Uitvaartverzekering

Kosten begrafenis

Kosten begrafenis

De kosten van een begrafenis liggen gemiddeld tussen de € 8.000 en € 12.000. De exacte begrafeniskosten zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Wensen als bijvoorbeeld de hoeveelheid mensen op uw begrafenis en hoe uitgebreid u de dienst wenst, zijn medebepalend voor het bedrag dat u betaalt voor uw begrafenis. Ook de grafkosten in uw gemeente spelen mee, deze zijn namelijk niet in iedere gemeente even hoog.

Hoe luxer u de begrafenis wenst, des te hoger de begrafeniskosten zullen zijn. Een gemiddelde begrafenis in 2021 kost ongeveer € 9.000. Houd dus rekening met minimaal € 9.000 aan begrafeniskosten. Zo bent u zeker niet onderverzekerd en komen uw nabestaanden niet voor een financieel ongewenste verrassing te staan.

Gelukkig kunt u zich voor deze hoge begrafeniskosten verzekeren met een uitvaartverzekering. Wilt u graag een uitvaartverzekering afsluiten? Vergelijk uitvaartverzekeringen op deze website en bespaar tot zo'n € 3.000 op uw totale premie.

Inhoudsopgave

Gemiddelde kosten begrafenis

De kosten van een begrafenis zijn voor een groot gedeelte afhankelijk van uw persoonlijke wensen. De kosten van een begrafenis zijn altijd duurder dan de kosten van een crematie. De begrafenis kan zo uitgebreid of zo sober als dat u zelf wilt worden uitgevoerd. Om een goede indicatie te krijgen van de kosten van een begrafenis, hebben we hieronder in een tabel weergegeven wat de gemiddelde kosten van veelvoorkomende zaken tijdens een begrafenis kosten. Zo kunt u snel de gemiddelde kosten van uw begrafenis berekenen. Let op: dit betreffen de gemiddelde kosten. De kosten kunnen per uitvaartverzorger, uitvaartverzekeraar en zelfs per regio verschillen. Bij een begrafenis zijn namelijk vooral de grafkosten sterk afhankelijk van uw regio.

Basiskosten van een uitvaart€ 2.200,00
Bijkomende kosten van een begrafenis€ 4.800,00
Opbaren€ 700,00
Grafkist€ 800,00
Rouwdienst€ 300,00
Rouwvervoer€ 400,00
Dragers€ 400,00
Rouwboeket€ 150,00
Koffie en cake 100 personen€ 550,00
Koffie en broodjes 100 personen€ 900,00
Rouwkaarten€ 400,00
Dankbetuigingen€ 240,00
Rouwadvertentie regionale krant€ 500,00
Rouwadvertentie landelijke krant€ 1.500,00
Totale kosten begrafenis*€ 10.000,00

* De kosten voor het grafrecht kunnen sterk verschillen per gemeente of begraafplaats. Het is verstandig te controleren wat de grafkosten zijn op de begraafplaats waar u graag begraven wilt worden.

Bereken de kosten van uw begrafenis

Nu u de gemiddelde kosten in bovenstaand overzicht heeft bekeken, kunt u zelf berekenen wat uw begrafenis ongeveer zal kosten. We hebben echter ook een handige tool waar u binnen enkele seconden een schatting van uw begrafeniskosten krijgt.

Geef in onderstaande tool aan hoeveel mensen u ongeveer verwacht op uw begrafenis. Vervolgens kunt u aangeven hoe uitgebreid u uw begrafenis wilt hebben, waarbij u kunt kiezen uit: sober, normaal of uitgebreid. U krijgt vervolgens  een uitgebreid overzicht  met daarin alle begrafeniskosten gespecificeerd. U kunt vervolgens bepalen of u deze begrafeniskosten wilt verzekeren bij een uitvaartverzekeraar.

Wat kost een begrafenis

Elke begrafenis heeft basiskosten en vaak ook een plechtigheid. Verder zijn de kosten van een begrafenis voor een groot gedeelte afhankelijk van uw persoonlijke wensen, de grafkosten en het grafmonument. Aangezien grafkosten een belangrijk element is bij het bepalen van de begrafeniskosten, verschillen de kosten van een begrafenis per gemeente. Onderstaand hebben we de (mogelijke) kosten van een begrafenis nog even voor u opgesomd:

  • Basiskosten: uitvaartondernemer, laatste verzorging overledene, opbaren van de overledene en rouwvervoer.
  • Plechtigheid: uitvaartdienst, rouwboeket(ten), rouwkaarten en catering.
  • Persoonlijke voorkeuren: eenvoudige of luxe kist, rouwadvertentie(s), volgauto(’s), eenvoudige of luxe catering en verlenging aula.
  • Grafkosten: de grafkosten verschillen per gemeente en zijn onder andere afhankelijk van uw keuze voor een algemeen graf of een eigen graf. De grafkosten liggen gemiddeld tussen de € 800 en € 7.000. Het is belangrijk te weten wat de grafkosten in uw gemeente zijn, zodat u daarmee rekening kunt houden in uw overweging voor een begraafplaats in een bepaalde gemeente. Deze kosten zijn ook belangrijk om te weten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering, zo kunt u rekening houden met het verzekerde bedrag.
  • Grafmonument: een grafmonument is een belangrijk element op het graf voor de nabestaanden. U kunt het simpel houden of zeer uitgebreid. De gemiddelde kosten zijn € 2.000.

