Uitvaartverzekering

Kosten uitvaart

Kosten uitvaart

De kosten van een uitvaart liggen gemiddeld tussen de € 7.000 en € 12.000. De exacte uitvaartkosten zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Wensen als bijvoorbeeld de hoeveelheid mensen op uw uitvaart en hoe uitgebreid u de dienst wenst.

Hoe luxer u de uitvaart wenst, des te hoger de uitvaartkosten zullen zijn. Houd in ieder geval rekening met het gemiddelde van minimaal € 7.000 bij een crematie en € 10.000 bij een begrafenis. Zo bent u zeker niet onderverzekerd en komen uw nabestaanden niet voor een financieel ongewenste verrassing te staan.

Gelukkig kunt u zich voor deze hoge uitvaartkosten verzekeren met een uitvaartverzekering. Wilt u graag een uitvaartverzekering afsluiten? Vergelijk uitvaartverzekeringen en bespaar tot zo'n € 3.000 op uw totale premie.

Inhoudsopgave

Gemiddelde kosten uitvaart

De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van uw keuzes en persoonlijke wensen. U kunt bepaalde keuzes schrappen of juist net wat luxer maken dan standaard. Om u een goede indicatie te geven van de kosten van een uitvaart, hebben we hieronder in een tabel de gemiddelde prijzen van veelvoorkomende zaken tijdens een uitvaart overzichtelijk onder elkaar gezet. Zo kunt u snel de gemiddelde kosten van uw uitvaart bepalen. Let er op dat dit gemiddelde kosten betreft. De kosten per dienst kunnen per uitvaartverzorger, uitvaartverzekeraar en zelfs per regio verschillen.

Basiskosten van een uitvaart€ 2.200,00
Bijkomende kosten van een crematie€ 1.900,00
Bijkomende kosten van een begrafenis€ 4.800,00
Opbaren€ 700,00
Grafkist€ 800,00
Rouwdienst€ 300,00
Rouwvervoer€ 400,00
Dragers€ 400,00
Rouwboeket€ 150,00
Koffie en cake 100 personen€ 550,00
Koffie en broodjes 100 personen€ 900,00
Rouwkaarten€ 400,00
Dankbetuigingen€ 240,00
Rouwadvertentie regionale krant€ 500,00
Rouwadvertentie landelijke krant€ 1.500,00
Totaal kosten uitvaart*€ 7.000,00 tot € 10.000,00

* De kosten van een uitvaart zijn voor een groot deel afhankelijk van de keuze voor een crematie of een begrafenis. Zoals u hierboven kunt zien, zijn de bijkomende kosten van een begrafenis gemiddeld zo'n € 2.900 hoger dan de bijkomende kosten van een crematie. Voor een gemiddelde crematie betaalt u zo’n € 7.000. Voor een gemiddelde begrafenis betaalt u al snel zo'n € 10.000. Dit zijn de gemiddelde kosten voor een crematie of begrafenis in Nederland in 2020.

Verschil kosten crematie en begrafenis

De uitvaartkosten zijn grotendeels afhankelijk van de keuze voor een crematie of een begrafenis. Bij een begrafenis schommelen de totale kosten meer dan bij een crematie. Dit komt doordat u bij een begrafenis te maken krijgt met grafrechten. De kosten van grafrechten verschillen enorm per gemeente. Bij een crematie heeft u niet met kosten te maken die per gemeente verschillen. Hier geven alleen uw eigen wensen en voorkeuren de doorslag.

Cremeren

De bijkomende kosten van een crematie die hierboven in de tabel weergegeven staan, bestaan uit de volgende kosten:

Een crematie kost gemiddeld tussen de € 6.500 en € 10.000.

Lees meer over de kosten van een crematie.

Begraven

De bijkomende kosten van een begrafenis die hierboven in de tabel weergegeven staan, bestaan uit de volgende kosten:

  • Grafrechten
  • Grafsteen of grafmonument

Een begrafenis kost gemiddeld tussen de € 9.000 en € 12.500.

Lees meer over de kosten van een begrafenis.

Bereken de kosten van uw uitvaart

Om een goede indicatie te krijgen van de kosten voor uw uitvaart, met uw eigen persoonlijke wensen erin verwerkt, kunt u hier uw uitvaartkosten berekenen.

U geeft in de tool aan of u begraven of gecremeerd wilt worden. Vervolgens kunt u specificeren hoeveel mensen u verwacht op uw uitvaart en hoe luxe u de uitvaart wenst. Daarna ziet u in een gespecificeerd overzicht hoeveel uw uitvaart ongeveer zal gaan kosten. U heeft vervolgens ook de mogelijkheid om te bekijken wat het kost om uw uitvaartkosten te verzekeren bij een uitvaartverzekeraar.

Wat kost een uitvaart

Uiteraard zijn er naast de kosten voor het begraven of cremeren nog andere kosten bij een uitvaart. Elke uitvaart heeft basiskosten. Basiskosten bestaan onder andere uit de diensten van de uitvaartverzorger, het bezorgen van de kist en de verzorging van de overledene. Voor het opbaren van de overledene in een mortuarium of uitvaartcentrum zullen extra kosten in rekening worden gebracht. Ook bij thuisopbaring zullen naast de basiskosten van een uitvaart, extra kosten in rekening worden gebracht.

De basiskosten van een uitvaart, de kosten van opbaren en de kosten van een kist zijn verplichte kosten. Hier komen dan ook nog de bijkomende kosten van een crematie of een begrafenis bij. De andere mogelijkheden en kosten die volgen in bovenstaande tabel zijn vrijwillige mogelijkheden.

Bij elke uitvaart hoort ook een uitvaartplechtigheid. De kosten van de uitvaartplechtigheid heeft u wat meer zelf in de hand en zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Dit kunt u zo luxe of zo sober mogelijk maken als dat u zelf wilt. U kunt voor 1 rouwauto kiezen, voor een stoet met volgauto’s of juist speciaal rouwvervoer. Ook in de keuze van de kist en catering heeft u veel keuzes.

Hoogte uitvaartverzekering

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kan u zichzelf voor verschillende verzekerde bedragen verzekeren. Dit komt omdat niemand dezelfde wensen heeft. Veel mensen willen hun uitvaart gemiddeld houden, maar er zijn ook mensen die juist een ingetogen uitvaart willen of juist een heel uitgebreide uitvaart.

Een gemiddelde uitvaart vandaag de dag kost ongeveer € 9.000, maar laten we vooral niet vergeten dat iedereen andere wensen heeft voor zijn of haar uitvaart. Een uitvaart kan zo uitgebreid of sober mogelijk gemaakt worden naar wat u zelf wilt. Hoe uitgebreider u het maakt hoe hoger het verzekerde bedrag. Om u te voorzien van een zo goed mogelijk advies, kan u de kosten berekenen kunt u kijken bij onze uitvaartkosten pagina. Geef simpel uw wensen aan en de tool zal een schatting geven van de kosten voor uw uitvaart. U kan vervolgens een uitvaartverzekering afsluiten met het betreffende verzekerde bedrag.

Uitvaartkosten verzekeren

De kosten van een uitvaart zijn niet goedkoop. De kosten van een crematie lopen momenteel al snel op tot gemiddeld € 7.000. De kosten van een begrafenis lopen momenteel al snel op tot zelfs € 10.000.

Deze uitvaartkosten kunt u gelukkig verzekeren met een uitvaartverzekering. Met een uitvaartverzekering laat u uw nabestaanden niet achter met onverwachte uitvaartkosten. U heeft al een uitvaartverzekering, om de kosten van uw uitvaart te dekken, voor een paar euro per maand. De kosten van een uitvaartverzekering zijn afhankelijk van uw leeftijd en wensen. We helpen u graag om uw wensen financieel mogelijk te maken. Vergelijk uitvaartverzekeringen en sluit de uitvaartverzekering die het beste bij u past binnen enkele minuten gemakkelijk zelf online af.

Veelgestelde vragen over uitvaartkosten

Hieronder behandelen we een aantal veelgestelde vragen over uitvaartkosten.

Wie betaalt de kosten van een uitvaart?

De persoon die opdracht geeft voor de uitvaart zal verantwoordelijk zijn voor de kosten van de uitvaart. Vervolgens kan hij of zij de kosten van de uitvaart verhalen op de nalatenschap van de overledene. In de praktijk betekent dit dat de uitvaartkosten voor rekening zijn van de erfgenamen.

De erfgenamen dienen deze kosten zelf voor te schieten. Uw nalatenschap is namelijk niet direct toegankelijk. Bovendien hebben weinig mensen zin om rekening te houden met hun uitvaartkosten. Een uitvaartverzekering is daarom een verstandige verzekering. Zo komen uw nabestaanden niet voor een financieel ongewenste verrassing te staan. Ruim 70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering.

Wat is goedkoper? Begraven of cremeren?

Dit is sterk afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Bij dezelfde wensen als een begrafenis, is een crematie altijd goedkoper. Bij een gemiddelde begrafenis komt er al snel € 3.000 extra bij vanwege de te betalen grafrechten en de kosten van een grafsteen of eventueel een grafmonument.

Hoe keert een uitvaartverzekering uit?

Wanneer iemand overlijdt die verzekerd is, dan dienen de erfgenamen contact op te nemen met de betreffende uitvaartverzekeraar. Zij zullen de erfgenamen verder informeren over hoe zij de uitvaart zullen verzorgen of hoe zij een bepaald verzekerd bedrag zullen uitkeren. Het is dus belangrijk om erfgenamen op de hoogte te stellen dat u een uitvaartverzekering heeft.

Wat gebeurt er als er na de uitvaart nog een bedrag overblijft?

Dit kan afhankelijk zijn hoe de verzekerde verzekerd was voor zijn uitvaart. In de regel geldt dat natura uitvaartverzekeringen alleen producten en diensten uitkeren. Bij een natura uitvaartverzekering kan dus geen bedrag overblijven.

Bij een kapitaal uitvaartverzekering wordt in de regel een geldbedrag overgemaakt naar de begunstigde. De begunstigde staat vermeld op de polis van de uitvaartverzekering. De begunstigde mag zelf bepalen waar hij of zij het bedrag aan besteed. Als er een bedrag overblijft dan kan de begunstigde zelf bepalen wat hij of zij met dit bedrag doet.

Een combinatie uitvaartverzekering keert een gedeelte in natura en een gedeelte in kapitaal uit. Als er een bedrag overblijft kan de begunstigde ook hier wederom zelf bepalen wat hij of zij met dit bedrag doet.

Kan ik in heel Nederland begraven of gecremeerd worden met een uitvaartverzekering?

Ja, u kunt een uitvaartverzekering in heel Nederland gebruiken. U kunt zelf bepalen waar in Nederland u begraven of gecremeerd wilt worden. U bent dus niet afhankelijk van uw eigen woonplaats.

Wat kost een uitvaart voor mij?

Om de kosten van uw uitvaart te berekenen kunt u onderstaande tool gebruiken. De kosten van uw uitvaart zijn onder andere afhankelijk van de hoeveelheid mensen dat op uw uitvaart aanwezig is, maar ook uw persoonlijke wensen spelen een grote rol in de kosten. Beantwoord enkele simpele vragen en u heeft direct een grove schatting van wat uw persoonlijke uitvaart kost.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle kennisbank artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *