Uitvaartverzekering

Premie uitvaartverzekering aftrekbaar?

Premie uitvaartverzekering aftrekbaar

Veel mensen denken dat de premie van een uitvaartverzekering fiscaal aftrekbaar is bij de belastingaangifte. Vroeger was het inderdaad mogelijk om de premie van een uitvaartverzekering af te trekken van de inkomstenbelasting. Sinds 2009 is dit echter niet meer mogelijk.

Inhoudsopgave

Toch nog enkele belastingvoordelen

Er zijn wel een aantal andere belastingvoordelen waar u gebruik van kunt maken. Hieronder sommen we de mogelijkheden op:

  • Bij een koopsom uitvaartverzekering: hierbij betaalt u de premie van de uitvaartverzekering in één keer.
  • Bij een uitvaartdeposito: hierbij zet u eenmalig of meerdere keren een bepaald bedrag apart op een geblokkeerde spaarrekening. U kunt dit zien als een normale spaarrekening want u krijgt ook gewoon rente over dit bedrag, maar het is een gereserveerd bedrag wat vrijkomt bij overlijden. De rente is hoger dan bij een normale spaarrekening.
  • Als u de uitvaart zelf betaalt: had de overledene geen uitvaartverzekering of uitvaartdeposito? Dan betaalt u als nabestaande de kosten van de uitvaart. Wel kunt u veel van deze kosten aftrekken van de aangifte erfbelasting. Lees verder: welke kosten van de uitvaart zijn aftrekbaar.

Belastingvrij voordeel

Bij een koopsom uitvaartverzekering of een uitvaartdeposito hoeft u tot een bedrag van € 7.118 (jaar 2019) geen vermogensrendementsheffing te betalen. Dit bedrag geeft u dan niet op in de aangifte.

Is het verzekerde kapitaal echter gelijk of hoger dan € 7.118 dan vervalt de gehele vrijstelling en moet u alsnog vermogensbelasting betalen over het gehele bedrag. U moet dan de totale waarde wel opgeven in de aangifte. De waarde in het economisch verkeer kunt u opvragen bij de verzekeraar. Let dus goed erop dat u niet boven de vrijgestelde waarde komt, anders vervalt uw volledige belastingvoordeel.

Als de kosten van de crematie of de kosten van de begrafenis zelf betaald worden, dus niet vanuit een door de overledene afgesloten uitvaartverzekering, uitvaartdeposito of eventuele andere uitkering die vrijkomt bij overlijden. Dan zijn deze kosten aftrekbaar van de aangifte erfbelasting. Ook als de uitkering niet voldoende toereikend is om de volledige kosten van te betalen, kunt u bepaalde kosten aftrekken. Lees meer over welke kosten van de uitvaart aftrekbaar zijn.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle kennisbank artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *