Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering

Wat is een uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering (ook wel begrafenisverzekering of crematieverzekering genoemd) is een verzekering die bij overlijden van de verzekerde de kosten van een begrafenis of crematie dekt. Dit kan in de vorm van alleen een geldbedrag, alleen diensten (en producten) of een combinatie van beiden zijn, afhankelijk van het type uitvaartverzekering dat wordt afgesloten.

Inhoudsopgave:

Wat is een uitvaartverzekering?

In totaal bestaan er vier verschillende soorten uitvaartverzekeringen, te weten: natura uitvaartverzekering, kapitaal uitvaartverzekering, sommen uitvaartverzekering of een combinatie uitvaartverzekering.

De 4 soorten uitvaartverzekeringen

Bij een combinatie uitvaartverzekering wordt uw uitvaart geregeld door de uitvaartverzekeraar waar u verzekerd bent, in de vorm van diensten (en producten) en krijgen uw nabestaande naast de diensten ook een vrij besteedbaar geldbedrag om alternatieve kosten en/of wensen mee te betalen.

De natura uitvaartverzekering betaalt alleen diensten, waarbij de sommen uitvaartverzekering en de kapitaal uitvaartverzekering alleen geld zal uitkeren. Het verschil tussen de sommen uitvaartverzekering en de kapitaal uitvaartverzekering zit vooral in de manier hoe het geldbedrag besteed mag worden. Verder in dit artikel vertellen wij u meer over de verschillende soorten uitvaartverzekeringen.

Voor wie is een uitvaartverzekering?

Het maakt niet uit hoe oud of jong u bent. Bij de meeste uitvaartverzekeraars kan zonder moeite een uitvaartverzekering afgesloten worden tot en met uw 75e levensjaar. U kunt zelfs een baby verzekeren met een uitvaartverzekering. Het enigste waar verzekeraars een grens stellen is de maximale leeftijd van 75 jaar.

Wanneer u ouder bent dan 75 jaar, kan u bij veel uitvaartverzekeraars een koopsom betalen. Dit is een groot bedrag wat u in één keer dient te betalen. U bent dan ook verzekerd van een mooie uitvaart en u kan bepaalde wensen laten vast leggen.

Cijfers tonen aan dat ongeveer 70 procent van de Nederlanders een uitvaartverzekering heeft afgesloten. Zo worden nabestaanden ontlast met de kosten van een uitvaart.

Waarom een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering voorkomt u dat nabestaanden moeten opdraaien voor de hoge kosten van een uitvaart. Het is belangrijk om te weten dat bankrekeningen direct worden geblokkeerd na een overlijden. Dit betekent dat nabestaanden niet direct bij spaartegoeden van een overledene kunnen komen. Dit heeft te maken met de verdeling van de erfenis.

Het gemak van de combinatie uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering wordt vaak ook afgesloten om nabestaanden te ontlasten van het regelen en verzorgen van een uitvaart, dit naast het financieren van de uitvaart. Daarom hebben veel uitvaartverzekeraars besloten om het beste van beide werelden te combineren, de combinatie uitvaartverzekering.

Hierbij wordt de uitvaart in grote lijnen geregeld door de uitvaartverzorger waar u verzekerd bent en krijgen uw nabestaande praktische hulp bij het regelen van de uitvaart. Met het geld kunnen uw nabestaanden zaken financieren welke niet standaard in de diensten zijn opgenomen en/of specifieke wensen die u zelf heeft.

Kosten van een gemiddelde uitvaart

Een gemiddelde uitvaart kost al snel € 9.000. Dit is een bedrag wat veel consumenten graag willen verzekeren met een uitvaartverzekering. U betaalt altijd minder premie dan de uitvaart waard is. Samen met het feit dat een uitvaartverzekering áltijd tot uitkering over zal gaan bij uw overlijden, maakt dit een zeer nuttige en verstandige verzekering. U ontlast uw nabestaande met moeilijke keuzes en financieel gezien is het ook nog eens een zeer bewuste keuze.

  • Praktische hulp en nazorg voor uw nabestaanden
  • Verzekerd bedrag (de waarde van uw uitvaart) groeit mee met prijsstijgingen
  • De premie van een uitvaartverzekering zal jaarlijks, maar minimaal stijgen

Soorten uitvaartverzekeringen

Zoals u eerder in dit artikel heeft kunnen lezen bestaan er verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Er zijn verzekeringen die uitkeren in geld als de verzekerde komt te overlijden, maar er zijn ook verzekeringen die een dekking in natura bieden waarbij er meerdere producten en diensten worden verleend bij overlijden van de verzekerde.

Hieronder behandelen we de verschillende soorten uitvaartverzekeringen.

Natura uitvaartverzekering

Bij een natura uitvaartverzekering zal de verzekeraar bij overlijden van de verzekerde uitkeren in producten en diensten. Dit zullen alleen uitvaart gerelateerde producten en diensten zijn. De natura uitvaartverzekering omvat de meest belangrijke onderdelen van een uitvaart, verzekeraars noemen dit het zogenoemde basispakket.

Het basispakket kan eventueel uitgebreid worden met aanvullende opties indien gewenst. Dit soort opties en wensen kunnen vooraf besproken worden met de verzekeraar. Zo kan met een natura uitvaartverzekering – ondanks het vaste basispakket – een uitvaart volledig naar eigen wens worden afgestemd.

Kapitaal uitvaartverzekering

Bij een kapitaal uitvaartverzekering krijgen de nabestaanden een geldbedrag uitgekeerd. Dit geldbedrag kan naar eigen inzicht besteed worden. De uitvaart kan ermee betaald worden, maar dit is geen verplichting, het mag ook aan andere zaken uitgegeven worden.

Een kapitaal uitvaartverzekering geeft nabestaanden daarom meer keuzevrijheid dan een natura uitvaartverzekering.

Sommen uitvaartverzekering

Een sommen uitvaartverzekering, vaak ook natura sommenverzekering genoemd, lijkt veel op een kapitaal uitvaartverzekering. Het verschil is dat het uitgekeerde bedrag alleen aan uitvaart gerelateerde zaken mag worden besteed.

Het voordeel van een sommenverzekering is dat nabestaanden na het overlijden vrij zijn in de keuze voor een uitvaartondernemer. Wensen kunnen vervolgens in samenspraak met de uitvaartondernemer besproken worden. De rekening van de uitvaartondernemer zal worden betaald door de uitvaartverzekeraar. Een nadeel van de sommen uitvaartverzekering kan echter wel zijn dat het verzekerde bedrag niet voldoende toereikend is voor alle wensen en er keuzes gemaakt dienen te worden door de nabestaanden.

Combinatie uitvaartverzekering

Een combinatie uitvaartverzekering is een combinatie van de natura- en kapitaal uitvaartverzekering. Bij een combinatie verzekering zal een groot deel van de kosten vergoed worden met het natura pakket. Dit omvat alle standaarddiensten van de uitvaart. Met het geldbedrag kunnen vervolgens extra wensen worden betaald zoals een luxere grafkist of een koffietafel.

De combinatie uitvaartverzekering is de meest populaire vorm van verzekeren. Het geeft zekerheid en toch ook een stukje vrijheid.

Uitvaartverzekeringen vergelijken: waar moet u op letten?

Nu u weet wat een uitvaartverzekering is, is het tijd om de verschillende uitvaartverzekeringen met elkaar te vergelijken. Hieronder leest u waar u op dient te letten.

Kosten uitvaart

Het is belangrijk om te weten wat de kosten van uw uitvaart zullen bedragen. Als u weet wat de kosten van uw uitvaart bedragen kunt u zich voor het juiste bedrag verzekeren. Bereken hier eenvoudig uw uitvaartkosten.

Soort verzekering

Zoals we hierboven hebben uitgelegd bestaan er vier verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Bepaal welk type verzekering het beste bij u en uw nabestaanden past.

Keuzevrijheid

Als keuzevrijheid van uitvaartverzorger voor u of uw nabestaanden belangrijk is dan kiest u het best voor een sommen uitvaartverzekering of kapitaal uitvaartverzekering. In veel gevallen dient u bij een natura uitvaartverzekering of combinatie uitvaartverzekering de uitvaart door een bij de verzekeraar aangesloten uitvaartverzorger te laten verzorgen.

Premie

De maandelijkse premie is een belangrijk punt om op te vergelijken. Bij onze vergelijking vergelijkt u alle uitvaartverzekeraars op premie.

Indexatie

Het is belangrijk dat een verzekering ieder jaar opnieuw indexeert. Doordat de verzekeraar indexatie toepast weet u zeker dat de uitvaartkosten meestijgen met de inflatie. Zo weet u zeker dat het verzekerde bedrag mee stijgt met de uitvaartkosten. Veel oudere uitvaartpolissen zijn niet geïndexeerd.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle uitvaart begrippen