Een nieuwe techniek onder het cremeren is het elektrisch cremeren. Van oudsher werken alle crematieovens in crematoriums op gas, maar daar gaat verandering in komen.
Uitvaartverzekeraar DELA bouwt het eerste elektrische crematorium van Nederland. In dit crematorium zal geen gasaansluiting aanwezig zijn. De crematieoven zal daar werken op groene stroom. Dit revolutionaire crematorium met elektrische crematieovens wordt gebouwd in de stad Groningen.
Inhoudsopgave
- DELA wil klimaat neutraal worden
- Eerste elektrische crematorium komt in Groningen
- DELA zet in op elektrische crematieovens
- Meer uitvaartorganisaties willen inzetten op een elektrisch crematorium
- Cremeren steeds populairder
- Uitvaartverzekeringen vergelijken
DELA wil klimaat neutraal worden
DELA-directeur Chris Beaulen heeft als streven om vanaf 2030 alle uitvaarten klimaat neutraal te laten zijn. Een elektrisch crematorium is daarmee een goede zet richting deze doelstelling. Ook direct de reden waarom uitvaartverzekeraar DELA als eerste in Nederland komt met een crematorium waar de crematieovens niet op gas werken, maar op elektriciteit.
Elke crematie kost circa 60 kubieke meter gas. Volgens stichting Milieu Centraal zou dit neerkomen op circa 140 keer douchen. Uitvaartverzekeraar DELA verwacht straks zo’n 800 crematies uit te voeren in het nieuwe crematorium in Groningen. Directeur Beaulen: “reken maar uit hoeveel gas dat scheelt”.
Het nieuwe crematorium, wat volledig op groene stroom zal cremeren, komt aan het kanaal Hoendiep in Groningen. Het is de bedoeling dat het crematorium eind 2019 klaar zal zijn en in gebruik genomen zal worden.
Eerste elektrische crematorium komt in Groningen
Dat het eerste crematorium op elektriciteit in Groningen komt, is toeval. Dit heeft niets met de publiciteit van de Groningse gaswinning te maken zegt DELA-directeur Beaulen. Het is toeval dat de nieuwe techniek van elektrische crematieovens nu beschikbaar is gekomen. Het stond al langer op de planning om in Groningen een nieuw crematorium te gaan bouwen.
In het nieuw te bouwen Gronings crematorium zullen door DELA meer duurzame ambities worden doorgevoerd. Zo gaat het crematoria meer energie opwekken dan dat verbruikt zal worden en wordt een biologische catering geïntroduceerd. Het gebouw zal gebouwd worden volgens de nieuwe BENG (Bijna Energie Neutraal Bouwen) normen. De groene stroom zal uit Nederlandse windbronnen en Nederlandse zonne-energie gewonnen worden.
DELA zet in op elektrische crematieovens
Alle crematoria die uitvaartverzekeraar DELA vanaf dit moment gaat bouwen, worden voorzien van elektrische ovens. Uitvaartverzekeraar DELA heeft al twintig crematoria in Nederland. Zodra deze crematoria gerenoveerd en/of verbouwd moeten worden zal gekeken worden of de nieuwe techniek ook daar toegepast kan worden.
Meer uitvaartorganisaties willen inzetten op een elektrisch crematorium
Ook andere uitvaartorganisaties willen van het cremeren op gas af. Elektrisch cremeren is namelijk veel beter voor het milieu.
Zo overweegt uitvaartverzekeraar Monuta om het elektrisch cremeren toe te passen in een crematorium in Maastricht, wat ze momenteel aan het bouwen zijn. Ook uitvaartverzekeraar Yarden heeft veel interesse in de nieuwe crematietechniek van elektrisch cremeren.
Cremeren steeds populairder
Steeds meer Nederlanders geven de voorkeur aan cremeren. Waar vroeger rond 1970 nog maar zo’n 14% koos voor een crematie, koos in 2001 ongeveer 50% voor een crematie. Uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2016 bijna 65% voor een crematie koos. De verwachting is dat deze trend doorzet.
Uitvaartverzekeringen vergelijken
Wilt u zichzelf graag verzekeren bij de innovatieve uitvaartverzekeraar DELA? DELA biedt één van de goedkoopste uitvaartverzekeringen in de markt. Vergelijk uitvaartverzekeringen snel en eenvoudig op Uitvaartverzekeringvergelijkenloont.nl. U kunt hier verschillende uitvaartverzekeringen van diverse aanbieders vergelijken, waaronder de verzekering van DELA.
Bron: DELA.nl