Uitvaartverzekering

Uitvaartkosten berekenen

Als u een uitvaartverzekering wilt afsluiten is het belangrijk om te weten voor hoeveel u zichzelf wilt te verzekeren. Elke uitvaart is persoonlijk en voor iedereen anders. Daardoor kunnen de kosten voor uitvaarten sterk verschillen en is er geen vast bedrag te noemen. Klik op onderstaande button om uw uitvaartkosten bij DELA te berekenen door enkele vragen te beantwoorden.

Bereken uitvaartkosten bij DELA

Veelgestelde vragen over uitvaartkosten

Waarom uitvaartkosten berekenen?

Het is verstandig om inzicht te hebben in de uitvaartkosten. Niet voor iedereen kost een uitvaart hetzelfde. Een begrafenis is bijvoorbeeld duurder dan een crematie. Maar ook eventueele wensen kunnen een uitvaart goedkoper of duurder maken. Daarom is het verstandig om een goed inzicht te hebben in uw uitvaartkosten.

Wat als mijn wensen veranderen?

Het kan voorkomen dat uw wensen voor de uitvaart veranderen. Daardoor kan een uitvaart goedkoper of juist duurder uitvallen. Dit is niet erg en is heel normaal, u bent niet de enige waarbij wensen kunnen veranderen. Daarom kunt u bij de meeste uitvaartverzekeraars uw uitvaartverzekering altijd aanpassen als uw wensen veranderen.

Uitvaartkosten vergelijken

De uitvaartkosten zijn voor een sterk deel afhankelijk van de persoonlijke wensen en eisen van de overledene en zijn/haar nabestaanden. Een eenvoudige uitvaart zonder poespas kost al snel € 5.000. Hoe meer wensen en eisen u hieraan toevoegt, hoe duurder de uitvaartkosten zullen worden. Met allerlei extra opties zoals een luxe uitvaartkist, gebruik van rouwauto’s en volgauto’s, uitgebreidere catering en/of meer rouwbloemen kunnen de kosten al snel oplopen tot zo’n € 9.000.

Ook de keuze tussen een begrafenis of crematie zorgt ervoor dat de kosten hoger of lager kunnen uitvallen. Algemeen geldt dat een crematie goedkoper is dan een begrafenis.

Uitvaartkosten berekenen

Wat zijn uitvaartkosten?

Uitvaartkosten zijn de kosten die gemaakt moeten worden om iemand te cremeren of te begraven. De uitvaartkosten zijn een optelsom van een aantal keuzes/elementen die terugkomen bij iedere uitvaart. Hieronder sommen we deze keuzes/elementen op.

Basiskosten uitvaart

Iedere uitvaart kent enkele basiskosten, hieraan ontkomt u niet. Denk bijvoorbeeld aan een uitvaartverzorger. Bij een natura uitvaartverzekering zijn deze kosten standaard opgenomen. De volgende elementen komen bij iedere uitvaart terug:

  • Wensen bespreken van de uitvaart met de uitvaartondernemer.
  • Het begeleiden van de uitvaart.
  • Wettelijke formaliteiten.
  • Administratieve verwerking.
  • Basis uitvaartkist.
  • Overbrengen van de overledene
  • Verzorging van de overledene
Uitvaartkosten

Type uitvaart

Een belangrijk element in de kosten van de uitvaart is de keuze voor een begrafenis of een crematie. Omdat bij een begrafenis grafrechten komen kijken is een begrafenis duurder dan een crematie.

Nadat u heeft gekozen voor een crematie of een begrafenis kunnen specifieke keuzes de kosten nog beïnvloeden. Kiest u namelijk voor een crematie met of zonder asbestemming? Of wilt u begraven worden in een algemeen of een particulier graf?

In een algemeen graf liggen personen die geen band met elkaar hebben. In een particulier graf ligt u alleen of samen met andere familieleden.

Opbaren

U kunt ervoor kiezen om uzelf voor de uitvaart te laten opbaren bij iemand thuis of in een uitvaartcentrum. Zo kunnen nabestaanden persoonlijk afscheid van u nemen.

Rouwkaarten

Rouwkaarten zijn een gebruikelijke manier om te laten weten dat een dierbare is overleden. Met een rouwkaart nodigt u iemand persoonlijk uit om afscheid te nemen van de overledene en eventueel de uitvaart bij te wonen.

Rouwadvertentie

Een rouwadvertentie in de krant is doorgaans een kopie van de rouwkaart. Een rouwadvertentie is een eenvoudige manier om ook de mensen die u geen rouwkaart wilt of kunt sturen te laten weten dat iemand overleden is. Vaak wordt een rouwadvertentie toegepast bij personen die actief waren in het verenigingsleven of maatschappelijke of politieke functies hebben bekleed. Ook kan een rouwadvertentie geplaatst worden in een regionale krant. Dit laatste zie je het vaakst.

Uitvaartkist

De prijs van een uitvaartkist kunt u zo gek maken als u zelf wilt. Er zijn behoorlijk wat keuzes te maken hierin die de prijs behoorlijk kunnen doen stijgen. Vaak zit een basismodel uitvaartkist inbegrepen in de basiskosten en kunt u zelf kiezen voor een luxere variant.

Rouwbloemen

Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij de uitvaartkist. U kunt het zo bond maken als u zelf wilt. Sommige willen het heel sober houden met één rouwboeket, terwijl een ander juist heel de kist bedekt wilt hebben met rouwbloemen. Rouwbloemen zijn niet verplicht.

Rouwvervoer en volgvervoer

Als rouwvervoer hebt u tal van keuzes. De overledene kan bijvoorbeeld vervoerd worden per rouwauto, maar zelfs een koets, uitvaartbus of motor met zijspan behoren tot de mogelijkheden. Ook kan er aanvullend nog gekozen worden voor volgvervoer om de nabestaanden in te kunnen vervoeren.

Afscheidsdienst

Bij een afscheidsdienst staat de overledene centraal, veelal wordt er teruggeblikt op het leven van de overledene. U kunt een afscheidsdienst bijvoorbeeld houden in een uitvaartcentrum of in de kerk. Een afscheidsdienst is echter niet verplicht en kunt u bijvoorbeeld kostentechnisch laten vervallen.

Catering

U kunt op verschillende momenten de aanwezige hapjes en/of drankjes naar eigen keuze aanbieden. U kunt zelf bepalen of u catering wenst en wat er wordt aangeboden.

Steen of urn

Als u kiest voor een crematie zijn er verschillende bestemmingen voor uw as. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor verstrooiing op een door u te kiezen plek, de keuze maken om uw as in een urn te laten bewaren of de as in een sieraad laten verwerken. Verstrooiing is veelal gratis.

Bij een begrafenis moet u denken aan een grafmonument of grafsteen. Er zijn verschillende mogelijkheden en u kunt het aandenken zo persoonlijk maken als u zelf wilt. Ook hier heeft u verschillende keuzes om de kosten te laten oplopen.

Bijzondere wensen

Elke uitvaart kan zo persoonlijk gemaakt worden als de overledene zelf wilt. Staan uw wensen hierboven niet vermeld? Houd dan rekening met bijkomende kosten. Reserveer een extra geldbedrag, zodat uw nabestaanden niet voor onaangename kosten komen.

Uitvaartverzekeringen vergelijken

Alles bij elkaar zult u merken dat de uitvaartkosten snel kunnen oplopen en dit stiekem meer is dan u verwacht had. Zoals al eerder aangegeven bent u voor een sobere crematie al snel € 5.000 kwijt. Een doodnormale uitvaart bent u al snel € 8.000 á € 10.000 kwijt, afhankelijk van de keuze voor een crematie of een begrafenis.

Deze kosten kunt u verzekeren met een uitvaartverzekering. Om een verantwoorde keuze te kunnen maken raden wij u aan om de verschillende uitvaartverzekeringen te vergelijken. Start daarom direct met uitvaartverzekering vergelijken en kies de verzekering die het beste bij u past.

Uw uitvaartkosten verzekeren via ons

Via de handige uitvaartkosten calculator kunt u een goede inschatting van uw uitvaartkosten krijgen. Het is belangrijk om uzelf juist te verzekeren, veel consumenten schatten hun uitvaartkosten namelijk te laag in.

Wij bemiddelen niet in uitvaartverzekeringen en geven geen advies. Wel bieden wij u de mogelijkheid om kosteloos en zelfstandig uitvaartverzekeringen te vergelijken. Door de goedkoopste uitvaartverzekering af te sluiten kunt u flink besparen op de premie.

Meer onafhankelijke informatie

Voor meer onafhankelijke informatie over de kosten van een uitvaart kunt u ook kijken bij Monuta.

Hoe vergelijken we uitvaartverzekeringen?

Wilt u meer weten over hoe we uitvaartverzekeringen vergelijken? U kunt meer informatie lezen op de pagina hoe vergelijken wij.