Algemeen graf of eigen graf

In sommige gemeentes zijn de grafkosten behoorlijk hoog. In plaats van een eigen graf kunt u dan kiezen voor een algemeen graf. Een algemeen graf is namelijk goedkoper.

In een algemeen graf worden meerdere personen begraven die geen band met elkaar hebben. Over het algemeen worden er drie personen begraven in een algemeen graf en liggen zij onder elkaar. Ze worden begraven op volgorde van binnenkomst.

Een eigen graf kan voor u alleen zijn of ook voor meerdere personen. Hier heeft u echter zelf in de hand wie erin komen te liggen. Zo kiezen partners vaak om samen in een eigen graf begraven te worden.

Kosten van een kist

Ook de grafkist maakt onderdeel uit van de kosten van een begrafenis. U kunt kiezen voor een eenvoudige kist, normale kist of een luxe kist. Tegenwoordig wordt er ook vaak gekozen voor een wade. Een wade is een doek waarin de overledene wordt gewikkeld. Vervolgens wordt de overledene in deze wade op een opbaarplank gelegd.

Begrafeniskosten in het weekend

De meeste mensen kiezen voor een begrafenis op een werkdag. Dit komt omdat er in het weekend in veel gevallen een toeslag wordt gerekend. Zo geldt deze weekendtoeslag vaak voor meerdere onderdelen van de uitvaart, zoals de uitvaartverzorger, de dragers, het rouwvervoer en de catering.

Begrafeniskosten verzekeren

De kosten van een begrafenis in 2019 lopen al snel op tot € 9.000. Naar verwachting zullen de kosten van een begrafenis de komende jaren alleen maar verder oplopen. Gelukkig kunt u zich verzekeren voor deze hoge kosten middels het afsluiten van een begrafenisverzekering. U betaalt dan een kleine maandelijkse premie en u en uw nabestaanden hoeven zich geen zorgen te maken over de hoge kosten van een begrafenis.

Met een begrafenisverzekering laat u uw nabestaanden niet met onverwacht hoge kosten achter. Een prettig idee voor uzelf en voor uw nabestaanden. Daarom sluit ruim 70% van de Nederlanders een begrafenisverzekering af.

Veelgestelde vragen over begrafeniskosten

Hieronder behandelen we enkele veelgestelde vragen over de kosten van een begrafenis.

Begrafeniskosten verzekeren altijd nodig?

Nee, een begrafenisverzekering om uw begrafeniskosten te verzekeren is niet altijd nodig. Als u voldoende spaargeld beschikbaar heeft, is een begrafenisverzekering niet altijd nodig.

Heeft u niet voldoende spaargeld of wilt u geen rekening houden met uw begrafeniskosten? Dan is het verstandig om wel een begrafenisverzekering af te sluiten. Zo voorkomt u dat uw nabestaanden niet voor uw begrafeniskosten opdraaien. Uw directe nabestaanden zoals uw kinderen zijn namelijk verantwoordelijk voor de kosten van uw begrafenis wanneer u er niet meer bent.

Let erop dat wanneer u over voldoende spaargeld beschikt uw directe nabestaanden wel eerst de kosten van uw begrafenis zelf moeten voorschieten. Ze krijgen namelijk niet direct de beschikking over uw banktegoeden, aangezien de bank deze direct na uw overlijden zal bevriezen tot duidelijk is wie uw erfgenamen zijn. De begrafenis moet echter wel direct betaald worden. Als u een begrafenisverzekering heeft afgesloten dan zal deze de begrafeniskosten betalen.

Wat kost een begrafenis zonder verzekering?

De kosten van een begrafenis zijn zowel met als zonder verzekering even hoog. De begrafeniskosten die we in dit artikel hebben behandeld kunt u dus aanhouden als referentie.

Wat kost een eenvoudige begrafenis?

Een begrafenis is helaas niet goedkoop. Bij een goedkope begrafenis dient u rekening te houden met de basiskosten, zonder daaraan extra wensen toe te voegen. Houd bij een eenvoudige begrafenis rekening met minimaal € 6.500. U dient hierbij te kiezen voor een algemeen graf en vaak uit te wijken naar een gemeente waar de grafkosten laag zijn. Een begrafenis van € 6.500 zal daarom heel erg sober zijn en bij de minste aanpassing zal het bedrag al niet meer toereikend zijn. U bent dus zeer beperkt in uw keuzes. Ons advies is daarom om rekening te houden met minimaal € 8.000 voor een eenvoudige begrafenis.

U kunt ook kiezen voor een crematie. Een crematie is met dezelfde wensen als een begrafenis al snel € 1.500 of meer voordeliger. Voor meer informatie, bekijk ons artikel: wat kost een crematie.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle kennisbank artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *