Uitvaartwensen

Uitvaartwensen

Weet u al of u begraven of gecremeerd wilt worden? Wilt u koffie met cake of juist een borrel met lekkere hapjes? Iedereen in zwarte kleding op uw uitvaart of wenst u liever een kleurrijke kledingstijl en wordt het meer casual? Het alom populaire Ave Maria of juist een nummer van Nick en Siemon als uitvaartmuziek?

Nadenken over uw uitvaart is niet makkelijk. Toch is het verstandig om hier eens bij stil te staan, want kort na een overlijden moeten er veel keuzes gemaakt worden. Wat uw uitvaartwensen ook zijn, leg ze vast en praat erover met de mensen om u heen. Zo weten uw nabestaanden hoe u uw uitvaart wenst en komen zij niet voor verrassingen te staan. Dit geeft zowel rust voor uzelf als voor uw nabestaanden.

Inhoudsopgave

Uitvaart wensenlijst

Weet u al wat u precies wilt? Als u nadenkt over uw uitvaartwensen kan het verstandig zijn om een uitvaart wensenlijst op te stellen. U maakt een volledige lijst met daarop de belangrijkste wensen voor uw uitvaart. Op deze manier kunt u de belangrijkste wensen omcirkelen zodat u hier beter over kunt nadenken en deze kunt bespreken met andere mensen in uw omgeving.

Vervolgens kunt u al uw uitvaartwensen vastleggen bij uw uitvaartverzekering. Of als u deze nog niet heeft, kunt u via onze website uitvaartverzekeringen vergelijken en gemakkelijk online afsluiten.

Uitvaartwensen bespreken

Het is nogal eens een taboe. Praat over het overlijden en de uitvaart met andere mensen in uw omgeving. Maak uitvaartwensen bespreekbaar met uw dierbaren, zodat ook zij weten hoe u zelf uw uitvaart voor u ziet. Dit is belangrijk om de uitvaart zo goed als mogelijk rondom uw persoonlijke wensen te laten verlopen. Bespreek de belangrijkste punten, zodat zij in grove lijnen op de hoogte zijn van uw wensen rondom uw uitvaart.

Uitvaartwensen vastleggen

Als u een uitvaartverzekering heeft, kunt u al uw uitvaartwensen vast laten leggen bij deze verzekeraar. Dit kunt u zonder of met hulp doen. Veel uitvaartverzekeraars bieden een gratis consult advies om uw uitvaartwensen te bespreken. Samen met een uitvaartconsulent worden dan uw wensen besproken.

Ook als u nog niet precies weet hoe u uw uitvaart voor u ziet, kunt u samen met een uitvaartconsulent tot een passende uitvaart komen. Een uitvaartconsulent helpt u dan persoonlijk op weg. De uitvaartconsulent komt met passende voorstellen voor uw uitvaart, zodat u samen tot een uitvaart komt die naar uw wens is. Ook kunt u al uw vragen stellen aan deze consulent. Vaak wordt een uitvaartconsulent gratis aangeboden door de verzekeraar, vraag daarom naar de mogelijkheden bij uw uitvaartverzekeraar. Heeft u nog geen uitvaartverzekering? Vind dan via ons de goedkoopste uitvaartverzekering voor uw persoonlijke situatie. Let op een uitvaartconsulent geeft geen advies over uitvaartverzekeringen.

Het is belangrijk dat u na het vastleggen van uw wensen de mensen in uw omgeving informeert over uw uitvaartwensen. Vooral de mensen waarvan u verwacht dat zij uw uitvaart zullen regelen. Bewaar een kopie van uw uitvaartwensen bij uw belangrijke papieren, zodat het gemakkelijk vindbaar is voor andere personen als het nodig is. Zo kan uw afscheid plaatsvinden zoals u dat zelf wenst.

Uitvaartwensen inspiratie

Veel mensen vinden het moeilijk om keuzes te maken, zeker als het aankomt op zaken als overlijden en de uitvaart. Er moet namelijk over veel verschillende zaken nagedacht worden. Het hoeft niet benoemd te worden dat deze keuzes voor uw nabestaanden nog moeilijker zijn als u zelf uw uitvaartwensen nooit kenbaar heeft gemaakt. Daarom is het belangrijk dat uw wensen duidelijk zijn en dat u dit heeft vastgelegd, zodat uw nabestaanden geen moeilijke keuzes hoeven te nemen.

Uitvaartwensen niet rechtsgeldig

Uitvaartwensen die u heeft vast laten leggen en/of heeft besproken met uw nabestaanden hebben niet dezelfde rechtskracht als een codicil of testament. Uw uitvaartwensen dienen slechts ter leidraad voor de invulling van uw uitvaart. Nabestaanden kunnen en mogen altijd afwijken van uw wensen, maar in veel gevallen zullen uw nabestaanden gewoon uw wensen behartigen.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle kennisbank artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *