergelijk uitvaartverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen
Helaas komen we ooit allemaal te overlijden. Soms zien we de dood aankomen, maar in veel gevallen is de dood ook onverwacht. Een overlijden is al zwaar en emotioneel genoeg voor uw nabestaanden, daarom wilt u uw nabestaanden natuurlijk goed verzorgd achter laten. Op Uitvaartverzekeringvergelijkenloont.nl kunt u uitvaartverzekeringen vergelijken en overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken.
Met een uitvaartverzekering zorgt u ervoor dat uw uitvaart goed verzorgd worden en in zijn geheel betaald wordt, wanneer u ook komt te overlijden. Het maakt niet uit of u al heel lang premie betaald hebt of nog maar net verzekerd bent, de uitvaartverzekering zal altijd uitkeren. Met een overlijdensrisicoverzekering zorgt u ervoor dat uw gezin gewoon door kan blijven gaan met leven. Mocht u tijdens de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering komen te overlijden, dan krijgen uw nabestaanden een geldbedrag uitgekeerd.