Hoe weet ik of iemand een uitvaartverzekering heeft?

Hoe kom je erachter waar iemand verzekerd is

Als iemand overlijdt, moet al snel de uitvaart geregeld worden. Het is daarom belangrijk om snel te weten of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Soms is dat niet altijd direct duidelijk voor de nabestaanden, bijvoorbeeld omdat een uitvaartpolis nergens gevonden wordt of omdat er gewoonweg nooit over gesproken is geweest. Wat kunt u als nabestaanden nu het beste doen om erachter te komen of de overledene een uitvaartverzekering heeft?

Inhoudsopgave

Praat erover met uw naaste

Het komt maar al te vaak voor dat uitvaartpolissen niet geclaimd worden. Het opgebouwde vermogen blijft dan bij de verzekeraar staan. Vaak weten nabestaanden niet dat de overledene een uitvaartverzekering had afgesloten of ze kunnen de polis niet vinden. Erg zonde natuurlijk. De overledene had namelijk het doel om de nabestaanden financieel te ontlasten.

Een van de makkelijkste oplossingen is ervoor zorgen dat uw directe naaste weten dat u een uitvaartverzekering heeft afgesloten. Praat erover met uw naaste zodat zij weten dat u een uitvaartverzekering heeft. Zorg er ook voor dat uw nabestaanden weten waar u het polisblad van uw uitvaartverzekering heeft opgeborgen, deze hebben zij namelijk nodig indien u overlijdt. Zo weten ze direct met wie er contact opgenomen moet worden en hebben ze alle benodigde gegevens bij de hand.

Hoe kom ik erachter of de overledene een uitvaartverzekering had?

Is het bij u totaal onbekend of de overledene een uitvaartverzekering had of heeft u het vermoeden dat de overledene een uitvaartverzekering had? Dan kunt u op de volgende manieren proberen te achterhalen of de overledene een uitvaartverzekering had.

1. Administratie

Neus even in de administratie. Veelal is er post te vinden die verwijst naar een uitvaartverzekeraar. Let op de verzekeraar kan inmiddels een andere naam hebben bijvoorbeeld omdat de polissen zijn overgenomen door een andere verzekeraar.

2. Bankafschriften

Bekijk de bankafschriften en zoek naar afschrijvingen die duiden op een uitvaartverzekeraar. Het kan zijn dat er tot aan het overlijden van de persoon premie betaald moet worden

3. Assurantieadviseur

Tegenwoordig vergelijken steeds meer mensen uitvaartverzekeringen via internet, maar vroeger regelde we veel via een assurantieadviseur. Deze assurantieadviseur kan u wellicht helpen bij het vinden van de verzekeraar.

Uitvaartverzekering nog steeds niet bekend

Is het nog steeds niet bekend of de overledene een uitvaartverzekering had afgesloten? Het makkelijkste is om op zoek te gaan naar het polisblad van de uitvaartverzekering, daar staat namelijk de naam van de verzekeraar op.

Mocht u geen polisblad vinden dan kunt u een aanvraag voor een onderzoek indienen bij het Verbond van Verzekeraars. Bij dit Verbond van Verzekeraars zijn bijna alle Nederlandse verzekeraars aangesloten.

Aan een aanvraag zijn wel een aantal regels verbonden:

  • U kunt alleen een onderzoek starten als de betreffende persoon is overleden.
  • U dient erfgenaam te zijn van de overledene of de aangewezen persoon die de erfenis moet afhandelen zoals een executeur of notaris.
  • Ook moet er altijd een kopie van de akte van overlijden worden overhandigt.

De procedure is gratis en duurt zo’n twee tot drie maanden.

Verzekering afsluiten

Heeft u zelf nog geen uitvaartverzekering? Het is goed om te weten dat in Nederland zo’n 70 procent van de mensen een uitvaartverzekering heeft. Dit om nabestaanden niet met financiële lasten achter te laten en ze emotioneel te ontlasten. Een uitvaartverzekering helpt namelijk niet alleen financieel maar ook emotioneel. Een uitvaartverzekeraar staat nabestaanden bij met het regelen van de complete uitvaart.

Bent u benieuwd welke uitvaartverzekering het beste is voor u? Vergelijk uitvaartverzekeringen dan via onze website met elkaar en sluit de beste uitvaartverzekering voor uzelf direct online af.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle kennisbank artikelen