Uitvaartverzekering

Natura uitvaartverzekering

Natura uitvaartverzekering

Bij een natura uitvaartverzekering verzekert u alleen diensten en/of producten, zoals het werk van een uitvaartverzorger, de kist, rouwvervoer, rouwdrukwerk en de crematie of begrafenis zelf. Alle producten en/of diensten die gedekt zijn in de naturaverzekering noemen verzekeraars het basispakket. Bij dit type uitvaartverzekering wordt alle zorg van de uitvaart uit handen genomen, waardoor nabestaanden weinig tot geen keuzes hoeven te maken.

De diensten en producten die u geleverd krijgt kunnen per uitvaartverzekeraar verschillen. In grote lijnen zal het product- en dienstenpakket hetzelfde zijn, maar bij de ene verzekeraar krijgt u net wat andere producten en/of diensten vergoed dan bij de ander. Ook zijn er verzekeraars die een naturaverzekering aanbieden die alleen bestaat uit diensten, dus zonder producten. Hierbij verzekert u een aanvullend geldbedrag om zelf de producten uit te kiezen in samenwerking met de uitvaartverzorger die in het dienstenpakket zit. Het is dus verstandig om de inhoud van het producten- en dienstenpakket onderling te vergelijken voordat u afsluit.

Een uitvaartverzekering in natura wordt ook wel een verzekering met een pakket van producten en diensten of kortweg een pakketverzekering of naturaverzekering genoemd.

Naast een natura uitvaartverzekering bestaan er nog drie andere soorten uitvaartverzekeringen. Zo kunt u ook kiezen voor een kapitaal uitvaartverzekering, natura sommen uitvaartverzekering of een combinatie uitvaartverzekering.

70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering, 43% daarvan heeft een natura uitvaartverzekering.

Natura uitvaartverzekering vergelijken

Een natura uitvaartverzekering is de meest afgesloten uitvaartverzekering. Dit komt omdat het een uitvaartverzekering is die veel zorgen uit handen neemt bij nabestaanden. Iedere uitvaartverzekeraar biedt een natura uitvaartverzekering aan, daarom is het verstandig om alle uitvaartverzekeringen te vergelijken voordat u er één afsluit. Bij ons kunt u alle uitvaartverzekeringen vergelijken van Nederland. Zo weet u zeker dat u een weloverwogen keuze maakt.

Natura uitvaartverzekering vergelijken

Kenmerken van een natura uitvaartverzekering

Bij een natura uitvaartverzekering wordt uw uitvaart precies geregeld zoals dat in uw naturapolis staat vermeld. Als erfgenamen andere wensen hebben, die afwijken van de naturapolis, maken ze extra kosten. Deze kosten dienen ze dan zelf te betalen.

Hiertegenover staat dat erfgenamen minder druk zijn met het regelen van zaken rondom de uitvaart. De uitvaart wordt namelijk — als er geen specifieke wensen zijn — geregeld zoals deze in de naturapolis staat vermeld.

Een natura uitvaartverzekering is een pakketverzekering waarbij de erfgenamen in principe alleen de keuze hebben uit aangesloten uitvaartondernemers bij de betreffende uitvaartverzekeraar. Wilt u afwijken van deze uitvaartondernemers en een eigen uitvaartondernemer in de arm nemen? Dan zal er vaak de mogelijkheid zijn een bedrag te laten uitkeren. Deze uitkering is een stuk lager dan de waarde die u zou hebben gekregen in producten en diensten. Het bedrag zal niet voldoende toereikend zijn om een volledige begrafenis of crematie van te betalen.

Erfgenamen moeten in principe alle producten en diensten uit het pakket afnemen. Voor producten en diensten die niet worden gebruikt, wordt ook geen geld uitgekeerd. Hebt u specifieke wensen? Dan zal een kapitaal uitvaartverzekering beter bij u passen.

Voordelen van een natura uitvaartverzekering

Een natura uitvaartverzekering kent een heleboel voordelen. Wij sommen de belangrijkste hieronder voor u op:

 • Nabestaanden hoeven bijna niets meer te regelen voor de uitvaart.
 • U weet zeker dat uw nabestaanden geen extra kosten krijgen.
 • Vaak kunt u een extra geldbedrag mee laten verzekeren voor aanvullende wensen.
 • Door inkoopvoordelen is de premie van een natura uitvaartverzekering vaak goedkoper dan van een kapitaal uitvaartverzekering.

Nadelen van een natura uitvaartverzekering

Ondanks de vele voordelen biedt de natura uitvaartverzekering ook enkele nadelen. Het zijn wellicht niet echt nadelen, maar het zijn wel punten die wij u graag benoemen. U moet zich van de volgende nadelen bewust zijn:

 • Minder keuzevrijheid hoe u de uitvaart wenst vorm te geven dan met een kapitaal uitvaartverzekering.
 • U kunt niet zelf een uitvaartverzorger selecteren. De uitvaart dient geregeld te worden door de uitvaartverzekeraar. Dit hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn, veel verzekeraars hebben een behoorlijk grote landelijke dekking.
 • Niet geschikt als u in het buitenland begraven of gecremeerd wilt worden.

Aandachtspunten bij een natura uitvaartverzekering

De natura uitvaartverzekering keert standaard geen geld uit. Wilt u meer of andere keuzes dan in het pakket zit, dan moet u extra betalen. Omdat verzekeraars begrijpen dat een uitvaart niet standaard is, verzekert u bij de meeste natura uitvaartverzekeringen een aanvullend geldbedrag. Het is verstandig na te gaan of het standaard producten- en dienstenpakket bij uw wensen aansluit, zo kunt u een inschatting maken van de extra kosten boven op het standaard pakket dat verzekerd is.

Uitvaartverzekering in natura

Ook als uw nabestaanden andere keuzes maken dan in het standaardpakket is opgenomen moet u zichzelf realiseren dat dit extra kosten met zich meebrengt. Daarom is het altijd verstandig om naast het standaardpakket aan producten en diensten een geldbedrag mee te verzekeren. Veel verzekeraars bieden daarvoor pakketten aan met een aanvullend geldbedrag.

Een natura uitvaartverzekering in combinatie met een geldbedrag dat u vrij kunt besteden noemt men een combinatie uitvaartverzekering. Deze combinatie uitvaartverzekeringen kunt u bij alle grote uitvaartverzekeraars afsluiten. Onder andere bij DELA, Monuta en Ardanta.

Wat is allemaal verzekerd met een natura uitvaartverzekering?

De producten en diensten die verzekerd zijn in het basispakket verschild per verzekeraar. Echter, u kunt er vaak wel vanuit gaan dat onderstaande producten en diensten behoren tot het standaardpakket van een natura verzekering.

 • Persoonlijke begeleiding van een uitvaartverzorger bij u in de buurt. Deze komt bij u thuis om te luisteren naar de wensen en de keuzes door te bespreken.
 • Vervoer van de overledene van de plaats van overlijden naar de woonplaats.
 • De verzorging en het opbaren van de overledene.
 • Een (standaard) uitvaartkist.
 • Vervoer van de overledene van het uitvaartcentrum naar de plaatselijke begraafplaats of het dichtstbijzijnde crematorium.
 • Rouwbrieven en dankbetuigingen of gedachtenisprentjes.
 • Nabestaandenzorg

Als u wilt weten wat de uitvaartverzekeraar van uw keuze vergoed, raadpleeg dan altijd de algemene voorwaarden van de verzekeraar. Daarin leest u exact wat de verzekeraar allemaal vergoed. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

Wat kost een natura uitvaartverzekering?

De kosten van een uitvaart zijn in eerste instantie afhankelijk van uw keuze voor een begrafenis of een crematie. Maar ook uw persoonlijke wensen bepalen voor een belangrijke mate de premie die u moet betalen. Bepaal dus eerst wat uw wensen zijn, pas daarna kunt u op een juiste manier bepalen welk pakket aan producten en diensten het beste bij u past. Meer informatie over een naturaverzekering? Kijk dan eens bij uitvaartverzekeraar Yarden.

Vergelijk uitvaartverzekeringen<< Terug naar alle uitvaart begrippen