Uitvaartverzekering

Overlijden buitenland

Overlijden in het buitenland

Overlijden in het buitenland tijdens een vakantie is iets waar veel mensen niet bij stilstaan. Ondanks dat veel mensen de kans klein achten dat men tijdens een vakantie komt te overlijden is de kans altijd aanwezig. Het is namelijk een gebeurtenis die vaker voorkomt dan men denkt. Jaarlijks overlijden tussen de 700 en 900 Nederlanders tijdens een vakantie of zakenreis in het buitenland.

Wat gebeurt er als men tijdens een vakantie in het buitenland komt te overlijden? Bent u dan wel verzekerd voor repatriëring? Repatriëring kan namelijk behoorlijk hoog in de papieren lopen. Repatriëring wil zeggen dat het overleden lichaam wordt overgebracht naar Nederland.

Inhoudsopgave

Overlijden in het buitenland

Ruim een derde van de Nederlanders, namelijk 33,4 procent, heeft er nooit bij stil gestaan dat men kan komen te overlijden tijdens een vakantie of zakenreis in het buitenland. 35,3 procent van de Nederlanders geeft zelfs aan niet te weten of ze verzekerd zijn voor de kosten van repatriëring. En 13,3 procent denkt zelfs dat ze niet verzekerd zijn voor deze kosten, maar weet dat niet zeker.

Dit alles blijkt uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door Kiem Onderzoek in opdracht van uitvaartverzekeraar DELA.

Kosten overlijden in buitenland

De kosten van repatriëring vanuit het buitenland naar Nederland kunnen hoog oplopen. Moet men gerepatrieerd worden vanuit België dan kunnen de kosten al oplopen tot maar liefst € 1.650. Overlijdt u in China? Dan kunnen de kosten van repatriëring zelfs oplopen tot € 13.500.

Deze kosten komen altijd voor rekening van de familie. De Nederlandse overheid of de ambassade zullen deze kosten nooit vergoeden. Bekijk dus goed of u verzekerd bent voor repatriëring vanuit het buitenland. U kunt hiervoor verzekerd zijn vanuit een uitvaartverzekering, reisverzekering of via een aanvullende dekking via uw zorgverzekering.

Gevolgen voor familie zijn enorm

Op vakantie naar het buitenland is bij Nederlands ontzettend populair. Maar liefst 72 procent van de ondervraagden geeft aan minimaal één keer per jaar op vakantie te gaan naar het buitenland. Toch acht maar liefst 63 procent van de ondervraagde de kans op overlijden in het buitenland zo klein, dat ze zich afvragen of een repatriëringsverzekering nodig is.

Dit is een zorgwekkende ontwikkeling want de gevolgen voor de directe familie kunnen enorm zijn.  Niet alleen vanwege het grote verlies, maar ook omdat zij aansprakelijk zijn voor de gemaakte kosten als zij willen dat de overledene terug naar Nederland wordt gehaald. In 99 procent van de gevallen wordt namelijk het lichaam van de overledene naar Nederland gerepatrieerd.

Afscheid in eigen land

Zonder een repatriëringsverzekering zal de familie opdraaien voor de kosten. Wanneer zij dit niet kunnen betalen, zal de overledene niet naar Nederland worden gehaald. Hij of zij wordt dan in het buitenland begraven, in lijn met de regels en gewoonte van het betreffende land.  Voor veel van uw nabestaande zal dit erg zwaar vallen. Nabestaanden willen graag afscheid nemen in eigen land, op de manier zoals zij dit willen.

Ga goed voorbereid op vakantie

Om de thuisblijvers goed verzorgd achter te laten is het van belang om onderstaande stappen te doorlopen.

Stap 1: Controleer of u een repatriëringsverzekering heeft

Heeft u een uitvaartverzekering afgesloten? Dan bent u in veel gevallen verzekerd voor de kosten van repatriëring. Controleer dit in uw polis of neem contact op met uw uitvaartverzekeraar. Ook bieden sommige reisverzekeringen dekking voor repatriëring en via een aanvullende dekking bij uw zorgverzekering kunt u eventueel ook verzekerd zijn voor deze kosten.

Stap 2: Wat kunt u regelen voor de thuisblijvers?

Als u op vakantie gaat is het verstandig om bij de thuisblijvers uw geboorteakte, een kopie van uw legitimatie en een eventueel trouwboekje achter te laten. Deze documenten hebben zij nodig bij repatriëring.

Stap 3: Wat moet ik doen bij overlijden in het buitenland?

Bij een overlijden in het buitenland is het zorg om zo snel mogelijk contract op te nemen met de verzekeraar waar de overledene een repatriëringsverzekering heeft lopen. Zij regelen vervolgens het vervoer van de overledene naar Nederland.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle kennisbank artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *