Nieuwe donorwet van kracht sinds 1 juli 2020

Gepubliceerd op: 14 juli 2020 in:
Donor register

Per 1 juli 2020 is in Nederland de nieuwe donorwet van kracht. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar komt nu automatisch in het donorregister te staan. U mag uiteraard zelf aangeven of u na overlijden organen en/of weefsels wilt doneren. Wat vooral nieuw is aan de nieuwe donorwet is dat als u niets invult, u automatisch staat aangemeld als ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het donorregister.

Inhoudsopgave

Brief

Mocht u nog niets hebben ingevuld in het nieuwe donorregister, dan ontvangt u tussen september 2020 en maart 2021 via de post nog een herinnering van de Rijksoverheid. In deze brief zal mensen worden uitgelegd wat de nieuwe donorwet betekent en wordt mensen gevraagd om alsnog hun keuze kenbaar te maken.

Geen bezwaar tegen orgaandonatie

Maakt u bij leven geen keuze? Dan komt u in het donorregister te staan als ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie en weefseldonatie’. Dit betekent dat uw organen en/of weefsels na overlijden kunnen worden gedoneerd. Uw nabestaanden hebben echter nog de laatste zeggenschap. Als zij niet willen dat uw organen en/of weefsels gedoneerd worden, dan betekent dit concreet dat u nog altijd geen donor bent. Wilt u dus donor zijn? Geef uw keuze dan zo snel mogelijk door in het nieuwe donorregister.

Geef uw keuze voor orgaandonatie door

Het kan voor uw nabestaanden een moeilijke keuze zijn om na uw overlijden plotseling een keuze voor u te moeten maken of u wel of geen donor wilde zijn. Daarom is het verstandig om uw keuze zelf in het donorregister in te vullen. Door met uw DigiD in te loggen kunt u uw keuze aangeven of wijzigen, indien u al geregistreerd bent. Het is verstandig om uw keuze ook te bespreken met uw nabestaanden, zo weten zij ook wat uw wensen zijn.

Keuzes donorregister

In het donorregister hebt u de keuze uit de volgende vier mogelijkheden;

  • Ja, ik wil donor worden. Hierbij hebt u de mogelijkheid om aan te geven welke organen en weefsels u wilt doneren.
  • Nee, ik wil geen donor worden.
  • Ik wil dat mijn partner of familie beslist na mijn overlijden.
  • Ik wijs één persoon aan die voor mij de keuze maakt na mijn overlijden.

Als u uw keuze wilt aanpassen, dan kunt u later altijd opnieuw inloggen in het donorregister om uw keuze te veranderen.

Verschil met de vorige Wet orgaandonatie

Door de nieuwe donorwet komt iedereen van 18 jaar en ouder die is ingeschreven in een Nederlandse gemeente automatisch in het Donorregister. Iedereen die zelf geen keuze invult, komt automatisch met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie en weefseldonatie’ in het Donorregister. Na overlijden kunnen organen en weefsels naar een patiënt gaan die op de wachtlijst staat voor een orgaan of weefsel. Een arts bespreekt de donatie altijd vooraf met de nabestaanden. Als zij zeker weten dat u geen donor wilde zijn, dan gebeurt dat niet.

In de oude wet moest u juist uitdrukkelijk vastleggen dat u orgaan- en weefseldonor wilde worden. Via de nieuwe wet wordt verwacht dat er meer donoren zullen zijn.

Meer informatie donorwet of donorregister

Voor meer informatie kunt u op de website van de Rijksoverheid kijken. Ook kunt u bellen met de donorinformatielijn via 0900 821 21 66 (zonder extra belkosten).

Vergelijk uitvaartverzekeringen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *