Uitvaartverzekering

Begraven of cremeren

Begraven of cremeren

Begraven of cremeren? Dit is een van de eerste keuzes die nabestaanden moeten maken na een overlijden. Daarom is het belangrijk dat uw nabestaanden op de hoogte zijn van uw keuze voor een begrafenis of een crematie. Velen hebben al een specifieke voorkeur voor begraven of cremeren, maar het kan zijn dat u nog twijfelt. We bespreken hier de voor- en nadelen van begraven en cremeren. Zo weet u na het lezen van dit artikel exact of u begraven of gecremeerd wilt worden.

Wilt u graag uw keuzes en wensen vastleggen? Met een uitvaartverzekering kunt u alles omtrent uw uitvaart vast laten leggen. Bovendien weet u dat alles na uw overlijden goed geregeld is en u uw nabestaanden niet met de kosten van uw uitvaart opzadelt. 70% van alle Nederlanders heeft daarom een uitvaartverzekering afgesloten.

Inhoudsopgave

Begrafenis of crematie

In Nederland kiest zo’n 40% van de Nederlanders voor een begrafenis en zo’n 60% kiest voor een crematie. De afweging voor een begrafenis of crematie kan uit meerdere keuzes bestaan, maar het kan ook een persoonlijke voorkeur zijn. Soms kan de keuze ook gebaseerd zijn op het geloof, zo zal een islamitische uitvaart altijd een begrafenis zijn.

Begrafenis of crematie: de verschillen

Hieronder zetten we de grootste verschillen tussen een begrafenis en crematie voor u op een rij.

Begrafenis

 • Alle nabestaanden van de overledene kunnen het graf bezoeken. Bij een graf biedt u dus de mogelijkheid dat ook vrienden en kennissen van de overledene het graf kunnen bezoeken.
 • Bij een begrafenis kunt u kiezen uit verschillende soorten graven, zoals een natuurgraf, familiegraf of een algemeen graf.
 • Een graf heeft onderhoud nodig. Dit houden vaak de nabestaanden bij, maar er kan ook iemand voor ingehuurd worden.
 • De kosten voor een begrafenis zijn over het algemeen duurder omdat u te maken krijgt met grafkosten en een grafmonument.
 • Grafkosten worden voor een bepaalde periode afgekocht. Na deze periode kunnen de grafkosten eventueel verlengd worden.

Crematie

 • De as die vrijkomt bij een crematie kunnen nabestaanden dicht bij zich houden, bijvoorbeeld in een urn of een sieraad. Ook kan ervoor gekozen worden de as op een openbare plaats te bewaren, zodat iedereen de overledene kan bezoeken. Het uitstrooien van de as op een daartoe bestemde plaats is ook een mogelijkheid.
 • Als u een urn of een urnennis wilt begraven komt er een licht onderhoud bij kijken.
 • Wilt u de as in bijvoorbeeld een columbarium, urn, sieraad of urnennis bewaren? Dan brengt dit extra kosten met zich mee.
 • De kosten voor een crematie liggen over het algemeen een stuk lager dan de kosten voor een begrafenis.

Begrafenis of crematie: tips

Ook als duidelijk is wat de grootste verschillen zijn tussen een begrafenis of een crematie, blijft het soms moeilijk een juiste keuze te maken. Vooral als er geen religieuze redenen zijn om te kiezen voor een begrafenis of crematie.

Hieronder enkele tips, zodat u bewuster een keuze kunt maken tussen begraven of cremeren.

 • Praat er met uw familie en/of vrienden over. Een begrafenis of crematie is geen onderwerp waar u dagelijks over nadenkt, maar velen hebben wel duidelijke redenen om voor een begrafenis of een crematie te kiezen. Dit zet u wellicht op een nieuwe gedachtekronkel zodat u de keuze gemakkelijker kunt maken.
 • Veel crematoriums en begraafplaatsen hebben jaarlijks een open dag. Dit is een laagdrempelige manier om te kijken wat u het meest aanspreekt.
 • Hebt u bijzondere of specifieke wensen? Bespreek deze vooraf met een crematoria of begraafplaats, wellicht blijkt daaruit dat bepaalde wensen niet uitgevoerd kunnen worden. Zo is de keuze voor begraven of cremeren direct voor u gemaakt.
 • Houdt er rekening mee dat een begrafenis in de meeste gevallen duurder is dan een crematie. Op deze website kunt u eenvoudig de kosten voor uw uitvaart berekenen. Zo ziet u direct het verschil in kosten tussen een begrafenis of een crematie.
 • Als u voor een begrafenis kiest en de kosten een belangrijk uitgangspunt zijn, dan kunt u kiezen voor een budget begrafenis. Een budget begrafenis bestaat bijvoorbeeld uit een algemeen graf en een half uur dienst in de aula wanneer het de begraafplaats uitkomt. Dit kunt u bespreken met een uitvaartverzorger.
 • Ook bij cremeren zijn er mogelijkheden voor een herdenkingsplek. Als een herdenkingsplek een belangrijk uitgangspunt voor u is, dan zit u niet per definitie vast aan een begrafenis.

Heeft u zelf nog tips? Laat ze dan hieronder in de reacties achter.

Niet bekend of overledene begraven of gecremeerd wilt worden?

Als nabestaanden niet weten of de overledene begraven of gecremeerd wilt worden en als deze wens ook nergens vastgelegd is (bijvoorbeeld met een uitvaartverzekering), dan ligt de keuze bij de nabestaanden. De nabestaanden moeten dan de keuze maken voor een crematie of een begrafenis.

Uw wens voor begraven of cremeren vastleggen

U kunt uw wens voor begraven of cremeren vastleggen met een uitvaartverzekering. Met een uitvaartverzekering kunt u ook specifieke wensen vastleggen zoals de keuze van een begraafplaats of crematorium, maar ook wensen als de uitvaartmuziek kunt u laten vastleggen.

Of u nu kiest voor een begrafenis of een crematie, een uitvaart blijft zeer kostbaar. Als u niets hebt geregeld voor uw begrafenis of crematie, dan betalen uw nabestaanden de rekening. Door een uitvaartverzekering af te sluiten voorkomt u dat uw nabestaanden de kosten van uw uitvaart moeten betalen.

Vergelijk uitvaartverzekeringen op Uitvaartverzekeringvergelijkenloont.nl zodat u niet onnodig teveel premie betaalt voor uw uitvaartverzekering.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle kennisbank artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

 1. Goed om te weten dat er ook gekozen kan worden voor een budget begrafenis. Ik kan mij voorstellen dat niet iedereen genoeg financiële middelen heeft voor een begrafenis met verschillende opties. Daarnaast ben ik ook benieuwd hoeveel uitvaartverzorgers deze begrafenissen met budget verzorgen.

 2. Interessant meer te lezen over hoe een crematie gaat. Dat het goedkoper is, spreekt me wel aan. Verder vind ik het een mooi idee om de urn met as op een mooi plekje te kunnen neerzetten.