Yarden wordt overgenomen door DELA

Gepubliceerd op: 5 november 2019 in:
Yarden hoofdkantoor

DELA is van plan om uitvaartorganisatie en uitvaartverzekeraar Yarden over te nemen. Het gaat hierbij om de verzekeraar, het uitvaartbedrijf en alle verdere onderliggende organisaties en deelnemingen. Dankzij deze overname krijgt DELA er een groot aantal uitvaartcentrums en crematoriums bij die complementair aan die van DELA zijn.

Inhoudsopgave

Aanleiding van de overname

Yarden zit al enige tijd in de financiële problemen. Daarom heeft de directie van Yarden maatregelen genomen om het tij te keren, dit is voor de korte termijn gelukt.

Ondanks het herstelplan heeft Yarden op de lange termijn onvoldoende financiële buffers. Voor een oplossing voor de lange termijn was Yarden dan ook op zoek naar een geschikte en sterke partij die haar activiteiten kon overnemen. In DELA zag Yarden een geschikte partij.

Akkoord van de overname

De bestuurders van DELA en Yarden hebben een overeenkomst voor de overname ondertekend. Als de toezichthouders de overname ook goedkeuren, dan is Yarden vanaf begin 2020 officieel onderdeel van DELA. Uiterlijk in 2022 zal de samenvoeging en integratie voltooid zijn.

Goed nieuws voor Yarden-klanten

De overname is goed nieuws voor Yarden-klanten. Yarden moest namelijk onder druk van De Nederlandse Bank met een herstelactie komen. DNB wilde namelijk een lange termijn oplossing voor de 1 miljoen klanten van Yarden.

Voor de Yarden-klanten verandert er voorlopig niets. Hun bestaande polis zal hetzelfde blijven en nabestaanden kunnen dan ook rekenen op een gebruikelijke dienstverlening.

Voor de 380.000 pakketpolishouders blijft de herstelactie van kracht die Yarden deze zomer moest doorvoeren. DELA heeft aangegeven de pakketpolishouders wel tegemoet te komen. Bij een overlijden in de komende tien jaar hoeven nabestaanden wat betreft de pakketdekking niets na te betalen.

Door een forse kapitaalinjectie en extra reserveringen ontstaat er bovendien meer ruimte voor toekomstige inflatiebescherming voor de Yarden-klanten.

Wat betekent de overname voor DELA?

Door de overname groeit DELA aanzienlijk. Aanvankelijk van zo’n 3 miljoen klanten naar circa 4 miljoen klanten, circa 170 vestigingen, circa 2.000 medewerkers en circa 44.500 uitvaarten per jaar. Dit maakt Coöperatie DELA marktleider in de Benelux.

Door de overname is DELA’s solvabiliteitsratio gezakt van 373% (eind 2018) naar 269%. Dit is echter nog altijd ruim boven de wettelijke 100% solvabiliteitsratio. Directeur Edzo Doeve geeft aan: “De overname vraagt op korte termijn een investering. Onze solvabiliteit daalt, maar blijft nog altijd sterk. Dat de coöperatie groeit is uiteindelijk voor iedereen positief, ook voor onze huidige DELA-klanten. We bieden onze leden straks een betere landelijke dekking van eigen uitvaartcentra en crematoria.” Met de overname neemt DELA een goed lopend bedrijf over en door de samenvoeging van de activiteiten wordt DELA op de lange termijn nog sterker.

Vergelijk uitvaartverzekeringen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *