Uitvaart zonder verzekering

Uitvaart zonder verzekering

Een uitvaart zonder uitvaartverzekering is prijzig. Momenteel betaalt u voor een normale gemiddelde uitvaart zo'n € 9.000. Jaarlijks stijgen de kosten van een gemiddelde uitvaart met zo’n 4%. Door u nu te verzekeren met een uitvaartverzekering voorkomt u hoge kosten voor uw nabestaanden, zij betalen namelijk de rekening wanneer u er niet meer bent.

Bespreek uw uitvaartwensen met uw partner en andere nabestaanden. Bespreek ook zeker hoe jullie de kosten van de uitvaart willen dragen. Betalen jullie de uitvaartkosten zelf of willen jullie de uitvaartkosten toch verzekeren met een uitvaartverzekering? In dit artikel helpen we u bij het maken van een juiste keuze. We bespreken de voor- en nadelen van een uitvaart zonder verzekering. Ook vertellen we u wat er gebeurt als u overlijdt en niet verzekerd bent.


Inhoudsopgave

Een uitvaart zonder verzekering

Niet iedereen sluit een uitvaartverzekering af. Maar als iemand overlijdt die niet verzekerd is kan dat grote gevolgen hebben. De begrafenis of crematie dient namelijk wel betaald te worden. Wie gaat deze kosten betalen en kunnen zij deze kosten dragen? Bedenk en spreek dit goed af met uw nabestaanden, zodat niemand voor onaangename verrassingen komt te staan. Een overlijden is al zwaar genoeg.

Wat als een overledene niet verzekerd is?

Wat er gebeurt als iemand overlijdt die geen uitvaartverzekering heeft, dat verschilt per geval. In sommige gevallen kan de overledene bijvoorbeeld wel een uitvaartkoopsompolis, depositofonds of overlijdensrisicoverzekering hebben afgesloten. Daarmee kunnen dan eventueel ook de kosten van de uitvaart mee betaald worden.

De overledene kan ook zelf gespaard hebben voor zijn of haar uitvaart, hiermee kan zijn of haar uitvaart dan mee betaald worden. Let er wel op dat u als nabestaanden dan wel eerst de uitvaart zelf dient voor te schieten. Een erfenis die krijgt u namelijk nooit direct en zal altijd enige tijd overheen gaan. Het voordeel van een uitvaartverzekering is dat de uitvaartverzekeraar de kosten van de uitvaart direct zal betalen, zo hoeven uw nabestaanden dus niets voor te schieten.

Wie betaalt de kosten van de uitvaart als er geen verzekering is?

In de wet is geregeld wie de kosten van de uitvaart moet betalen. Als er helemaal niets is geregeld voor de kosten van de uitvaart, moeten de partner, kinderen of erfgenamen deze betalen.

Een gemiddelde crematie in Nederland kost ongeveer € 7.000. Een gemiddelde begrafenis in Nederland kost ongeveer € 9.000. Deze kosten zullen de komende jaren alleen maar gaan stijgen, dit zijn dus bedragen die veel mensen niet zomaar kunnen missen. Omdat veel Nederlanders zich dit realiseren heeft zo’n 70 procent van de Nederlanders een uitvaartverzekering afgesloten.

Wie betaalt de uitvaart als er geen geld is?

Het kan voorkomen dat de nabestaanden de uitvaartkosten niet kunnen betalen en dat er ook geen noemenswaardige erfenis is. De wet schrijft voor dat de nabestaanden als opdrachtgever voor de uitvaart toch de rekening zullen krijgen. Het maakt hierbij niet uit of ze de erfenis wel of niet hebben geaccepteerd.

Wat als er geen nabestaanden zijn?

In sommige gevallen kan het voorkomen dat een overledene geen nabestaanden heeft. In dat geval zal de gemeente opdracht geven voor de uitvaart. De uitvaart zal dan betaald worden uit de erfenis. Ook als de erfenis uit schulden bestaat, zal de gemeente de uitvaart regelen.

Wat als nabestaanden geen uitvaart regelen?

Heeft de overledene wel nabestaanden, maar geeft geen van hen opdracht voor een uitvaart? Dan zal de gemeente de uitvaart regelen en later de kosten verhalen op de nabestaanden. Als het zover komt heeft u als nabestaanden op dat moment geen inspraak meer in de uitvaart. Het huis van de overledene zal worden vergrendeld, zodat er geen spullen uit kunnen worden gehaald.

Wat zijn de voordelen van een uitvaartverzekering?

Voor een uitvaartverzekering betaalt u maandelijks een kleine premie. In de meeste gevallen gaat het om nog geen € 10 per maand. Met deze lage maandelijkse premie bent u direct vanaf het begin verzekerd voor een uitvaartwaarde van bijvoorbeeld € 9.000. Het maakt niet uit hoelang u premie heeft betaald, indien u komt te overlijden zal de uitvaartverzekeraar uw uitvaart moeten betalen. De hoogte van de uitkering en wat er wordt uitgekeerd is afhankelijk van hoe u zichzelf heeft verzekerd. Ook ontneemt een uitvaartverzekering veel werk uit handen en zal de uitvaart precies zo verlopen zoals jullie dat willen.

Een uitvaartverzekering is bovendien een unieke verzekering. Met een uitvaartverzekering verzekert u een ‘gebeurtenis’. Het is namelijk zeker dat u komt te overlijden. Dit betekent dat een uitvaartverzekering gegarandeerd tot uitkeer zal overgaan. Bij alle andere verzekeringen verzekert u altijd een ‘risico’ dat nooit daadwerkelijk hoeft te gebeuren.

Vergelijk uitvaartverzekeringen

Een uitvaartverzekering sluit u niet dagelijks af, sterker nog die zult u vaak maar een keer in uw leven afsluiten. Daarom is het verstandig de verschillende uitvaartverzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Bij Uitvaartverzekeringvergelijkenloont.nl kunt u de 5 grootste uitvaartverzekeringen vergelijken op premie en betaaltermijn.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle kennisbank artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *