Koffie en cake bij de uitvaart worden steeds vaker ingeruild voor een borrel met lekkere hapjes. Zwarte kleding en klassieke muziek verliezen ook steeds meer terrein. Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat een afscheid wel wat minder plechtig mag. Dit blijkt uit een recent onderzoek.
Inhoudsopgave
- Grote verschillen in generatie leeftijden
- Informele uitvaart
- Regionale verschillen
- Waarom is cremeren zo populair?
Grote verschillen in generatie leeftijden
Ruim 56 procent van de Nederlanders wil dat er bij zijn of haar afscheid het glas wordt geheven op het leven, dit blijkt uit onderzoek onder bijna 2400 consumenten. Vooral de jonge generatie van 18 tot 30 jaar vervangt het traditionele kopje koffie en plakje cake liever voor een borrel met lekkere hapjes, maar liefst 83 procent van deze generatie kiest daarvoor.
De verschillen tussen de generaties zijn groot. Tachtig procent van de 75-plussers blijft liever bij de traditionele traditie en kiest juist voor de koffie met een plakje cake na de uitvaart.
Informele uitvaart
De uitvaartwensen van de gemiddelde Nederlander komt steeds meer uit op een informele crematieplechtigheid, waarbij zwarte, nette kleding geen must meer is. Steeds vaker wordt er bij een informeel afscheid een foto slideshow getoond, geven vrienden speeches en wordt de favoriete muziek van de overledene afgespeeld.
Dat we afscheid nemen van oude tradities, betekent niet dat de uitvaart niet langer is doorspekt met rituelen. De meeste uitvaarten zijn nog altijd traditioneel, maar qua details persoonlijker. Door zo’n borrel, andere kleding of een beschilderde kist. We lopen langs de kist om afscheid te nemen, er zijn toespraken en speeches en we leggen rouwbloemen neer op de kist. De rituelen worden net wat aangepast.
Regionale verschillen
Opmerkelijk in het onderzoek zijn de regionale verschillen. Zo is bijvoorbeeld de poost op het leven erg populair in Flevoland (68,8 procent) en Noord-Holland (68 procent), terwijl maar liefst 67,3 procent van de Groningers vasthoudt aan de koffie met cake. Verder vallen de Groningers ook op met hun wens voor een open kist tijdens de dienst. Ruim 72 procent van de Groningers kiest daarvoor, terwijl gemiddeld in Nederland zo’n 77 procent voor een dichte kist kiest.
De regionale verschillen zijn ook terug te zien in de vraag of mensen begraven of gecremeerd willen worden. Landelijk kiest 70 procent voor een crematie. In Limburg kiest maar liefst zo’n 80 procent voor een crematie, terwijl in Drenthe juist zo’n 55 procent kiest voor een begrafenis. Jongeren kiezen veelal voor cremeren, slecht 15,8 procent van de jongeren kiest voor een begrafenis. Bij de 75-plussers kiest 57,5 procent voor een begrafenis.
Waarom is cremeren zo populair?
De meest gehoorde redenen waarom mensen kiezen voor een crematie, is omdat ze hun nabestaanden niet willen opzadelen met het onderhoud van het graf. Al bieden begraafplaatsen steeds vaker onderhoud aan het graf aan en brengen ze daarvoor kosten in rekening.
Wat wel vaak voorkomt na een crematie is dat nabestaanden niet weten wat er met de as moet gebeuren. Het is dan ook raadzaam dit met uw nabestaanden te bespreken.
Krijgt de urn een mooi plekje bij een begraafplaats, gaat de urn mee naar huis of moet de as ergens verstrooid worden? Een zeer lastige keuze voor nabestaanden, die mensen vaak vergeten te bespreken.
Heeft u al een uitvaartverzekering? Bij ons kunt u binnen enkele minuten uitvaartverzekeringen vergelijken. Of wilt u berekenen wat uw begrafeniskosten of crematiekosten zijn? Kijkt u gerust eens rond op onze website om uzelf te oriënteren.
Bron: AD.nl
Interessant om te lezen dat er veel regionale verschillen zijn wanneer het gaat over afscheid nemen en de uitvaart. Ook geloof ik dat er in de toekomst nog veel gaat veranderen als het om wensen gaat. Je ziet ook dat men tegenwoordig veel waarde hecht aan persoonlijke rituelen bijvoorbeeld.