Uitvaartverzekering

Indexering

Indexering (ook wel indexatie, indexeren of geïndexeerd genoemd) betekent dat elk jaar de premie iets verhoogd wordt. Door de indexatie wordt ook de waarde van de uitvaartverzekering elk jaar iets hoger. Dit is nodig omdat de kosten van een uitvaart ook elk jaar iets hoger worden. Door indexering weet u zeker dat de uitvaartverzekering waardevast blijft en nabestaanden geen onverwachte kosten van uw uitvaart hebben.

Hoe werkt indexatie?

Zolang u premie betaalt voor een uitvaartverzekering kan indexatie toegepast worden. De hoogte van de indexatie staat niet vast, deze wordt jaarlijks aangepast. De indexatie groeit mee met de prijsstijgingen van een uitvaart. Door de indexering stijgt uw premie, maar stijgt ook de waarde van uw uitvaartverzekering. Het kan echter voorkomen dat de uitvaartkosten niet zijn gestegen. Uw premie zal dan ook niet stijgen. Het grote voordeel van indexatie is dat de uitvaartverzekering waardevast is. U bent dan altijd goed verzekerd voor uw uitvaart.

Let op: op het moment dat u geen premie meer betaalt voor uw uitvaartverzekering, stopt ook de indexering. Dit betekent ook als uw betaaltermijn voorbij is dat uw uitvaartverzekering niet meer geïndexeerd wordt. De waarde van uw uitvaart en uitvaartverzekering staat dan vast.

Is indexering verplicht?

Nee, indexering is niet verplicht. Bij de meeste uitvaartverzekeringen kunt u indexering aan of uit zetten. U kunt er dus voor kiezen zelf de stijgende uitvaartkosten in de gaten te houden. Als uw uitvaartverzekering dan niet meer toereikend is kunt u zichzelf laten bijverzekeren.

Wanneer is indexering niet mogelijk?

Zolang u premie betaalt is indexering bij de meeste uitvaartverzekeraars mogelijk. Op de volgende momenten is indexering niet mogelijk:

  • Bij een koopsom uitvaartverzekering is indexatie niet mogelijk.
  • Als u ervoor kiest uw resterende premies in één keer te betalen is indexeren niet meer mogelijk.
  • Zodra u uw polis premievrij heeft gemaakt is indexatie ook niet meer mogelijk.
  • Zodra uw betaaltermijn is afgelopen stopt indexatie automatisch.

Bij een verzekerd bedrag van € 20.000 of meer is indexatie vaak niet mogelijk. Dit bedrag is namelijk al erg hoog.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle uitvaart begrippen