Uitvaartverzekering

Is een uitvaartverzekering verplicht?

Uitvaartverzekering verplicht

Regelmatig krijgen we de vraag: is een uitvaartverzekering verplicht? In dit artikel zullen we deze veel gestelde vraag uitgebreid beantwoorden.

Inhoudsopgave

Is een uitvaartverzekering verplicht?

Nee, een uitvaartverzekering is niet verplicht. U bent vrij om zelf te bepalen of u een uitvaartverzekering wilt afsluiten. Echter, ruim 70% van de Nederlanders sluit wel een uitvaartverzekering af.

Veelgehoorde redenen om toch een uitvaartverzekering af te sluiten zijn:

  1. Het ontlasten van nabestaanden met moeilijke keuzes in de toch al emotioneel zware tijd van overlijden
  2. Omdat ze zelf geen zin hebben om rekening te moeten met het sparen voor hun eigen uitvaart
  3. Omdat nabestaanden zo niet de uitvaart zelf hoeven voor te schieten. Nabestaanden (erfgenamen) kunnen namelijk niet direct na uw overlijden beschikken over uw erfenis
  4. Uit fiscaal oogpunt: De uiteindelijke vergoeding van de uitvaartverzekeraar is hoger dan de premie-inleg

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is in Nederland dus niet verplicht. Voor enkele andere verzekeringen ligt dit anders. Een autoverzekering (wanneer u in het bezit bent van een auto) of een zorgverzekering is bijvoorbeeld wel verplicht voor iedere Nederlander.

Wat kost een uitvaart?

Om te bepalen of u een uitvaartverzekering nodig heeft kunnen de kosten van een uitvaart van belang zijn. De kosten voor een gemiddelde uitvaart lopen al snel uit tot zo'n € 9.000. Dit is natuurlijk veel geld, waar u liefst niet te veel rekening mee wilt houden en wat u natuurlijk ook niet door uw nabestaanden wil laten betalen. Want als u niets heeft geregeld voor uw uitvaart en u heeft niet voldoende geld, dan zijn uw nabestaanden verantwoordelijk voor de kosten van uw uitvaart.

Heeft u echter wel voldoende geld op uw spaarrekening om de uitvaart van te betalen? Uw nabestaanden zullen de kosten van uw uitvaart dan wel eerst zelf voor moeten schieten. Ze kunnen namelijk nog niet direct beschikken over uw erfenis.

Daarom sluit 70% een uitvaartverzekering.

Wat als er geen geld voor een uitvaart is?

U zou kunnen denken 'van een kale kip kunnen ze niet plukken'. In de praktijk klopt dit, maar voor een uitvaart ligt dit net even wat anders.

Omdat uw nabestaanden (vaak uw erfgenamen) de rekening van uw uitvaart eerst zelf moeten voorschieten, zullen ze volledig verantwoordelijk worden gesteld voor de betaling van uw uitvaart. Dit is uiteraard geen wenselijke situatie voor veel mensen. Daarom is de uitvaartverzekering zo in trek bij veel Nederlanders. Met een kleine maandelijkse premie laat u uw nabestaanden namelijk netjes achter. Zonder een financiële verrassing.

Het kan natuurlijk voorkomen dat ook uw nabestaanden en dan met name erfgenamen de rekening ook niet kunnen betalen. In dat geval zal de gemeente waar de overledene woonachtig was de rekening van de uitvaart betalen. De gemeente zal dan een sobere uitvaart verzorgen, waarbij de overledene begraven zal worden in een algemeen graf. De gemeente zal er vervolgens alles aan doen om deze rekening door een van de erfgenamen betaald te krijgen. Wanneer u volgens het erfrecht of testament als erfgenaam staat geregistreerd, zal de gemeente eerst bij deze mensen aankloppen met de openstaande rekening. Ze zullen net zo lang blijven zoeken totdat er iemand is gevonden die de rekening kan betalen.

Uiteindelijk zal er dus altijd iemand met de rekening van uw uitvaart geconfronteerd worden. Om dit te voorkomen is het belangrijk een uitvaartverzekering af te sluiten.

Vergelijken is belangrijk voordat u afsluit

Het is belangrijk wanneer u een uitvaartverzekering wil afsluiten om de premies van uitvaartverzekeringen goed met elkaar te vergelijken. U kunt zomaar € 2000 euro besparen door even 5 minuten te vergelijken op onze website. Zo ziet u, uitvaartverzekeringen vergelijken loont zeker de moeite.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle kennisbank artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *