Wat betekent codicil?

Een codicil is een testamentair document, maar niet gelijk aan een testament. Met een codicil kunt u echter wel veel zaken regelen zonder een testament te hoeven opstellen bij de notaris. Een codicil is een zelfgeschreven testament en moet aan drie vereisten voldoen. Het moet door uzelf en handgeschreven zijn, voorzien zijn van datum waarop het geschreven is en uw handtekening moet erop staan.

Met een codicil kunt u beschrijven welke sieraden, kleding of inboedelgoederen u na uw overlijden wilt geven aan wie. Deze dient u duidelijk te omschrijven. Dus niet “alle sierraden” of “alle kleding”, maar “de zilveren ring met diamant” of “de zwarte schoenen van het merk Nike”. In een codicil kunt u alleen persoonlijke zaken regelen.

In een codicil kunt u ook aangeven of u begraven of gecremeerd wilt worden. Zaken die u niet kunt aangeven in een codicil zijn bijvoorbeeld geldbedragen, uw auto of uw woning. Hiervoor dient u een testament op te laten stellen bij de notaris of u kunt dit laten verlopen middels het erfrecht. Als u al een testament heeft, dan is het verstandig een kopie van uw codicil bij uw testament te laten voegen.  Zo weet u zeker dat het niet kwijt kan raken en er geen discussies over de te verdelen goederen kunnen ontstaan.

Zoals u ziet kunt u in een codicil alleen sieraden, kleding en uw inboedel verdelen en uw wensen kenbaar maken of u begraven of gecremeerd wilt worden. Voor alle overige wensen bent u genoodzaakt een officieel testament te laten opstellen. Een testament biedt ook meer zekerheid. Dit wordt namelijk bij de notaris in een brandvrije kluis bewaard en kan niet zomaar kwijtraken. Ook wordt een testament geregistreerd in het Centraal Testamenten Register, zodat bij overlijden direct duidelijk is dat er wat geregeld is. Deze voordelen heeft u bij een codicil niet. Deze bewaart u zelf ergens thuis en staat nergens geregistreerd als u geen testament hebt. Als iemand het codicil vindt na uw overlijden en deze vernietigt, dan weet niemand van uw wensen af.

Tip: een codicil kan makkelijk kwijtraken. Zorg daarom dat u een kopie aan uw notaris geeft, al dan niet gehecht aan uw testament.

Ga naar Nuvema
Ga naar Yarden
Ga naar DELA
Ardanta
Monuta