Geen uitvaartverzekering

Geen uitvaartverzekering

Geen uitvaartverzekering. Wat nu? Een veelvoorkomende vraag bij mensen die bijvoorbeeld nog een uitvaartverzekering op oudere leeftijd willen afsluiten. Ook kan het voorkomen dat een overledene niet verzekerd was en u zich afvraagt wat nu te doen.

Veel mensen vragen zich ook weleens af of een uitvaartverzekering nodig is. In dit artikel leggen we u uit wat er gebeurt als u geen uitvaartverzekering heeft.

Inhoudsopgave

Wat als je geen uitvaartverzekering hebt?

Niet iedereen heeft een uitvaartverzekering. Het niet hebben van een uitvaartverzekering kan grote gevolgen hebben voor uw nabestaanden. Want wie gaat de begrafenis of crematie betalen? Als u zichzelf niet verzekerd voor de kosten van een uitvaart dan zullen uw nabestaanden moeten opdraaien voor de kosten van uw uitvaart.

Natuurlijk kunnen deze kosten uit de erfenis betaald worden. Maar in veel gevallen worden betaalrekeningen en spaarrekeningen bevroren na een overlijden. Dit wordt gedaan zodat niemand geld van de rekeningen af kan halen en de erfenis eerlijk verdeeld kan worden. Hier zal echter een behoorlijke tijd overheen gaan. De uitvaartkosten dienen dus voorgeschoten te worden indien er geen uitvaartverzekering is afgesloten.

Wat als iemand geen uitvaartverzekering heeft?

Slecht 70% van de mensen heeft een uitvaartverzekering. Dit betekent dat 30% geen uitvaartverzekering afsluit. Soms een bewuste keuze, maar vaak ook een keuze uit onwetendheid.

Wat er gebeurt als iemand overlijdt die geen uitvaartverzekering heeft, verschilt per geval. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de overledene een koopsom uitvaartverzekering, depositofonds of een overlijdensrisicoverzekering had afgesloten. Daar zou de uitvaart dan betaald mee kunnen worden. Ook kan de persoon ervoor gekozen hebben zelf geld opzij te hebben gezet. Helaas moet u als nabestaanden dan wel eerst de kosten van de uitvaart voorschieten, banksaldi op naam van de overledene worden namelijk direct bevroren na een overlijden.

Ook kan er helemaal niets geregeld zijn voor de uitvaart. Dan komen de kosten van de uitvaart voor rekening van de echtgenoot, kinderen of erfgenamen. De kosten van een crematie in Nederland bedragen gemiddeld € 7.000 en de kosten van een begrafenis gemiddeld € 9.000. Een bedrag dat veel mensen niet zomaar kunnen betalen. Daarom verzekert 70% van de Nederlanders zich met een uitvaartverzekering.

Geen uitvaartverzekering en geen geld

Als er niets is geregeld voor de uitvaart dan komen de kosten voor rekening van de echtgenoot, kinderen of erfgenamen. Soms kunnen zij de kosten van de uitvaart niet betalen en is er ook geen noemenswaardige erfenis of bestaat de erfenis zelfs uit schulden.

De Nederlandse wet schrijft voor dat de nabestaanden die een uitvaartverzorger opdracht geven om de uitvaart te regelen de rekening van de uitvaart krijgen. Het maakt niet uit of ze de erfenis wel of niet geaccepteerd hebben. Als er echt geen geld is dan kan er bijzondere bijstand bij de gemeente worden aangevraagd. Om recht te hebben op bijzondere bijstand moet uw inkomen op of rond het bijstandsniveau zitten.

Geen nabestaanden

Wanneer er geen wettelijke nabestaanden zijn, zal de gemeente opdracht geven voor de uitvaart van overledene. De uitvaart wordt dan betaald uit de erfenis of als er geen vermogen is zal de gemeente de uitvaart bekostigen. Zelfs wanneer er alleen schulden zijn, zal de gemeente de uitvaart bekostigen.

Geen uitvaartverzekering en nabestaanden regelen geen uitvaart?

Als u geen uitvaartverzekering heeft en nabestaanden geven geen opdracht voor de uitvaart, dan zal de gemeente de uitvaart regelen. Uiteraard zal de gemeente later de kosten van de uitvaart op de nabestaanden verhalen.

Mocht het zover komen dan hebben nabestaanden geen inspraak op hoe de uitvaart eruit komt te zien. Ook het huis van de overledene zal hermetisch afgesloten worden, zodat er geen spullen uitgehaald kunnen worden door nabestaanden.

Uitvaartverzekering online afsluiten

Wilt u nabestaanden goed verzorgd en niet met de hoge kosten van uw uitvaart achterlaten? Voordat u een uitvaartverzekering afsluit, is het verstandig de verschillende soorten uitvaartverzekeringen te vergelijken. Wij zijn gespecialiseerd in het vergelijken van uitvaartverzekeringen. Binnen 5 minuten vergelijkt u uitvaartverzekeringen en kunt u zich eenvoudig online verzekeren bij de uitvaartverzekeraar van uw keuze.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle kennisbank artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *