Uitvaartverzekering

Kosten crematie

Kosten crematie

De kosten van een crematie liggen gemiddeld tussen de € 6.500 en € 10.000. De exacte crematiekosten zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Wensen als bijvoorbeeld de hoeveelheid mensen op uw crematie en hoe uitgebreid u de dienst wenst.

Hoe luxer u de crematie wenst, des te hoger de crematiekosten zullen zijn. Houd in ieder geval rekening met het gemiddelde van minimaal € 6.500 aan crematiekosten. Zo bent u zeker niet onderverzekerd en komen uw nabestaanden niet voor een financieel ongewenste verrassing te staan.

Inhoudsopgave

Bereken de kosten voor een crematie

Om een goede indicatie te krijgen van de kosten van een crematie, met uw persoonlijke wensen erin verwerkt, kunt u kunt u eenvoudig uw uitvaartkosten berekenen.

Geef in de tool aan hoeveel mensen u ongeveer verwacht op uw crematie. En vervolgens wat voor type crematie het best bij uw wensen aansluit, een sobere, normale of luxe crematie. U ziet vervolgens direct in een gespecificeerd overzicht wat uw persoonlijke crematie gemiddeld kost. Daarna kunt u bekijken wat het kost om uw crematiekosten te verzekeren bij een uitvaartverzekeraar.

Wat kost een crematie

Puur en alleen de crematie zelf kost in Nederland gemiddeld € 1.350. Dit bedrag kan verschillen per crematorium. Bij een crematie dient u naast de crematiekosten bovendien ook rekening te houden met onderstaande kosten:

  • Basiskosten: uitvaartondernemer, laatste verzorging overledene, opbaren van de overledene en rouwvervoer.
  • Plechtigheid: uitvaartdienst, rouwboeket(ten), rouwkaarten en catering.
  • Persoonlijke voorkeuren: eenvoudige of luxe kist, rouwadvertentie(s), volgauto(’s), eenvoudige of luxe catering en verlenging aula.

Persoonlijke voorkeuren

Vooral de persoonlijke voorkeuren (samen met de hoeveelheid mensen) bepalen hoeveel een crematie kost. Om de kosten zoveel mogelijk in de hand te houden, kunt u kiezen voor een eenvoudige kist. Maar ook het rouwboeket kan eenvoudig, dit rouwboeket komt na de dienst namelijk niet op een graf. Bij een crematie wordt u namelijk niet begraven.

Wilt u een crematie in het weekend laten plaatsvinden? Houd er dan rekening mee dat de kosten van de crematie hoger zullen uitvallen. Dit komt door de weekendtoeslag. Dit geldt voor de crematie, maar ook voor alle andere onderdelen van de crematie, zoals bijvoorbeeld het rouwvervoer en de uitvaartondernemer.

As bestemming

De kosten van de crematie worden tot slot ook bepaald door de as bestemming. U kunt bijvoorbeeld het volgende kiezen:

  • Uitstrooiing van de as. Dit kost gemiddeld € 90.
  • De as bewaren in een urn. Een urn kost gemiddeld € 400.
  • De as bewaren in een urnenmuur. Dit kost gemiddeld € 340 per vijf jaar.

Cremeren is goedkoper dan begraven

De kosten van een crematie liggen lager dan de kosten van een begrafenis. Dit komt doordat u bij een crematie niet te maken krijgt met grafkosten. Grafkosten bestaan bijvoorbeeld uit begraafkosten, grafrecht en grafonderhoud.

Crematiekosten verzekeren

Nu u uw crematiekosten inzichtelijk heeft, is het een goed moment om deze kosten te verzekeren. Een crematie is helaas niet goedkoop. Veel mensen hebben een dergelijk bedrag dan ook niet op hun spaarrekening staan. Daarom is het een goed idee uzelf hiervoor te verzekeren. U betaalt dan een kleine maandelijkse premie en hoeft geen rekening te houden met de kosten voor uw crematie.

Met een uitvaartverzekering laat u uw nabestaanden niet met onverwachte kosten achter. Een prettig idee voor uzelf en voor uw nabestaanden. Daarom sluit ruim 70% van de Nederlanders een uitvaartverzekering af. Om er zeker van te zijn dat u nooit teveel betaalt, kunt u op deze website verschillende uitvaartverzekeringen vergelijken.

Veelgestelde vragen over crematiekosten

Lees enkele veelgestelde vragen over de kosten van een crematie.

Crematiekosten verzekeren altijd nodig?

Nee, een uitvaartverzekering om uw crematiekosten te verzekeren is niet altijd nodig. Als u voldoende spaargeld beschikbaar heeft om uw crematie van te bekostigen is een uitvaartverzekering niet nodig.

Heeft u niet voldoende spaargeld? Of wilt u geen rekening houden met deze kosten? Dan is het slim wel een uitvaartverzekering af te sluiten. Op deze manier laat u uw nabestaanden niet met onverwacht hoge kosten achter. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor de kosten van de crematie.

Let erop dat wanneer u over voldoende spaargeld beschikt uw nabestaanden wel eerst de crematiekosten zelf moeten voorschieten. Zij krijgen niet direct de beschikking over uw spaargeld. Uw spaarrekeningen worden na uw overlijden eerst door de bank bevroren. Dit betekent dat niemand eraan kan komen. Een uitvaartverzekering zal de crematiekosten altijd betalen.

Wat kost een crematie als u niet verzekerd bent?

De kosten van een crematie als u niet verzekerd bent zijn even hoog als wanneer u wel verzekerd bent.

Wat kost een eenvoudige crematie?

Een crematie is helaas niet goedkoop. Een goedkope crematie kost ongeveer € 6.500.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle kennisbank artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  1. Goed om te weten wat een crematie eigenlijk kost. Het hangt natuurlijk erg af van de wensen, maar een aantal kosten maak je natuurlijk altijd. Ik zal deze informatie meenemen en kijken welke verzekering het beste bij mij past. Dank voor de informatie!