Overstappen uitvaartverzekering

Overstappen uitvaartverzekering

Overstappen van uitvaartverzekering is mogelijk, maar niet altijd aan te raden. Met het overstappen van uitvaartverzekering kunt u flink besparen op de maandelijkse premie van uw uitvaartverzekering, maar overstappen kan ook oninteressant zijn wanneer u dit op een verkeerde manier doet. Een uitvaartverzekering is een langlopende verzekering die op een leven wordt afgesloten. Omdat u een kapitaal opbouwt naar mate de uitvaartverzekering vordert, is overstappen niet altijd slim. Het kan echter zo zijn dat u toch een leuk voordeel kunt behalen door over te stappen.

Wij zullen hier behandelen wat uw mogelijkheden zijn, waar u rekening mee moet houden en enkele tips geven zodat de overstap zo vlekkeloos mogelijk verloopt en u niet voor verrassingen komt te staan.

Inhoudsopgave

Kan ik overstappen van uitvaartverzekering?

Ja, overstappen van uitvaartverzekering is mogelijk. Met het overstappen van uitvaartverzekering kan u flink besparen op de premie van uw uitvaartverzekering, maar het overstappen kan ook oninteressant zijn wanneer u dit op de verkeerde manier doet.

Overstappen uitvaartverzekering niet altijd gunstig

Het is belangrijk om u te realiseren dat een uitvaartverzekering niet te vergelijken valt met bijvoorbeeld een autoverzekering, inboedelverzekering of reisverzekering. Bij deze laatste drie genoemde verzekeringen dekt u namelijk een ‘risico’ terwijl u met een uitvaartverzekering een gebeurtenis verzekert. Het staat namelijk vast dat u ooit zal komen te overlijden en dat de uitvaartverzekering dan ook tot uitkeer zal moeten overgaan. Om deze reden is een uitvaartverzekering een van de slimste verzekeringen om te hebben en heeft 70% van alle Nederlands een uitvaartverzekering.

Om uw uitvaart te kunnen betalen betaalt u maandelijks een premie aan de uitvaartverzekeraar. Op deze manier bouwt u een kapitaal op waarmee uiteindelijk de uitvaartverzekeraar uw uitvaart mee zal bekostigen. De uitvaartverzekeraar verwacht aan de hand van uw levensverwachting een bepaald kapitaal op te bouwen. Samen met bepaalde rendementen die een uitvaartverzekeraar probeert te behalen kunnen zij voor iedereen een mooi afscheid realiseren. Door deze constructie is overstappen van uitvaartverzekering niet gemakkelijk. Zodra u de uitvaartverzekering wilt opzeggen, dan zult u altijd een deel van het opgebouwde kapitaal verliezen. Een uitvaartverzekeraar rekent namelijk hoge opzegkosten.

Overstappen uitvaartverzekering hogere premie

Doordat u overstapt van uitvaartverzekering zult u ook een hogere premie gaan betalen. De premie van een uitvaartverzekering is namelijk voor een deel berekend aan de hand van uw leeftijd. Op een oudere leeftijd betaalt u meer premie, omdat uw levensverwachting korter wordt naarmate u ouder wordt. Sluit u op oudere leeftijd een uitvaartverzekering af? Dan zal de nieuwe uitvaartverzekeraar u een hogere premie in rekening brengen, dan dat u betaalde bij uw oude uitvaartverzekering.

Mogelijkheden van overstappen

Voor het overstappen van uitvaartverzekering zijn er een aantal mogelijkheden. Tijdens de periode dat u premie betaald voor uw uitvaartverzekering bouwt u een bepaald kapitaal en/of rechten op. Deze kan u niet zomaar meenemen naar een andere uitvaartverzekeraar. Er zijn drie opties:

  • Uw huidige uitvaartverzekering opzeggen (ook wel uitvaartverzekering afkopen genoemd) en ergens anders een nieuwe uitvaartverzekering afsluiten.
  • Uw huidige uitvaartverzekering premievrij maken en ergens anders een tweede uitvaartverzekering afsluiten.
  • De huidige uitvaartverzekering aanhouden en uzelf bijverzekeren met een tweede uitvaartverzekering.

Wat voor u de beste optie is dat is geheel afhankelijk van de redenen waarom u wilt overstappen. We behandelen hieronder de twee opties.

Uitvaartverzekering opzeggen

Als u echt van uw huidige uitvaartverzekering af wilt, zodat u niets meer met uw huidige uitvaartverzekering te maken heeft, dan is opzeggen de beste optie. Het opzeggen van een uitvaartverzekering noemen ze ook wel het afkopen van een uitvaartverzekering.

Als u de uitvaartverzekering opzegt/afkoopt dan is de uitvaartverzekering volledig gestopt. U betaalt geen premie meer en de uitvaartverzekeraar hoeft uw uitvaart niet meer te betalen of te verzorgen.

Bij opzeggen/afkopen van de uitvaartverzekering betaalt u een bepaalde kostprijs (administratiekosten) aan de uitvaartverzekeraar om de verzekering op te zeggen. Dit zal van het door u opgebouwde kapitaal bij de verzekeraar worden ingehouden. Het restant wat overblijft van het door u opgebouwde kapitaal zal de uitvaartverzekeraar overmaken op uw bankrekening.

In de praktijk blijkt afkopen niet de slimste optie wanneer u graag wil overstappen van uitvaartverzekering. Het is verstandiger om de uitvaartverzekering premievrij te maken zonder deze af te kopen (zie volgende paragraaf). Wanneer de voorwaarden en/of premie van een andere uitvaartverzekering u meer aanspreken, dan kunt u daar een nieuwe uitvaartverzekering afsluiten. Deze nieuwe uitvaartverzekering kan u vervolgens afsluiten voor een lager bedrag, aangezien u al een bepaald kapitaal en/of diensten hebt staan bij uw oude uitvaartverzekering.

Uitvaartverzekering premievrij maken

Als u wilt stoppen met betalen van premie omdat u de premie bijvoorbeeld financieel niet meer kunt dragen, dan is premievrij maken van de uitvaartverzekering een goede optie. Met het premievrij maken van uw uitvaartverzekering zet u in principe uw huidige uitvaartverzekering stop, maar behoudt u wel het reeds opgebouwde kapitaal en/of diensten. De uitvaartverzekering wordt stopgezet en u hoeft geen premie meer te betalen. Bij het premievrij maken van de uitvaartverzekering zal het opgebouwde kapitaal en/of waarde van het dienstenpakket bij de uitvaartverzekeraar blijven staan en bent u niet meer plichtig om maandelijks premie te betalen.

Let erop dat het opgebouwde kapitaal in de meeste gevallen niet voldoende toereikend zal zijn voor het bekostigen van een degelijke uitvaart. Bent u zich er dus van bewust dat u op een andere manier ervoor moet zorgen dat uw uitvaart betaald kan worden. Anders laat u uw nabestaanden met flinke financiële lasten van uw uitvaart achter. Dit is voor niemand een leuke laatste herinnering. Zorg dat u het op een goede andere manier geregeld hebt.

U kan ervoor kiezen om over te stappen naar een andere uitvaartverzekering waar u het resterende deel verder opbouwt. Zodat u uiteindelijk alsnog een complete uitvaartverzekering hebt opgebouwd met voldoende waarde om uw uitvaart mee te betalen, maar dan bij twee verschillende verzekeraars. Bespreek met uw nieuwe uitvaartverzekeraar na het afsluiten van de verzekering hoe u deze het beste passend kunt maken aan de uitvaartverzekering die u premievrij hebt laten maken.

Premievrij maken van een uitvaartverzekering is perfect wanneer u ziet dat u ergens anders veel minder premie betaalt en/of niet tevreden bent met de huidige polisvoorwaarden. Simpel gezegd stopt u de premiebetaling, maar laat u de uitvaartpolis niet ontbinden. Uw uitvaartverzekering loopt dan nog door en keert gewoon uit bij overlijden. U kunt bij ons uitvaartverzekering vergelijken voor de beste en goedkoopste uitvaartverzekeringen. U gaat dan in principe gewoon verder met uw uitvaartverzekering, maar dan met betere voorwaarden en/of premie.

Bijverzekeren met een nieuwe uitvaartverzekering

Wilt u overstappen van uitvaartverzekering omdat uw huidige polis bijvoorbeeld niet voldoende toereikend is om de gewenste uitvaart mee te bekostigen of omdat er bepaalde wensen missen en/of niet kunnen bij uw huidige uitvaartverzekeraar? In dergelijke situaties is bijverzekeren de beste optie. Met bijverzekeren verliest u niet een deel van het reeds opgebouwde kapitaal.

Met bijverzekeren behoudt u uw huidige uitvaartverzekering en vult u deze aan met een tweede uitvaartverzekering. Uiteraard is het handig om deze tweede uitvaartverzekering bij dezelfde uitvaartverzekeraar af te sluiten, maar u kunt er ook voor kiezen een uitvaartverzekering bij twee verschillende uitvaartverzekeraars af te sluiten. U kunt bijvoorbeeld een uitvaartverzekering in natura afsluiten voor de diensten van uw uitvaart te verzekeren en een uitvaartverzekering in kapitaal afsluiten om extra wensen van te kunnen betalen. Deze manier is vooral interessant omdat een natura uitvaartverzekering vaak goedkoper is dan een kapitaal uitvaartverzekering.

Verstandig vergelijken

Het overstappen van uitvaartverzekering moet u – zoals u heeft kunnen lezen – altijd proberen te voorkomen. Daarom is het belangrijk om een goede keuze te maken. Niet alleen wanneer u voor het eerst een uitvaartverzekering afsluit, ook wanneer u voor een tweede keer een uitvaartverzekering gaat afsluiten of wanneer u gaat bijverzekeren is het belangrijk om goed te vergelijken.

Bij Uitvaartverzekeringvergelijkenloont.nl kunt u op uw gemak de 5 grootste en beste uitvaartverzekeringen vergelijken. Maak een goede en weloverwogen beslissing en bekijk welke uitvaartverzekering voor u het beste is.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle kennisbank artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *