Codicil

Een codicil is een testamentair document, maar niet gelijk aan een testament. Met een codicil kunt u echter wel veel zaken regelen zonder een testament te hoeven opstellen bij de notaris. Een codicil is een zelfgeschreven testament en moet aan drie vereisten voldoen. Voldoet het aan onderstaande eisen? Dan is het een rechtsgeldig document.

  • Het moet door uzelf en handgeschreven zijn
  • Het moet voorzien zijn van een datum waarop het geschreven is
  • Uw handtekening moet erop staan.

Wat kan er wel in een codicil geschreven worden?

Met een codicil kunt u beschrijven welke sieraden, kleding of inboedelgoederen u na uw overlijden aan wie wilt geven. Deze dient u duidelijk te omschrijven. Dus niet “alle sieraden” of “alle kleding”, maar “de zilveren ring met diamant” of “de zwarte schoenen van het merk Nike”. In een codicil kunt u alleen persoonlijke zaken regelen. In een codicil kunt u ook aangeven of u begraven of gecremeerd wilt worden.

Wat kan er niet in een codicil geschreven worden?

Verdere zaken van uw erfenis (uitgezonderd bovenstaande zaken) kunt u niet regelen met een codicil. Zaken die u niet kunt aangeven in een codicil zijn bijvoorbeeld geldbedragen, uw auto of uw woning. Hiervoor dient u een testament op te laten stellen bij de notaris of u kunt dit laten verlopen middels het erfrecht. Als u al een testament heeft, dan is het verstandig een kopie van uw codicil bij uw testament te laten voegen.  Zo weet u zeker dat het niet kwijt kan raken en er geen discussies over de te verdelen goederen kunnen ontstaan.

Voldoet een codicil?

Zoals u ziet kunt u niet uw volledige erfenis verdelen met een codicil. In een codicil kunt u alleen sieraden, kleding en uw inboedel verdelen, maar daarnaast ook uw uitvaartwensen kenbaar maken. Voor alle overige wensen bent u genoodzaakt een officieel testament te laten opstellen. Een testament biedt ook meer zekerheid. Dit wordt namelijk bij de notaris in een brandvrije kluis bewaard en kan niet zomaar kwijtraken.

Ook wordt een testament geregistreerd in het Centraal Testamenten Register, zodat bij overlijden direct duidelijk is dat er wat geregeld is. Deze voordelen heeft u bij een codicil niet. Deze bewaart u zelf ergens thuis en staat nergens geregistreerd als u geen testament hebt. Als iemand het codicil vindt na uw overlijden en deze vernietigt, dan weet niemand van uw wensen af.

Tip: een codicil kan makkelijk kwijtraken. Zorg daarom dat u een kopie aan uw notaris geeft, al dan niet gehecht aan uw testament.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle uitvaart begrippen