Kosten uitvaart aftrekbaar

Kosten uitvaart aftrekbaar

Kosten van een uitvaart zijn aftrekbaar van de erfbelasting. Dit is een mooi voordeel wat veel mensen niet weten en daarom ook laten liggen. We leggen u uit welke kosten u kunt aftrekken en hoe dit in zijn werk gaat.

Inhoudsopgave

Hoe werkt het?

Als iemand overlijdt krijgen nabestaanden een erfenis. Een erfenis is een optelsom van alle bezittingen en vermogen van de overledene, minus de schulden van de overleden persoon. De erfenis kan dus zowel positief als negatief zijn. Over een erfenis betaalt u erfbelasting, maar bepaalde kosten van de uitvaart van de overledene kunt u hiervan aftrekken.

Aangifte erfbelasting

In de aangifte erfbelasting zijn veel kosten van de uitvaart aftrekbaar. Alle andere kosten dan kosten van de uitvaart zijn niet aftrekbaar van de aangifte erfbelasting. Let op dat u deze kosten alleen in de aangifte erfbelasting kunt aftrekken. U kunt begrafeniskosten en crematiekosten niet aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting.

De uitvaartkosten kunnen hoog oplopen. Maak dus gebruik van dit extra voordeel. Hieronder leest u welke kosten u wel en welke kosten u niet kunt aftrekken van de aangifte erfbelasting.

Aftrekbare uitvaartkosten

De kosten van de uitvaart die u als nabestaande maakt zijn fiscaal aftrekbaar bij de aangifte erfbelasting. U mag in de aangifte erfbelasting onder andere de volgende begrafeniskosten of crematiekosten aftrekken:

 • Kleding voor en de verzorging van de overledene.
 • Rouwadvertenties, bloemen, condoleanceregister en rouwkaarten
 • Urn, kist en grafmonument
 • Opbaring
 • Koffietafel
 • Huur aula
 • De plechtigheid

Uitkering van een uitvaartverzekering

Let op: Een eventuele uitkering van een uitvaartverzekering moet u eerst aftrekken van de kosten. Dit betekent dat de kosten daadwerkelijk door de nabestaanden gedragen moeten worden. Keert de verzekering meer uit dan de daadwerkelijke kosten van de begrafenis of crematie? Dan moet het overgebleven bedrag opgegeven worden in uw aangifte erfbelasting.

Let er ook op dat niet alle kosten die voortvloeien uit een overlijden aftrekbaar zijn. Staat hetgeen wat u wilt aftrekken niet in bovenstaande lijst? Twijfelt u ergens over? Of heeft u vragen over de aftrekbaarheid van bepaalde kosten? Neem dan contact op met de het team van de Belastingdienst voor nabestaanden:

BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800 - 235 83 54 (gratis)

U kunt bellen van maandag tot en met donderdag van 8:00 tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur.

Niet aftrekbare uitvaartkosten

Helaas zijn niet alle begrafeniskosten en crematiekosten aftrekbaar. Zo zijn bijvoorbeeld de volgende kosten niet aftrekbaar van de aangifte erfbelasting:

 • Onderhoud van het graf.
 • Grafversiering.
 • Kosten die u maakt voor de verdeling van de erfenis.
 • Kosten die u maakt voor het verdelen en opruimen van de inboedel.

Uitvaartverzekering

Met een uitvaartverzekering komen nabestaanden nier voor onaangename financiële verrassingen te staan. Zij hoeven dan geen kosten te betalen voor de uitvaart en er valt dus ook niets af te trekken, maar toch kiest 70 procent van de Nederlands ervoor om zich middels een uitvaartverzekering te verzekeren.

Bekijk de mogelijkheden op onze website. Vergelijk uitvaartverzekeringen en vind de goedkoopste uitvaartverzekering voor uw situatie.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle kennisbank artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *