Kapitaal uitvaartverzekering

Kapitaal uitvaartverzekering

Met een kapitaal uitvaartverzekering – ook wel uitvaartverzekering in geld of kapitaalverzekering genoemd – verzekert u een vooraf afgesproken kapitaal (geldbedrag) waar uw erfgenamen de uitvaart van kunnen betalen. Op het moment dat u komt te overlijden zal de uitvaartverzekeraar het geldbedrag uitkeren aan uw erfgenamen. Het maakt hierbij niet uit hoe lang u verzekerd bent, zolang aan de betalingsverplichting is voldaan zal de uitvaartverzekeraar het geldbedrag altijd uitkeren.

Naast een kapitaal uitvaartverzekering bestaan er nog drie andere soorten uitvaartverzekeringen. Zo kunt u ook kiezen voor een natura uitvaartverzekering, natura sommen uitvaartverzekering of een combinatie uitvaartverzekering.

Inhoudsopgave:

Kapitaal uitvaartverzekering vergelijken

Als u een kapitaal uitvaartverzekering wilt afsluiten dan is het altijd verstandig om de verschillende kapitaal uitvaartverzekeringen met elkaar te vergelijken. De premieverschillen of voorwaarden kunnen onderling sterk verschillen. Daarom kunt u bij ons alle uitvaartverzekeringen vergelijken, zodat u een juiste keuze kunt maken.

Kapitaal uitvaartverzekering vergelijken

Voordat u gaat vergelijken is het verstandig om te bekijken wat uw uitvaart ongeveer gaat kosten. Zo weet u zeker dat u niet teveel verzekerd maar ook zeker niet te weinig. Houd er ook rekening mee dat kapitaal uitvaartverzekeringen altijd duurder zijn dan natura uitvaartverzekeringen. Heeft u dus geen specifieke wensen? Dan is past een natura uitvaartverzekering wellicht beter bij u.

Kenmerken kapitaal uitvaartverzekering

Met een kapitaal uitvaartverzekering hebben erfgenamen volledige vrijheid over het te besteden bedrag. Ze hoeven dit bedrag niet verplicht te besteden aan de uitvaart. Er is dus voldoende vrijheid in de keuze over hoe de uitvaart wordt ingericht. Ook hebben erfgenamen of uzelf (indien van te voren vastgelegd) de volledige vrijheid in de keuze van een uitvaartverzorger voor de uitvaart.

De hoogte van het bedrag dat uitgekeerd wordt aan uw erfgenamen is volledig zelf te bepalen. U kunt zelf kiezen of u een sobere of luxe uitvaart wilt. Het is verstandig om voor uw overlijden duidelijk te hebben wat uw specifieke wensen zijn. Zo ontlast u uw nabestaanden met moeilijke keuzes wanneer u er niet meer bent. Wensen kunt u van te voren bespreken met uw erfgenamen en/of de uitvaartverzorger van uw keuze.

Voordelen van een kapitaal uitvaartverzekering

Een kapitaal uitvaartverzekering kent enkele voordelen ten opzichte van een natura uitvaartverzekering. Hieronder sommen we de belangrijkste op:

  • Nabestaanden kunnen zelf een uitvaartondernemer kiezen. Ook geeft deze verzekering extra flexibiliteit omdat zelf bepaald kan worden waar het geld aan wordt besteed. Het geld kan zelfs besteed worden aan niet uitvaart gerelateerde producten of diensten.
  • Deze verzekering is de ideale keuze als u in het buitenland begraven of gecremeerd wilt worden.
  • Ideaal om een natura uitvaartverzekering uit te breiden zodat uw nabestaanden extra budget tot hun beschikking hebben.

Nadelen van een kapitaal uitvaartverzekering

Natuurlijk heeft een kapitaal uitvaartverzekering ook enkele minpunten ten opzichte van een natura uitvaartverzekering. Hieronder sommen we de belangrijkste op:

  • Omdat een kapitaal uitvaartverzekering geld uitkeert in plaats van producten en diensten kan het zijn dat het geldbedrag niet voldoende is om de uitvaart te betalen. Nabestaanden dienen dan zelf de extra kosten te betalen.
  • De premie voor een kapitaal uitvaartverzekering is hoger.
  • Uw erfgenamen dienen meer te regelen. Er zijn namelijk vooraf nog geen of weinig producten en diensten bepaald, de uitvaart dient zelf vormgegeven te worden. Wel kunt u zelf natuurlijk al veel wensen vastleggen en/of regelen, zo ontzorgt u alsnog uw nabestaanden.

Hoogte van het verzekerde bedrag

Een uitvaart is persoonlijk en voor iedereen anders. Bij een kapitaal uitvaartverzekering is het belangrijk om te weten wat uw uitvaartwensen zijn, zodat uw erfgenamen voldoende uitkering krijgen om uw uitvaart van te betalen.

Uitvaartverzekering in geld

Wilt u weten wat uw uitvaart gaat kosten? Bereken dan eenvoudig via onze website wat uw uitvaartkosten zullen zijn volgens uw wensen. Aan de hand hiervan bent u er zeker van dat u niet onderverzekerd bent en uw nabestaanden niet met kosten achterlaat.

Controleer de hoogte regelmatig

Vaak kiezen mensen voor een kapitaal uitvaartverzekering omdat ze veel specifieke wensen hebben of omdat ze niet een standaard uitvaart willen. Daarom is het belangrijk om jaarlijks na te gaan of uw wensen nog altijd hetzelfde zijn. Als uw wensen veranderen kan de uitvaart duurder worden, waardoor u onderverzekerd bent. Uw erfgenamen kunnen hierdoor niet de uitvaart laten plaatsvinden zoals u hem gewild zou hebben of ze moeten zelf veel bijbetalen.

Indexatie van de premie en uitkering

Om te voorkomen dat het geldbedrag bij overlijden te laag is, bieden de meeste uitvaartverzekeraars de mogelijkheid aan om de polis te laten indexeren. Zo wordt jaarlijks het verzekerde bedrag en de bijbehorende premie aangepast.

Kapitaal uitvaartverzekering afsluiten

Als u de volledige keuzevrijheid wilt dan is een kapitaal uitvaartverzekering de beste keuze. Wilt u echter voorkomen dat uw nabestaanden alles rondom uw uitvaart zelf moeten regelen? Dan past een natura uitvaartverzekering beter bij u.

Er bestaat ook een verzekering die de kapitaal- en natura uitvaartverzekering combineert, namelijk de combinatie uitvaartverzekering. Zo geeft u uw nabestaanden het gemak van een natura uitvaartverzekering maar heeft u nog altijd kapitaal vrij om eigen wensen mee te vervullen. Zo kunt u alsnog een eigen draai geven aan uw eigen uitvaart.

Goedkoopste kapitaal uitvaartverzekering

Niemand wilt teveel betalen, daarom bent u op zoek naar een goedkope kapitaal uitvaartverzekering. Wij hebben een selectie van de goedkoopste en beste verzekeraars op de markt gemaakt. Zo kunt u de verschillende kapitaal uitvaartverzekeringen vergelijken op wat voor u van belang is.

Wat kost een kapitaal uitvaartverzekering?

De kosten van een uitvaart zijn in eerste instantie afhankelijk van uw keuze voor een begrafenis of een crematie. Maar ook uw persoonlijke wensen bepalen voor een belangrijke mate de premie die u dient te betalen. Bepaal dus eerst wat uw wensen zijn, pas daarna kunt u op een juiste manier bepalen hoe hoog uw kapitaal uitvaartverzekering dient te zijn.

Met de uitvaartkostentool hieronder kunt u berekenen met welke kosten u ongeveer rekening moet houden met uw wensen. Zo weet u direct voor welk bedrag u een kapitaal uitvaartverzekering dient af te sluiten.

Meer informatie over kapitaal uitvaartverzekeringen kunt u lezen bij verzekeraar Monuta. Of bekijk direct de verschillende kapitaal uitvaartverzekeringen op onze website en vind de goedkoopste uitvaartverzekering voor uw situatie.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle uitvaart begrippen