Welke uitvaartverzekering

Welke uitvaartverzekering

Welke uitvaartverzekering past bij u en welke uitvaartverzekeringen zijn er allemaal? Het is verstandig om goed na te denken over welke uitvaartverzekering het beste bij u past. Er zijn namelijk verschillende type uitvaartverzekeringen. Iedereen heeft andere wensen aan zijn of haar uitvaart, daarom is het verstandig de juiste uitvaartverzekering te kiezen.

Inhoudsopgave

Welke uitvaartverzekeringen zijn er?

Om te kunnen bepalen welke uitvaartverzekering het best bij u past, dient u te weten welke uitvaartverzekeringen er zijn. De meeste uitvaartverzekeraars bieden twee soorten uitvaartverzekeringen aan.

Een natura uitvaartverzekering en een uitvaartverzekering in geld. Om te bepalen welke uitvaartverzekering het best bij u past, dient u te weten wat de verschillen zijn. Gelukkig kunnen de verschillen in een kort antwoord worden samengevat. We zullen hieronder de beide varianten behandelen. Zo kunt u voor uzelf een afweging maken welke uitvaartverzekering bij u past.

Uitvaartverzekering in natura

We beginnen met de natura uitvaartverzekering omdat deze verzekering het meest wordt afgesloten. Een natura uitvaartverzekering wordt vaak ook een uitvaartverzekering in diensten genoemd. Deze naam geeft eigenlijk een stuk beter aan wat deze uitvaartverzekering inhoudt. U krijgt namelijk vooral diensten vergoed met een natura uitvaartverzekering.

Met de natura uitvaartverzekering spreekt u met de uitvaartverzekeraar af dat zij uw uitvaart zullen regelen. Uw uitvaart wordt zo van A tot Z geregeld met een vast pakket aan diensten, die door de uitvaartverzekeraar is bepaald. Groot voordeel hiervan is dat uw nabestaanden zo niet worden belast met het regelen van uw uitvaart. De uitvaart staat namelijk vooraf al vast op papier. Het is wel mogelijk om in samenspraak met uw verzekeraar uw eigen uitvaartwensen te bespreken. Zo kan uw uitvaart net wat persoonlijker worden en past de uitvaartverzekeraar uw verzekering hierop aan.

Belangrijk is dus te weten dat uw keuzevrijheid met een natura uitvaartverzekering enigszins beperkt is. De uitvaartverzekeraar heeft namelijk afspraken gemaakt met de uitvaartverzorger. Buiten de verzekering om zijn de keuzes beperkt, of de nabestaanden zullen zelf moeten bijbetalen. Daarom zit in de meeste naturaverzekeringen naast het dienstenpakket ook nog een geldbedrag. Met dit geldbedrag kunnen dan persoonlijke aanvullende wensen betaald worden. Zo hebben uw nabestaanden geen kosten voor uw uitvaart.

Voordelen natura uitvaartverzekering

Ondanks de mindere keuzevrijheid geeft een naturaverzekering wel ontzettend veel rust voor uw nabestaanden. Ze hoeven niet bezig te zijn met de organisatie van uw uitvaart, maar kunnen zich volledig richten op de rouw en het verlies van u.

Nadelen natura uitvaartverzekering

Minder vrijheid in de keuze van een uitvaartverzorger. Ook is er minder vrijheid over de invulling van de uitvaart zelf. Maar vaak is er altijd een extra geldbedrag beschikbaar voor persoonlijke wensen.

Uitvaartverzekering in geld

Een uitvaartverzekering in geld wordt vaak ook wel een kapitaal uitvaartverzekering genoemd. Deze verzekering keert zoals de naam al doet vermoeden een geldbedrag uit aan uw nabestaanden. Dit geldbedrag is vrij besteedbaar en kan uitgegeven worden aan allerlei uitvaart gerelateerde zaken. Uw nabestaanden geeft u zo meer flexibiliteit en vrijheid in het bepalen van uw uitvaart.

Zo kan de uitvaartverzorger bijvoorbeeld volledig zelf bepaald worden. Uw nabestaanden bepalen zelf hoe de uitvaart eruit komt te zien in overeenstemming van de uitvaartverzorger. Uw nabestaanden zitten niet vast aan bepaalde afspraken met een uitvaartverzekeraar. Zoals bij een natura uitvaartverzekering wel het geval is.

Maar ook deze vorm van verzekeren heeft een nadeel. Uw nabestaanden zullen meer belast worden met alles wat komt kijken bij een uitvaart. Uiteraard zal een uitvaartondernemer een heleboel werk uit handen nemen, maar ze zullen wel enkele keuzes moeten maken. Bovendien moet u bij een kapitaalverzekering goed met uw nabestaanden hebben overlegd. Uw nabestaanden dienen namelijk ook op de hoogte te zijn van hoe de uitvaart eruit moet komen te zien. Het is dus slim om uw wensen op papier te schrijven en deze goed te bespreken. Op deze manier vergemakkelijkt u eveneens het proces voor uw nabestaanden.

Voordelen kapitaal uitvaartverzekering

U heeft volledige keuzevrijheid en flexibiliteit zoals u zelf graag uw uitvaart wenst. De uitvaartverzorger kan ook gekozen worden, waar u dus het beste gevoel bij heeft.

Nadelen kapitaal uitvaartverzekering

U dient zelf beter na te denken over hoe uw uitvaart eruit moet komen te zien. Met deze vorm van verzekeren zullen uw nabestaanden ook meer werk hebben met het regelen van uw uitvaart.

Conclusie: Welke uitvaartverzekering past bij mij?

Aan de hand van de voor- en nadelen kunt u bepalen welke uitvaartverzekering bij u past. Maar belangrijk om te weten is dat u ook moet kijken welke uitvaartverzekering bij uw nabestaanden past. Kort door de bocht is een natura uitvaartverzekering voor uw nabestaanden het makkelijkst. Zeker voor emotionele mensen is een naturaverzekering erg gemakkelijk. Zo kunnen ze zich vooral richten op de rouw en de verwerking van uw dood.

Welke uitvaartverzekering u ook kiest het is slim deze zo vroeg mogelijk af te sluiten. Hoe jonger u bent bij afsluiten, hoe lager uw premie. Hoe lager de premie, hoe lager de premie die u over de totale periode betaalt. Dit komt omdat het risico van overlijden op jonge leeftijd minder groot is. Daarom kan de verzekeraar u een goedkopere premie aanbieden.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle kennisbank artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *