Hoe werkt een uitvaartverzekering?

Hoe werkt een uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering. Vele hebben hem. Maar liefst 70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Maar wat vele zich afvragen is hoe werkt een uitvaartverzekering of wat is een uitvaartverzekering? In dit artikel leggen we u precies uit hoe een uitvaartverzekering werkt.

Inhoudsopgave

Hoe werkt een uitvaartverzekering nu precies?

Met een uitvaartverzekering, verzekert u zichzelf, tegen de kosten van uw uitvaart. Hiervoor betaalt u maandelijks een kleine premie. Wanneer u vervolgens komt te overlijden wordt uw uitvaart geregeld, zoals in de polis van uw uitvaartverzekering staat beschreven. Of u nu 1 maand of al 80 jaar premie heeft betaald, maakt niet uit. De uitvaart zal op kosten van de uitvaartverzekeraar plaatsvinden. Nabestaanden hoeven zich dus geen zorgen te maken om de kosten, deze betaalt de uitvaartverzekeraar.

Met een uitvaartverzekering kunt u al uw wensen over uw uitvaart vast laten leggen. Deze wensen worden dan vastgelegd in uw uitvaartpolis. Hierdoor ontlast u uw nabestaanden. Uw nabestaanden hoeven zich niet bezig te houden met het regelen van de uitvaart.

In tegenstelling tot andere verzekeringen verzekert u met een uitvaartverzekering geen risico, maar een gebeurtenis. Dit betekent dat u nooit voor niets premie betaalt. Uw nabestaanden ontvangen na uw overlijden een geheel verzorgde uitvaart (uitvaart in natura) of een geldbedrag. Met dit geldbedrag kunnen uw nabestaanden zelf de uitvaart invullen en betalen.

Daarom is een uitvaartverzekering een zeer nuttige verzekering. Ook direct de reden waarom maar liefst 70% van de Nederlanders een uitvaartverzekering afsluit.

Wat voor uitvaartverzekeringen zijn er?

Er zijn uitvaartverzekeringen die een geldbedrag uitkeren aan uw nabestaanden. Daarmee kunnen ze geheel naar eigen wens uw uitvaart regelen en financieren (dit noemt men een kapitaal uitvaartverzekering).

Maar u kunt ook kiezen voor een uitvaartverzekering waarbij de uitvaartverzekeraar zelf uw uitvaart zal regelen. In de vorm van producten en diensten, deze producten en diensten hoeven uw nabestaanden dan niet te bekostigen. Dit wordt namelijk betaald door uw uitvaartverzekering zelf (dit noemt men een natura uitvaartverzekering).

Welke uitvaartverzekering wordt het vaakst afgesloten?

De meeste mensen kiezen voor een uitvaartverzekering in natura. De reden hiervoor is dat ze hierbij zelf voor een bepaald gedeelte hun uitvaartwensen kenbaar kunnen maken bij de uitvaartverzekeraar. De uitvaart zal verder volledig worden geregeld door de uitvaartverzekeraar. Zo hoeven uw nabestaanden niet zelf een volledige uitvaart te regelen in de toch al zo moeilijke tijd rond uw overlijden.

Wat zijn de verschillen?

Bij een natura uitvaartverzekering kan u niet zelf de uitvaartverzorger kiezen. U krijgt dan een uitvaart zoals deze in de polis opgenomen is. U krijgt bijvoorbeeld één volgauto en een bepaald aantal bloemstukken.

Wil uzelf of uw nabestaanden extra's? Zoals meer volgauto's, meer bloemstukken of juist grotere bloemstukken die niet in de polis staan opgenomen? Dan dienen deze zelf betaald te worden. Verder zit een grafsteen meestal niet inbegrepen bij een naturaverzekering. Echter, de meeste naturaverzekeringen keren ook nog een geldbedrag uit om deze extra zaken mee te bekostigen. Hoeveel is afhankelijk van uw polis, zoals u hem hebt afgesloten.

Kiest u voor een kapitaal uitvaartverzekering dan heeft u alles zelf in de hand. In principe is dan alles mogelijk, uiteraard zolang u binnen het verzekerde bedrag blijft. U kunt zelf een uitvaartverzorger kiezen en de uitvaart verder volledig naar eigen wens invullen.

Heeft de natura uitvaartverzekering voordelen?

Wilt u verzekerd zijn van een goed verzorgde uitvaart? En uw nabestaanden niet opzadelen met moeilijke keuzes? Dan is de natura uitvaartverzekering een goede optie. Met een natura uitvaartverzekering kunt u namelijk voor uw overlijden al uw wensen laten vastleggen. Zo hoeven uw nabestaanden normaal gezien niets tot weinig meer te regelen voor de uitvaart. Uw wensen staan namelijk al vastgelegd zoals u het zelf gewild zou hebben.

Kan ik extra's meeverzekeren?

Ja extra's zijn eenvoudig mee te verzekeren. U kunt eenvoudig kiezen om extra kapitaal (geld) mee te verzekeren, waarvan de extra's betaald kunnen worden. Wil u echter teveel afwijken van de standaard verzorgde uitvaart (door een natura verzekering) of wil u juist een bijzondere uitvaart? Dan kunt u het best kiezen voor een kapitaal uitvaartverzekering. Op deze manier krijgen uw nabestaanden een geldbedrag uitgekeerd van uw uitvaartverzekeraar. Daarmee kunnen ze vervolgens de volledige uitvaart naar eigen wens inrichten.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle kennisbank artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *