Uitvaartcentrum

Een uitvaartcentrum of funerarium is een (vaak openbaar) gebouw waar overledenen opgebaard worden. Hier blijft de overledene tot hij of zij begraven of gecremeerd wordt. De overledene wordt door koelelementen en koelcellen koud gehouden om het ontbinden van het lichaam zo veel als mogelijk tegen te houden.

Een uitvaartcentrum kan verbonden zijn aan een begrafenisondernemer, een uitvaartverzekeraar of eigendom zijn van een kerkgemeenschap. In veel gevallen huisvesten mortuaria ook een uitvaartcentrum.

De laatste verzorging

In een uitvaartcentrum ontvangt de overledene de laatste verzorging om het lichaam zo natuurlijk mogelijk over te laten komen voor de nabestaanden. Ook het balsemen gebeurt in veel gevallen in het uitvaartcentrum.

Mogelijkheden uitvaartcentrum

De meeste uitvaartcentrums hebben de mogelijkheid om een rouwdienst te houden en er is de mogelijkheid om te condoleren. Als deze mogelijkheid er is, dan kunt u vaak met een grote groep terecht. Maar de ruimte kan vaak ook kleiner worden gemaakt met ‘flexibele muren’, zodat het intiemer aanvoelt. Ook bestaat er eventueel de mogelijkheid om een rouwmaaltijd of koffietafel te houden in het uitvaartcentrum.

Opbaren in een 24-uurskamer

Er zijn uitvaartcentrums waar zogeheten 24-uurskamers zijn. In dat geval krijgt u als nabestaanden een eigen sleutel, waardoor u op elk gewenst moment de overledene kunt bezoeken. Vaak mag u hier ook de ruimte aankleden met persoonlijke spullen om zo een eigen sfeer te creëren. Bij deze rouwkamers bevindt zich vaak ook een kitchenette en een toilet. Zo kunt u afscheid nemen zoals u dat zelf wilt.

Uitvaartcentrum en uitvaartverzekering

Bij een natura uitvaartverzekering zijn alle activiteiten die plaatsvinden in het uitvaartcentrum standaard meeverzekerd. Wilt u ook dat dit allemaal gedekt is? Bij ons kunt u de verschillende natura uitvaartverzekeringen vergelijken met elkaar.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle uitvaart begrippen