Overstappen uitvaartverzekering

Overstappen uitvaartverzekering

Overstappen van uitvaartverzekering is doorgaans niet aan te raden. Omdat een uitvaartverzekering een leven lang loopt, op uw leven is afgesloten en u een kapitaal opbouwt naar mate de uitvaartverzekering vordert, is overstappen niet gebruikelijk. Het kan echter zo zijn dat u toch wilt overstappen naar een andere uitvaartverzekering. Wij zullen hier behandelen wat uw mogelijkheden zijn, waar u rekening mee moet houden en enkele tips geven zodat de overstap zo vlekkeloos mogelijk verloopt en u niet voor verrassingen komt te staan.


Overstappen uitvaartverzekering vaak onverstandig

Het is belangrijk om u te realiseren dat een uitvaartverzekering niet te vergelijken valt met bijvoorbeeld een autoverzekering, inboedelverzekering of reisverzekering. Bij deze laatste drie genoemde verzekeringen dekt u namelijk een ‘risico’ terwijl u met een uitvaartverzekering een gebeurtenis verzekerd. Het staat namelijk vast dat u ooit zal komen te overlijden en dat de uitvaartverzekering dan ook tot uitkeer, zal moeten overgaan. Om deze reden is een uitvaartverzekering een van de slimste verzekeringen om te hebben en heeft 70% van alle Nederlands een uitvaartverzekering.

Om uw uitvaart te kunnen betalen betaalt u maandelijks een premie aan de uitvaartverzekeraar. Op deze manier bouwt u een kapitaal op waarmee uiteindelijk de uitvaartverzekeraar uw uitvaart mee zal bekostigen. De uitvaartverzekeraar verwacht aan de hand van uw levensverwachting een bepaald kapitaal op te bouwen. Samen met bepaalde rendementen die een uitvaartverzekeraar probeert te bewerkstelligen kunnen zij voor iedereen een mooi afscheid realiseren. Door deze constructie is overstappen van uitvaartverzekering niet gemakkelijk. Zodra u de uitvaartverzekering wilt opzeggen, dan zult u altijd een deel van het opgebouwde kapitaal verliezen. Een uitvaartverzekeraar rekent namelijk hoge opzegkosten.

Overstappen uitvaartverzekering hogere premie

Doordat u overstapt van uitvaartverzekering zult u ook een hogere premie gaan betalen. De premie van een uitvaartverzekering is namelijk voor een deel berekend aan de hand van uw leeftijd. Op een oudere leeftijd betaalt u meer premie, omdat uw levensverwachting korter wordt naarmate u ouder wordt. Sluit u op oudere leeftijd een uitvaartverzekering af? Dan zal de nieuwe uitvaartverzekeraar u een hogere premie in rekening brengen, dan dat u betaalde bij uw oude uitvaartverzekering.

Mogelijkheden van overstappen

Zoals u al reeds heeft gelezen is overstappen van uitvaartverzekering niet de meest interessante optie. Financieel gezien zult u er namelijk altijd op achteruit gaan. Dit hoeft echter niet te betekenen dat overstappen niet mogelijk is. Er zijn drie opties:

  • Uw huidige uitvaartverzekering opzeggen (ook wel afkopen genoemd) en elders een nieuwe uitvaartverzekering afsluiten.
  • Uw huidige uitvaartverzekering premievrij maken en elders een tweede uitvaartverzekering afsluiten.
  • De huidige uitvaartverzekering aanhouden en uzelf bijverzekeren met een tweede uitvaartverzekering.

Wat voor u de beste optie is dat is geheel afhankelijk van de redenen waarom u wilt overstappen. We behandelen hieronder de twee opties.

Uitvaartverzekering opzeggen

Als u echt van uw huidige uitvaartverzekering af wilt, zodat u niets meer met uw huidige uitvaartverzekering te maken heeft, dan is opzeggen de beste optie. Het opzeggen van een uitvaartverzekering noemen ze ook wel het afkopen van een uitvaartverzekering.

Als u de uitvaartverzekering opzegt/afkoopt dan is de uitvaartverzekering volledig gestopt. U betaalt geen premie meer en de uitvaartverzekeraar hoeft uw uitvaart niet meer te betalen of te verzorgen.

Bij opzeggen/afkopen van de uitvaartverzekering betaalt u een bepaalde kostprijs (administratiekosten) aan de uitvaartverzekeraar om de verzekering op te zeggen. Dit zal van het door u opgebouwde kapitaal bij de verzekeraar worden ingehouden. Het restant wat overblijft van het door u opgebouwde kapitaal zal de uitvaartverzekeraar overmaken op uw bankrekening.

Uitvaartverzekering premievrij maken

Als u wilt stoppen met betalen van premie omdat u de premie bijvoorbeeld financieel niet meer kunt dragen, dan is premievrij maken van de uitvaartverzekering een goede optie. De uitvaartverzekering dan worden stopgezet en u hoeft dan geen premie meer te betalen. Bij het premievrij maken van de uitvaartverzekering zal het opgebouwde kapitaal bij de uitvaartverzekeraar blijven staan en bent u niet meer plichtig om maandelijks premie te betalen.

Let erop dat het opgebouwde kapitaal in de meeste gevallen niet voldoende toereikend zal zijn voor het bekostigen van een degelijke uitvaart. Bent u zich er dus van bewust dat u op een andere manier ervoor moet zorgen dat uw uitvaart betaald kan worden. Anders laat u uw nabestaanden met flinke financiële lasten van uw uitvaart achter. Dit is voor niemand een leuke laatste herinnering. Zorg dat u het op een goede andere manier geregeld hebt.

Bijverzekeren met een nieuwe uitvaartverzekering

Wilt u overstappen van uitvaartverzekering omdat uw huidige polis bijvoorbeeld niet voldoende toereikend is om de gewenste uitvaart mee te bekostigen of omdat er bepaalde wensen missen en/of niet kunnen bij uw huidige uitvaartverzekeraar? In dergelijke situaties is bijverzekeren de beste optie. Met bijverzekeren verliest u niet een deel van het reeds opgebouwde kapitaal.

Met bijverzekeren behoudt u uw huidige uitvaartverzekering en vult u deze aan met een tweede uitvaartverzekering. Uiteraard is het handig om deze tweede uitvaartverzekering bij dezelfde uitvaartverzekeraar af te sluiten, maar u kunt er ook voor kiezen een uitvaartverzekering bij twee verschillende uitvaartverzekeraars af te sluiten. U kunt bijvoorbeeld een uitvaartverzekering in natura afsluiten voor de diensten van uw uitvaart te verzekeren en een uitvaartverzekering in kapitaal afsluiten om extra wensen van te kunnen betalen. Deze manier is vooral interessant omdat een natura uitvaartverzekering veelal goedkoper is dan een kapitaal uitvaartverzekering.

Verstandig vergelijken

Het overstappen van uitvaartverzekering moet u – zoals u heeft kunnen lezen – te allen tijde proberen te voorkomen. Daarom is het belangrijk om een goede keuze te maken. Niet alleen wanneer u voor het eerst een uitvaartverzekering afsluit, ook wanneer u voor een tweede keer een uitvaartverzekering gaat afsluiten of wanneer u gaat bijverzekeren is het belangrijk om goed te vergelijken.

Bij Uitvaartverzekeringvergelijkenloont.nl kunt u op uw gemak de 5 grootste en beste uitvaartverzekeringen vergelijken. Maak een goede en weloverwogen beslissing en bekijk welke uitvaartverzekering voor u het beste is. PremieVerzekerd bedrag 
DELA
€ 8,23,- € 8.500,-
Yarden
€ 9,32,- € 8.500,-
Ardanta
€ 11,28,- € 8.500,-
Monuta
€ 12,79,- € 8.500,-
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *