Wanneer uitvaartverzekering afsluiten?

Wanneer uitvaartverzekering afsluiten

Wanneer een uitvaartverzekering afsluiten? Veel mensen weten wel dat ze een uitvaartverzekering moeten afsluiten, maar vragen zich af wanneer ze het beste een uitvaartverzekering af kunnen sluiten.

Deze vraag is gelukkig eenvoudig te beantwoorden. We zullen in dit artikel dieper ingaan op de vraag wanneer u een uitvaartverzekering moet afsluiten. Wanneer u direct een uitvaartverzekering wilt afsluiten, dan kunt u op onderstaande button klikken om uitvaartverzekeringen te vergelijken.

Inhoudsopgave

Wanneer een uitvaartverzekering afsluiten?

Een uitvaartverzekering afsluiten, veel mensen vragen zich af wanneer ze dit het beste kunnen doen. Hier vertellen we u graag meer over. Ook op vragen als ‘Wat kost een begrafenis of crematie?’ zullen we ingaan, net zoals we de gemiddelde kosten van een uitvaartverzekering behandelen. Tot slot geven we u nog enkele tips die u kunnen helpen bij het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Op welke leeftijd uitvaartverzekering afsluiten?

Wanneer mensen een uitvaartverzekering willen afsluiten, is dit één van de eerste vragen die voorbijkomt. Op welke leeftijd kan ik het beste een uitvaartverzekering afsluiten? Over uw begrafenis of crematie nadenken is moeilijk. Toch sluiten veel Nederlanders een uitvaartverzekering af. Ruim 70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten. Hoewel de uitvaartverzekering niet verplicht is, is het toch een verzekering die veel mensen waarderen.

Een begrafenis of crematie is kostbaar, een gemiddelde uitvaart kost circa € 9.000. De uitvaartkosten stijgen momenteel ieder jaar met gemiddeld 3%. De uitvaartkosten zijn nu al duur, maar als het jaarlijks met 3% blijft stijgen, zijn de kosten al helemaal niet meer te overzien. Daarom is voor veel Nederlanders een uitvaartverzekering een must. Dat is dan ook vooral terug te zien in de groeiende cijfers. Met een kleine maandelijkse premie zorgt u ervoor dat uw nabestaanden later niet deze hoge kosten voorgeschoteld krijgen. Uw uitvaartverzekering betaalt dan de uitvaartkosten.

Een uitvaartverzekering afsluiten doet u het beste op een zo jong mogelijke leeftijd. Hoe jonger u bent bij het afsluiten, hoe lager uw maandpremie en ook hoe lager de totale premie die u betaalt over de volledige betaalperiode. Naarmate u ouder wordt, neemt het overlijdensrisico toe. Dit overlijdensrisico wil de uitvaartverzekeraar zoveel mogelijk afdekken met een hogere premie. Door een uitvaartverzekering af te sluiten, geeft u uw nabestaanden niet alleen financiële zekerheid, uw nabestaanden hoeven zich ook minder druk te maken om de uitvaart zelf. Een uitvaartverzekering neemt namelijk veel organisatorisch werk uit handen.

Wat kost een uitvaartverzekering per maand?

Om de kosten van een uitvaartverzekering te bepalen, zijn er twee belangrijke pijlers. Dit zijn uw leeftijd op moment van afsluiten van de uitvaartverzekering en het verzekerde bedrag. Ook uw gezondheid kan een rol spelen in de premie die u dient te betalen. Veel uitvaartverzekeraars stellen namelijk enkele gezondheidsvragen wanneer u een uitvaartverzekering gaat afsluiten.

Zoals u heeft kunnen lezen, is het slim om een uitvaartverzekering op een zo jong mogelijke leeftijd af te sluiten. Hoe ouder u bent, des te meer premie u zult moeten betalen. De kans op overlijden neemt toe naarmate u ouder wordt, waardoor de verzekeraar eerder zal moeten uitkeren. Gelukkig heeft u deze pijler zelf in de hand. Wees dus slim en wacht niet te lang met het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Natuurlijk kan het voorkomen dat u er pas op oudere leeftijd achter komt dat u zichzelf alsnog wilt verzekeren. Uiteraard is een uitvaartverzekering op oudere leeftijd afsluiten gewoon mogelijk. U zult alleen wel meer premie moeten betalen dan wanneer u een uitvaartverzekering op jongere leeftijd zou hebben afgesloten. Het is slim (zeker op oudere leeftijd) de verschillende uitvaartverzekeringen goed te vergelijken. De hoogte en looptijd van de premie verschillen namelijk per verzekeraar.

Hieronder geven we u een globale schatting van de maandpremie bij een verzekerd bedrag van € 10.000. Dit kan echter per verzekeraar verschillen. Vergelijk de verzekeraars op onze website dus goed. Per leeftijd hebben we een globale gweergegeven. Zoals u ziet wordt de premie naarmate u ouder wordt bij het afsluiten van de uitvaartverzekering steeds hoger.

  • Een 20-jarige betaalt ongeveer € 9 per maand.
  • Een 40-jarige betaalt ongeveer € 16 per maand.
  • Een 60-jarige betaalt ongeveer € 37 per maand.

Tips bij het afsluiten van een uitvaartverzekering

Een begrafenis of crematie kost veel geld. U wilt dan ook een zo goed mogelijke keuze maken wanneer u een uitvaartverzekering gaat afsluiten. Om u hierbij te helpen, hebben we voor u 6 tips op een rij gezet die u kunnen helpen met het vinden van de juiste uitvaartverzekering.

Tip 1: Bepaal uw uitvaartwensen

Belangrijk wanneer u een uitvaartverzekering wilt afsluiten zijn uw uitvaartwensen. Een begrafenis is namelijk duurder dan een crematie. Maar ook andere wensen kunnen een groot verschil maken. Wilt u het bijvoorbeeld klein houden met alleen familie? Of wilt u bijvoorbeeld ook aanwezigheid van vrienden, kennissen en andere bekenden op uw uitvaart? Het is daarnaast verstandig om na te denken hoe uw uitvaart eruit moet zien. Is dit sober of meer normaal? Of wilt u het liever heel uitbundig? Wat uw wensen ook zijn, het is verstandig deze goed op een rijtje te hebben.

Tip 2: Bereken uw uitvaartkosten

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is de premie belangrijk. U wilt het liefst niet te veel premie betalen. Maar onderverzekerd zijn wilt u natuurlijk ook niet. Het is daarom belangrijk om een indicatie te hebben van wat uw uitvaart ongeveer zal kosten. Met onderstaande tool kunt u uw uitvaartkosten snel berekenen. Beantwoord enkele simpele vragen en u krijgt direct een indicatie van uw kosten.

Tip 3: Kies een uitvaartverzekering die bij u past

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen.

Kapitaaluitvaartverzekering

Bij een kapitaaluitvaartverzekering ontvangen uw nabestaanden een geldbedrag. Met dit geldbedrag kunnen zij vervolgens de kosten van de uitvaart betalen. Doordat ze een geldbedrag ontvangen, hebben ze meer keuzevrijheid en kunnen ze een uitvaartondernemer naar eigen keus in de arm nemen.

Natura uitvaartverzekering

Bij een natura uitvaartverzekering regelt en verzorgt de uitvaartverzekeraar de gehele uitvaart. Uw nabestaanden ontvangen een vast pakket aan diensten en producten. Dit pakket is vastgesteld door de uitvaartverzekeraar en kan per verzekeraar verschillen. Hoe een verzekeraar hier invulling aan geeft, staat vermeld in de polisvoorwaarden.

Natura sommenuitvaartverzekering

De natura sommenuitvaartverzekering wordt niet meer door veel uitvaartverzekeraars aangeboden. Dit komt door de mindere mate van populariteit bij de consument. Met een natura sommenuitvaartverzekering declareren uw nabestaanden uitvaart gerelateerde kosten bij de verzekeraar.

In hoeverre een declaratie tot uitvaart gerelateerde kosten behoort, verschilt per verzekeraar. U begrijpt dat veel consumenten deze onzekerheid niet waarderen.

Tip 4: Uitvaartkosten stijgen jaarlijks door inflatiestijgingen

De kosten voor een uitvaart stijgen door inflatie elk jaar met circa 3%. Dit percentage is bepaald door uitvaartverzekeraars en uitvaartondernemers.

Als deze stijging van 3% door zou blijven zetten, kan een uitvaart dus behoorlijk duur worden. Dit zou betekenen dat een gemiddelde uitvaart van € 9.000 over 40 jaar € 29.358 kost. Uitvaartverzekeraars bieden de mogelijkheid aan om uw premie automatisch aan te laten passen op deze inflatie. Dit heet indexatie. Door indexatie aan te zetten, zal de waarde van uw uitvaartverzekering altijd dekkend blijven. Zo weet u zeker dat uw nabestaanden niet voor onverwachte kosten komen te staan.

Tip 5: Kosten voor een begrafenis of crematie verschillen per gemeente

Niet in iedere gemeente van Nederland betaalt u dezelfde tarieven. Bij een begrafenis komen bijvoorbeeld grafrechten kijken. De grafrechten verschillen per gemeente. De verschillen kunnen soms oplopen tot het tienvoudige. Zeker even de moeite om te controleren wat de grafrechten in uw gemeente zijn.

Ook uitvaartondernemers zelf rekenen per regio verschillende kosten. Zij zijn vrij in het bepalen van hun prijzen en tarieven. Wilt u dus een kapitaal uitvaartverzekering afsluiten? Vergelijk dan ook de verschillende uitvaartondernemers in uw regio.

Tip 6: Lees en controleer de polisvoorwaarden

Misschien wel de belangrijkste tip! Controleer en lees de polisvoorwaarden goed door wanneer u een uitvaartverzekering gaat afsluiten. De verschillende uitvaartverzekeringen kunnen onderling veel van elkaar verschillen. Let bijvoorbeeld goed op de volgende voorwaarden:

  • Kijk goed naar de looptijd van de uitvaartverzekering.
  • Bepaal voor uzelf of u tot een bepaalde leeftijd premie wil betalen. Bijvoorbeeld tot uw 65e, 80e of levenslang. De mogelijkheden verschillen per verzekering.
  • Zijn kinderen gratis meeverzekerd of wat kost het als u deze mee wilt verzekeren?
  • Bepaal hoeveel keuzevrijheid u heeft bij een naturaverzekering en controleer of de verzekeraar een samenwerking heeft met de uitvaartverzorger van uw voorkeur.

Uitvaartverzekering afsluiten

U bent eruit dat u direct een uitvaartverzekering wilt afsluiten. Goede keuze! Des te eerder u begint met premie betalen, des te voordeliger de premie. Om er zeker van te zijn dat u niet te veel betaalt voor uw uitvaartverzekering, is het verstandig alle uitvaartverzekeringen te vergelijken. Dagelijks vergelijken honderden mensen uitvaartverzekeringen op onze website. Zo zijn zij zeker van de goedkoopste uitvaartverzekering!

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle kennisbank artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Bedankt voor de heldere informatie over een uitvaartverzekering. Mijn man en ik willen binnenkort een verzekering afsluiten, zodat alles voor onze kinderen goed geregeld is. Een uitvaart regelen is vaak al zwaar genoeg, we willen niet dat ze met zorgen achterblijven. het is goed om te weten dat er verschillende soorten verzekeringen zijn, ik denk dat een kapitaaluitvaartverzekering met keuzevrijheid goed bij ons zou passen.

  2. Het afsluiten van een uitvaartverzekering stelt men vaak veel te lang uit. Er is geen excuus voor. Je kunt vaak al berekenen hoe duur je uit bent op de website van een uitvaartverzekeraar.