Ontbinding lichaam

Ontbinding lichaam

Na het overlijden zijn er veel zaken die direct geregeld dienen te worden. Welke zaken allemaal geregeld dienen te worden leest u in ons artikel checklist overlijden. In dit artikel leggen wij u meer uit wat er met het lichaam gebeurt na de dood en hoe snel een lichaam ontbindt.

Inhoudsopgave

Ontbindingsproces

Na het overlijden begint in feite al direct het ontbindingsproces. Dit ontbindingsproces gaat in de eerste weken heel snel. Wat uiteindelijk doorgaat tot ongeveer tien jaar na de begrafenis. Het proces gebeurt door bacteriën die altijd al aanwezig zijn in het lichaam en een rol spelen bij de spijsvertering.

Het ontbinden van het lichaam is een volledig natuurlijk proces. Wat vaak wordt gedacht is dat het lichaam door wormen en ander bodemleven wordt opgegeten. Dit is echter een fabel. Bovenop de grafkist komt altijd minimaal een laag van 50 cm aarde. Op deze diepte leven geen wormen. Deze minimale diepte is wettelijk zo bepaald.

Andere processen na het overlijden

Kort na de dood zal het lichaam afkoelen. Dit heeft tot gevolg dat het lichaam erg stijf zal worden. Na enige etmalen zal het weer verslappen. De spieren zullen ontspannen. Hierdoor kan er bijvoorbeeld vloeistof en/of ontlasting uit het lichaam komen. Dit kan een nare geur verspreiden. En het gevaar op besmetting kan toenemen.

Als het lichaam na overlijden snel wordt gekoeld, dan wordt het ontbindingsproces geremd. Zo zal het lichaam in een betere conditie blijven. Zodat nabestaanden op een goede manier afscheid kunnen nemen.

Er zijn meerdere manieren van koelen. Bij een thuis opbaring wordt er vaak gebruik gemaakt van een plaatvormig koelelement. Dit wordt onder het lichaam van de overledene geplaatst. In een uitvaartcentrum wordt het lichaam in een grote koelcel bewaard.

Uitvaartverzorger

Wanneer iemand overleden is komen er veel zaken op de nabestaanden af. Er zijn veel zaken die geregeld moeten worden, om dit soepel te laten verlopen is het slim een uitvaartverzorger in de arm te nemen.

Deze is bekend met alle aspecten rondom het overlijden en het regelen van een goede uitvaart.

Alles goed geregeld voor uw nabestaanden?

Heeft u alles goed geregeld voor uw nabestaanden? Op het moment dat u er zelf niet meer bent zullen uw nabestaanden uw uitvaartkosten moeten betalen. Met een uitvaartverzekering zorgt u ervoor dat alles netjes geregeld is. Heeft u nog geen uitvaartverzekering? Zorg dan dat u niet te veel betaalt, op deze website kunt u alle uitvaartverzekeringen vergelijken op prijs.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle kennisbank artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *