Overlijdensrisicoverzekering hypotheek

Vind een goede overlijdensrisicoverzekering voor uw hypotheek. Ga niet in op het voorstel van uw hypotheekaanbieder, los elders afsluiten is vaak goedkoper!

Leeftijd

Getoonde premies zijn berekend met de geboortedatum:
01-11-1996 (27 jaar)

Premie

Klik op bekijken om de premie te zien die u betaalt.
1
Bedenktijd
30 dagen
Looptijd
30 jaar
Verzekerd bedrag
€ 300.000
Verzekeringsvorm: Annuïtair dalend
Eenmalige afsluitkosten (distributiekosten): € 69
Betaaltermijn: per maand
€ 5
,07
per maand
Bekijken
2
Bedenktijd
30 dagen
Looptijd
30 jaar
Verzekerd bedrag
€ 300.000
Verzekeringsvorm: Annuïtair dalend
Eenmalige afsluitkosten (distributiekosten): € 45
Betaaltermijn: per maand, kwartaal, half jaar, jaar (extra korting)
€ 5
,31
per maand
Bekijken
3
Bedenktijd
30 dagen
Looptijd
30 jaar
Verzekerd bedrag
€ 300.000
Verzekeringsvorm: Annuïtair dalend
Eenmalige afsluitkosten (distributiekosten): € 19,20
Betaaltermijn: per maand
€ 7
,47
per maand
Bekijken
Deze vergelijking betreft geen financieel advies, u bent zelf verantwoordelijk voor uw keuzes.
Benieuwd hoe wij vergelijken en wie wij zijn? Lees dan hier alles over ons.
Laatste update vergelijker: 8 november 2023

Waarom een overlijdensrisicoverzekering?

  • U heeft 30 dagen bedenktijd.
  • Voor een zeer lage maandelijkse premie voorkomt u dat uw partner en kinderen in de problemen komen als u komt te overlijden.
  • Een overlijdensrisicoverzekering is uniek onder de verzekeringen, deze keert gegarandeerd uit bij overlijden binnen de looptijd van de verzekering.

Veelgestelde vragen over overlijdensrisicoverzekering & hypotheek

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij een hypotheek?

Bij veel hypotheekverstrekkers is een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Er zijn echter ook hypotheekverstrekkers waar een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht is. Of het bij uw beoogt hypotheekverstrekker verplicht is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, vind u in de hypotheekofferte of kunt u aan uw hypotheekadviseur vragen.

Waarom niet de overlijdensrisicoverzekering kiezen van mijn beoogt hypotheekverstrekker?

Dat uw beoogt hypotheekverstrekker een lage en of goede hypotheek voor uw woning aanbiedt, betekent nog niet dat zij ook een goedkope overlijdensrisicoverzekering aanbieden. In veel gevallen bent u goedkoper af als u deze los elders afsluit en deze laat verpanden met uw hypotheek. Ook als u verplicht bent een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, bent u niet verplicht deze bij uw hypotheekaanbieder af te sluiten. Kijk dus even rond voor een goedkoper alternatief is ons advies.

Overlijdensrisicoverzekering voor hypotheek

Wilt u een hypotheek afsluiten? Dan is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) vaak een verplichte verzekering. De hypotheekverstrekker wilt namelijk de zekerheid dat de hypotheek volledig wordt afbetaald als u komt te overlijden. Met een afgesloten overlijdensrisicoverzekering heeft de hypotheekverstrekker deze zekerheid.

Overlijdensrisicoverzekering hypotheek

Overlijdensrisicoverzekering en uw hypotheek

Een overlijdensrisicoverzekering is een verstandige verzekering om af te sluiten samen met uw hypotheek. Als u of uw partner zou komen te overlijden tijdens de afgesproken looptijd keert de overlijdensrisicoverzekering een bedrag uit. De overlijdensrisicoverzekering sluit u in dit geval gelijktijdig af met de hypotheek. Als u of uw partner dan zou komen te overlijden, dan kan de hypotheek in een keer afbetaald worden. Zo komen jullie niet in de financiële problemen als er een inkomen zou wegvallen.

Uitkering overlijdensrisicoverzekering naar de hypotheekverstrekker

Als u verplicht bent een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten voor uw hypotheek, dan zal de overlijdensrisicoverzekering verpand worden aan uw hypotheek. Verpanding van een overlijdensrisicoverzekering aan een hypotheek betekent dat als u komt te overlijden, dat de uitkering direct aan de hypotheekverstrekker zal worden overgemaakt. Mocht de uitkering hoger zijn dan de restschuld dan zal de hypotheekverstrekker het resterende geldbedrag overmaken aan de begunstigde. De begunstigde kunt u opgeven bij het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering.

Los van uw hypotheek afsluiten

Als u een hypotheek afsluit dan biedt de hypotheekverstrekker vaak ook een overlijdensrisicoverzekering aan. U bent echter niet verplicht de overlijdensrisicoverzekering via de hypotheekverstrekker af te sluiten. Dit lijkt heel gemakkelijk, maar in veel gevallen is het goedkoper om de overlijdensrisicoverzekering elders af te sluiten. Via deze verzekeraar kunt u vervolgens de overlijdensrisicoverzekering laten verpanden aan uw hypotheek.

Beste en goedkoopste overlijdensrisicoverzekering voor uw hypotheek

Wij bieden u de keuze tussen de overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer, Reaal, Nationale Nederlanden en DELA. Via onze vergelijker vindt u binnen enkele minuten de beste overlijdensrisicoverzekering voor uw persoonlijke situatie. De 4 aanbieders die we vergelijken zijn uitstekende aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen met een eerlijke premie. Kijk of u hier een goedkope overlijdensrisicoverzekering voor uw hypotheek kunt afsluiten. U moet zich realiseren dat u de overlijdensrisicoverzekering voor uw hypotheek voor 30 jaar afsluit. Een premieverschil van € 2 per maand lijkt misschien niet erg veel maar zal aan het einde van de looptijd oplopen tot € 720.

Overlijdensrisicoverzekering hypotheek: uw gezondheid is van belang

Bij het afsluiten van een nieuwe overlijdensrisicoverzekering speelt uw gezondheid een grote rol. Het is dus verstandig een reeds lopende overlijdensrisicoverzekering nooit zomaar op te zeggen, het aanvragen van een nieuwe kan namelijk soms moeilijk worden. Bij het afsluiten van een nieuwe overlijdensrisicoverzekering zullen verzekeraars een gezondheidsverklaring eisen. Gaat het om een hoge verzekerde waarde van zo’n € 270.000 en meer? Dan zal de verzekeraar in veel gevallen zelfs een medische keuring eisen.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek?

Een overlijdensrisicoverzekering dekt het financiële risico bij overlijden. Als u tijdens de looptijd van de verzekering zou komen te overlijden dan keert de overlijdensrisicoverzekering het bedrag uit wat verzekerd is. Een overlijdensrisicoverzekering sluit u af op iemand zijn leven. U kunt de verzekering natuurlijk ook afsluiten op twee levens. Bijvoorbeeld als jullie beiden werken en beiden inkomens nodig zijn om de vaste lasten te kunnen betalen. Bij het aangaan van de verzekering geeft u aan wie de begunstigde is, diegene zal de uitkering ontvangen als de verzekerde komt te overlijden. Ook is het mogelijk om de kinderen als begunstigde op te geven mochten jullie beiden komen te overlijden bij bijvoorbeeld een auto-ongeluk.

Overlijdensrisicoverzekering hypotheek verplicht?

In de meeste gevallen bent u verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als u een hypotheek wilt aangaan. Er zijn echter ook hypotheekverstrekkers waarbij een overlijdensrisicoverzekering geen eis is. Dit kan komen omdat u bijvoorbeeld voldoende eigen vermogen inbrengt of een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit. Ondanks dat het niet overal of altijd verplicht is, is het wel verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Een overlijdensrisicoverzekering is bijvoorbeeld slim wanneer u met twee inkomens een hypotheek afsluit of een gezin hebt. Als achterblijvende partner wilt u in het huis kunnen blijven wonen. Zeker als u een gezin hebt kan een overlijdensrisicoverzekering des te belangrijker zijn. Als achterblijvende ouder moet u minder gaan werken of de opvangkosten van de kinderen zullen stijgen. Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten die bij overlijden een bedrag zal uitkeren, zal u als achterblijvende ouder financieel alles beter kunnen behappen. Veel banken of geldverstrekkers stellen een overlijdensrisicoverzekering verplicht voor het deel wat boven de 80% van de woningwaarde uitkomt. Sommige geldverstrekkers zijn nog strenger zoals Argenta of Van Lanschot, terwijl ABN Amro hierin bijvoorbeeld juist nog soepeler is.

Overlijdensrisicoverzekering niet bij iedere hypotheek verplicht

Er zijn enkele hypotheekverstrekkers waarbij een overlijdensrisicoverzekering geen eis is. Het maakt hierbij niet uit hoe hoog de hypotheek is in verhouding met de marktwaarde van de woning. U kunt hier dus de volledige woning financieren met een hypotheek zonder dat een overlijdensrisicoverzekering verplicht is. Het is echter aan u zelf of dit eveneens ook verstandig is. Wij raden altijd aan om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als u een hypotheek aangaat. U moet goed nadenken wat er financieel zou gebeuren als een van de inkomens weg zou vallen. De hypotheken waar een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht is, zijn:

  • ABN AMRO
  • BLG Wonen
  • Florius
  • ING
  • Moneyou
  • RegioBank

Overlijdensrisicoverzekering bij een NHG-hypotheek

Wilt u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten? Dan is vanaf 1 januari 2018 een overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht. Dat de hypotheekverstrekker dit niet meer eist, wilt niet zeggen dat het slim is om uzelf niet te verzekeren. Kijk bijvoorbeeld samen met uw hypotheekadviseur wat in uw situatie verstandig is.

Soorten overlijdensrisicoverzekeringen bij uw hypotheek

Net als een lineaire- en annuïtaire hypotheek heb je ook exact dezelfde soorten in een overlijdensrisicoverzekering. Deze type overlijdensrisicoverzekeringen zijn dus bij uitstek geschikt om te koppelen aan uw hypotheek. Zo betaalt u nooit onnodig te veel premie voor de overlijdensrisicoverzekering en blijft u nooit met een restschuld achter.

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering is de meest gebruikelijke vorm om bij een annuïteitenhypotheek af te sluiten. Zo daalt het verzekerde bedrag geleidelijk met de hypotheek mee.

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Bij een lineaire hypotheek kies je het beste voor een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering. Hiermee daalt het verzekerde bedrag van de overlijdensrisicoverzekering geleidelijk met de hypotheek mee.

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Het verzekerde geldbedrag bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering blijft gedurende de gehele looptijd gelijk. Bij het aangaan van de verzekering spreekt u een geldbedrag en daar betaalt u premie maandelijks een gelijke premie voor. Dit type overlijdensrisicoverzekering kunt u ook afsluiten samen met een aflossingsvrije hypotheek.

Overlijdensrisicoverzekering hypotheek vergelijken

Bij het aangaan van een hypotheek mag een hypotheekverstrekker van u eisen een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. U bent echter vrij in de keuze waar u deze overlijdensrisicoverzekering afsluit. De premieverschillen tussen de onderlinge verzekeraars zijn groot, het is dus slim om overlijdensrisicoverzekeringen te vergelijken. Dit kunt u eenvoudig online via onze website doen.

Meer onafhankelijke informatie

Voor meer onafhankelijke informatie over overlijdensrisicoverzekeringen en uw hypotheek kunt u ook kijken bij NN. Of bekijk direct de mogelijkheden tot het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.