Uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering?

Uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering

Veel consumenten halen de uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering door elkaar. Ook weten ze niet goed waar deze verzekeringen nu precies voor bedoeld zijn. Ook zijn er veel consumenten die bijvoorbeeld denken dat het dezelfde verzekering betreft. Ondanks dat de verzekeringen beiden met het overlijden van een persoon te maken hebben, verschillen beide verzekeringen wel degelijk van elkaar. We leggen de verschillen graag uit.

Inhoudsopgave

Verschil uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering

Er bestaan nogal wat misverstanden tussen de verschillen van een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering. Beide verzekeringen houden verband met financiële risico’s die voortvloeien uit een overlijden van een persoon, ze keren namelijk beide uit bij overlijden. Toch is de uitwerking van beide verzekeringen totaal anders, waardoor de ene verzekering misschien beter bij uw persoonlijke situatie past dan de ander.

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering wordt afgesloten om de begrafenis of crematie van te betalen. Als u zich aan de betalingsverplichting hebt gehouden bent u met een uitvaartverzekering levenslang verzekerd. Bij een overlijden zal deze verzekering dus altijd tot uitkeer overgaan. Met een uitvaartverzekering zorgt u ervoor dat uw nabestaanden zich geen financiële zorgen hoeven te maken om de uitvaart te betalen. Ook ontlast u uw nabestaanden met het regelen van de uitvaart.

Een uitvaartverzekering wordt ook vaak een crematieverzekering, begrafenisverzekering, begrafenispolis of overlijdensverzekering genoemd.

Er bestaan verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Het is goed om te weten dat niet iedere uitvaartverzekeraar elke variant aanbiedt.

  1. Kapitaalverzekering: Met een kapitaalverzekering krijgen uw nabestaanden een geldbedrag uitgekeerd waar zij de uitvaart mee kunnen betalen.
  2. Naturaverzekering: Met een naturaverzekering krijgen uw nabestaanden een volledig verzorgde uitvaart. Deze wordt door de verzekeraar geregeld.
  3. Combinatieverzekering: Dit is een combinatie van de kapitaal- en naturaverzekering. Uw nabestaanden krijgen naast een geheel verzorgde uitvaart ook nog een geldbedrag tot hun beschikking voor specifieke wensen.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering heeft in tegenstelling tot een uitvaartverzekering altijd een einddatum. Mocht de verzekerde tijdens de looptijd van de verzekering komen te overlijden dan krijgen de nabestaande een uitkering. Overlijdt u na de einddatum? Dan krijgen uw nabestaanden geen uitkering. De hoogte van de uitkering kunt u zelf bepalen bij het afsluiten van de verzekering. Met een overlijdensrisicoverzekering vangt u dus financiële gevolgen van het wegvallen van een inkomen op.

Deze verzekering is vaak verplicht bij het aangaan van een hypotheek bijvoorbeeld. Zo weet de hypotheekverstrekker namelijk zeker dat ze het geleende geld terugkrijgen, mocht u komen te overlijden.

Ook is deze verzekering ideaal voor het gezin zelf. Mocht de kostwinner komen te overlijden, dan kan de partner gewoon in het huis blijven wonen zonder ineens meer te moeten gaan werken. Ook kan een (aanvullende) overlijdensrisicoverzekering afgesloten worden zodat u zeker weet dat uw kinderen de studie kunnen volgen die ze graag zouden willen volgen.

Uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering?

We zetten de belangrijkste verschillen tussen beide verzekeringen nog even op een rijtje.

  • Een uitvaartverzekering heeft geen einddatum, er is altijd een uitkering bij overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering heeft wel een einddatum. Overlijdt u voor de einddatum dan zal de verzekering het verzekerde geldbedrag uitkeren aan uw nabestaanden. Overlijdt u na de einddatum dan ontvangen uw nabestaanden niets.
  • Een uitvaartverzekering verzekert de kosten van een begrafenis of crematie. Een overlijdensrisicoverzekering vangt het risico op het wegvallen van een inkomen op. Ook stellen veel hypotheekverstrekkers deze verzekering verplicht, zodat de hypotheek altijd afgelost kan worden.

Vergelijk de verzekeringen

Wilt u graag een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering afsluiten? Door verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken kunt u jaarlijks veel geld besparen. Via onze website kunt u eenvoudig uitvaartverzekeringen vergelijken of overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle kennisbank artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *