Uitvaarten levenloos geboren kinderen verdubbeld

Gepubliceerd op: 5 maart 2019 in:
Uitvaart levenloos geboren kind

Sinds februari 2019 is het voor ouders mogelijk om hun levenloos geboren kind te laten registreren in de Basisregistratie Personen. Een goede stap in de juiste richting, waar uitvaartverzekeraars al jaren op anticiperen. Uitvaartverzekeraars vergoeden namelijk de uitvaart van kinderen die na 20 weken levenloos geboren worden.

Inhoudsopgave

Uitvaartverzekeraar DELA komt met cijfers

Levenloos geboren kinderen krijgen steeds vaker een echte uitvaart, dit komt omdat uitvaartverzekeraars de kosten van de uitvaart dekken als u zelf verzekerd bent. Uitvaartverzekeraar DELA ziet dat levenloos geboren kinderen steeds vaker een eigen uitvaart krijgen. Dit constateren zij uit eigen cijfers, sinds 2013 zien zij een verdubbeling. Volgens het Verbond van Verzekeraars blijkt deze trend ook uit andere cijfers, zo blijkt onder meer uit de cijfers van uitvaartverzekeraar Ardanta en andere verzekeraars zien ook een opwaartse lijn.

Uitvaartverzekeraar DELA verzorg gemiddeld zo'n 160 uitvaarten per jaar voor levenloos of te vroeg geboren baby's. In 2018 heeft DELA 155 uitvaarten verzorgd, in 2017 waren het er 180.

Verzekeraars vergoeden uitvaart

Sinds 2013 vergoeden uitvaartverzekeraars de uitvaartkosten van kinderen die na twintig weken levenloos zijn geboren en daar is duidelijk behoefte aan. DELA-directeur geeft aan “Vanaf het prille begin van een zwangerschap maakt een kind immers al onderdeel uit van het gezin”. De meeste uitvaartverzekeraars hanteren een 20 weken eis, uitvaartverzekeraar DELA hanteert helemaal geen grens meer sinds 2013. Volgens DELA-directeur Doeve veranderen maatschappelijke normen en gaan zij daarin mee.

Uitvaart verplicht vanaf 24 weken

Volgens de Wet op de Lijkbezorging moet een kind dat na 24 weken zwangerschap levenloos wordt geboren, officieel begraven of gecremeerd worden. Sinds 2013 is besloten dat uitvaartverzekeraars die aangesloten zijn bij het Verbond van Verzekeraars om ook beneden deze 24 wekengrens dekking te bieden, in ieder geval vanaf 20 weken. Waarbij uitvaartverzekeraar DELA heeft besloten om helemaal geen grens meer te hanteren.

Intiem afscheid

DELA merkt in de praktijk verschillen tussen de uitvaart van een voldragen baby en een baby die na twintig weken levenloos wordt geboren. Bij een voldragen baby hebben ouders eerder behoefte aan een volledige uitvaart, terwijl ouders die na twintig weken hun kind verliezen eerder de voorkeur geven aan een intiem afscheid.

De laatste jaren merkt DELA dat ouders de voorkeur geven voor de zogenoemde “wateropbaring”. Doordat het kind in water wordt opgebaard, ziet een te vroeg geboren kind er over het algemeen beter uit. Als ouder kunt u voor verschillende vormen en rituelen kiezen, zo is ieder afscheid volledig op de wensen van de ouders afgestemd.

Uitvaartverzekering bij zwangerschap

Bent u momenteel zwanger en heeft u nog geen uitvaartverzekering? Dan is dit het moment om alsnog een uitvaartverzekering af te sluiten. U verzekert dan namelijk niet alleen uzelf, maar ook uw kindje. Vergelijk uitvaartverzekeringen op onze website en bekijk waar u zichzelf het goedkoopst kunt verzekeren.

Het Verbond van Verzekeraars adviseerde zijn uitvaartleden om vanaf 1 januari 2013 een 20-weken grens te hanteren. Dat leek, mede na overleg met onder meer de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, de meest natuurlijke grens. Dat betekent dat uitvaartverzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond een eventuele uitvaart van levenloos geboren kinderen van 20 weken vergoeden. Uitvaartverzekeraar DELA heeft ervoor gekozen om helemaal geen grens te hanteren.

Bron: DELA.nl

Vergelijk uitvaartverzekeringen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *