Wat als je geen uitvaartverzekering hebt

Wat als je geen uitvaartverzekering hebt?

Een veelgestelde vraag is: Wat gebeurt er als je geen uitvaartverzekering hebt? Deze veelgestelde vraag zullen we in dit blog behandelen.

Wat gebeurt er als je geen uitvaartverzekering hebt?

Als iemand overlijdt zonder uitvaartverzekering kan dit grote gevolgen hebben. Bij een overlijden zonder uitvaartverzekering zullen nabestaanden de uitvaart moeten betalen. Door een uitvaartverzekering af te sluiten voorkomt u dat uw nabestaanden de kosten voor uw uitvaart moeten betalen. Hier leest u meer wat er gebeurt als iemand overleden is maar geen uitvaartverzekering heeft.

Overleden en geen uitvaartverzekering?

Als iemand geen uitvaartverzekering heeft afgesloten, kunnen er na het overlijden van deze persoon verschillende situaties zich voordoen. Deze persoon kan een uitvaart koopsompolis, depositofonds of overlijdensrisicoverzekering hebben afgesloten waarmee de uitvaart betaald kan worden door de nabestaanden. Maar de persoon kan ook zelf geld opzij hebben gezet om zijn of haar uitvaart van te betalen. Als nabestaanden dient u echter wel de uitvaart zelf voor te schieten. Pas later zullen nabestaanden de erfenis ontvangen.

Wanneer er door de overledene helemaal niets is geregeld en er ook geen geld opzij is gezet, dan dienen de kosten voor de uitvaart betaald te worden door de nabestaanden, bijvoorbeeld door de partner, kinderen of erfgenamen van de overledenen. De kosten van een uitvaart lopen al snel op tot zo’n € 9.000. Een dergelijk hoog bedrag laat niemand graag achter aan zijn of haar nabestaanden. Daarom is het verstandig om u hiervoor te verzekeren met een uitvaartverzekering.

 PremieVerzekerd bedrag 
DELA
€ 8,23,- € 8.500,-
Yarden
€ 9,32,- € 8.500,-
Ardanta
€ 11,28,- € 8.500,-
Monuta
€ 12,79,- € 8.500,-

Wat als er geen geld is voor de uitvaart?

Heeft de overledene geen spaargeld waar de uitvaart betaald mee kan worden? Dan dienen zoals gezegd nabestaanden de uitvaart te betalen. Maar wat als ook uw nabestaanden niet voldoende geld hebben om de uitvaart te betalen?

De wet schrijft voor dat uw nabestaanden die een uitvaartverzorger opdracht geven om de uitvaart te regelen, toch de rekening krijgen. Daarbij maakt het verder niet uit of ze de erfenis wel of niet accepteren, bijvoorbeeld wanneer er alleen maar schulden zijn. Als er echt geen geld voor de uitvaart beschikbaar is, dan kan er bij de gemeente bijzondere bijstand worden aangevraagd.

Wat als er geen nabestaanden zijn?

Wanneer er geen wettelijke nabestaanden zijn, zal de gemeente opdracht geven voor de uitvaart van overledene. De uitvaart wordt dan betaald uit de erfenis of als er geen vermogen is zal de gemeente de uitvaart bekostigen. Zelfs wanneer er alleen schulden zijn, zal de gemeente de uitvaart bekostigen.

Wat als er wel nabestaanden zijn, maar zij geen uitvaart regelen?

Heeft de overledene wel nabestaanden, maar geeft geen van hen opdracht tot het regelen van een uitvaart? Dan zal de gemeente de uitvaart regelen en zullen ze de kosten van de uitvaart later proberen te verhalen op de nabestaanden. De nabestaanden zullen geen inspraak krijgen op de verdere uitvaart. Verder zal het huis van de overledene worden vergrendeld, zodat er geen spullen uit het huis kunnen worden ontvreemd.

 PremieVerzekerd bedrag 
DELA
€ 8,23,- € 8.500,-
Yarden
€ 9,32,- € 8.500,-
Ardanta
€ 11,28,- € 8.500,-
Monuta
€ 12,79,- € 8.500,-
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *