Crematorium

Een crematorium is een gebouw waar overledenen in een crematieoven worden verbrand. Dit wordt cremeren genoemd. Na de uitvaartdienst is het mogelijk de crematie bij te wonen. Crematoriums staan vaak in de buurt van uitvaartcentra.

Hoe werkt een crematorium?

Een crematie in een crematorium is tegenwoordig bijna volledig geautomatiseerd. Alle crematieovens in een crematorium zijn computergestuurd. Ondanks de automatisering blijft de aanwezigheid van een persoon noodzakelijk in een crematorium.

Als de uitvaartplechtigheid afgelopen is wordt de kist naar de ovenruimte gebracht. Een medewerker van het crematorium controleert vervolgens een aantal verplichte documenten. Deze gegevens moeten overeenkomen met de gegevens van de overledene en het registratienummer op de kist. Als de gegevens overeenkomen wordt het crematiedocument ondertekend en wordt er op de kist een vuurvast steentje gelegd. Dit steentje heeft een uniek nummer en wordt gebruikt om vergissingen te voorkomen. Door dit steentje is het achtergebleven as na de crematie te identificeren.

De verbranding in een crematorium

De kist en het lichaam van de overledene worden in een crematieoven verbrand. De temperatuur in een crematieoven is tussen de 400 en 1100 graden. Het verbrandingsproces duurt, afhankelijk van de crematieoven, tussen de 5 kwartier en 4 uur.

De achtergebleven as van een volwassene in de crematieoven weegt tussen de 2,5 en 3 kg. Dit is inclusief de kist.

Crematorium en een uitvaartverzekering

Bij een natura uitvaartverzekering dient u er rekening mee te houden dat u gebonden kunt zijn aan een bepaald crematorium. U kunt bij uw uitvaartverzekeraar navragen of dit bij u ook van toepassing is. Ook kunt u de algemene voorwaarden raadplegen.

Bij een kapitaal uitvaartverzekering bent u vrij in de keuze van een crematorium. Dit komt doordat een kapitaal uitvaartverzekering een geldbedrag uitkeert aan uw nabestaanden waar de crematie mee betaald kan worden. De keuze voor een crematorium is daarmee aan uzelf of aan uw nabestaanden.

Heeft u nog geen uitvaartverzekering? Bekijk dan de mogelijkheden op deze website. Wij vergelijken uitvaartverzekeringen op premie in inhoudt.

Crematorium en het milieu

Het verbranden van een lichaam in een crematorium heeft gevolgen voor het milieu. Een crematorium dient zich daarom aan eisen in de wet te houden. Door deze eisen heeft het milieu zo min mogelijk last van de verbranding van het lichaam in een crematorium.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle uitvaart begrippen