Uitvaartverzekering afkopen

Uitvaartverzekering afkopen

Een uitvaartverzekering afkopen is onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Bij het afkopen van een uitvaartverzekering stopt u de verzekering en wordt er een bedrag op uw rekening teruggestort. Op het moment dat u de uitvaartverzekering heeft afgekocht betaalt u geen premie meer en u bent ook niet meer verzekerd voor uw uitvaart.


Waarom een uitvaartverzekering afkopen?

Denk eerst goed na waarom u de uitvaartverzekering wilt afkopen, want afkopen is financieel gezien in de meeste gevallen niet voordelig. Ondanks dat kunnen er een aantal goede redenen voor het afkopen van een uitvaartverzekering zijn:

  • Uw wensen zijn veranderd en de waarde van uw uitvaart is daarmee flink gedaald. U verwacht hier zelf voor te kunnen sparen. Let wel dat uw erfgenamen de uitvaart eerst dienen voor te schieten, uw spaartegoeden worden namelijk na overlijden bevroren door de bank.
  • U heeft voldoende kapitaal voor uw uitvaart kunnen sparen of heeft een andere financiële meevaller. Let erop dat ook hier uw nabestaanden de kosten eerst moeten voorschieten.
  • U heeft twee uitvaartverzekeringen waarbij de tweede uitvaartverzekering niet meer nodig is.

Wanneer is afkopen uitvaartverzekering mogelijk?

Het afkopen van een uitvaartverzekering is niet altijd mogelijk. Elke verzekeraar hanteert voor het afkopen van uw uitvaartverzekering andere regels en voorwaarden. Ook is het in veel gevallen afhankelijk wat het type uitvaartverzekering is. Bijvoorbeeld een kapitaalverzekering of een natureverzekering.

Informeer bij uw huidige uitvaartverzekeraar of afkopen van uw uitvaartverzekering mogelijk is en wat de daarbij behorende voorwaarden van zijn. Let erop dat de dekking die hoorde bij de uitvaartverzekering zal komen te vervallen bij het afkopen van de uitvaartverzekering. Uw nabestaanden krijgen geen uitkering of vergoeding van de uitvaartkosten. Mits die er is, heeft u bij het afkopen recht op de afkoopwaarde van de uitvaartverzekering.

Wat is de afkoopwaarde?

Iedere lopende uitvaartverzekering bouwt – door middel van de maandelijkse premie die u betaalt – een bepaalde waarde op. Deze waarde is de afkoopwaarde. Deze afkoopwaarde krijgt u in een geldbedrag uitgekeerd op het moment dat u besluit de uitvaartverzekering af te kopen.

Deze afkoopwaarde valt in de praktijk vaak behoorlijk tegen. Dit kan komen omdat u bijvoorbeeld nog niet zolang verzekerd bent en dus nog niet zoveel premie heeft ingelegd. Ook zal de verzekeraar zelf zijn eigen gemaakte kosten nog van deze afkoopwaarde aftrekken. Veelal bestaan deze kosten uit administratiekosten, distributiekosten en de kosten die de verzekeraar heeft gemaakt om het risico op overlijden af te dekken.

Afkopen van een uitvaartverzekering is financieel gezien zelden gunstig. De afkoopwaarde zal in de meeste gevallen lager liggen dan dat u in totaal aan premie heeft ingelegd. Daarom zal het in veel gevallen gunstiger zijn om de uitvaartverzekering premievrij te maken.

Hoe wordt de afkoopwaarde berekend?

Helaas wordt de afkoopwaarde niet bij iedere verzekeraar op dezelfde manier berekend. Ook is niet iedere uitvaartverzekeraar geheel duidelijk op de website over hoe de afkoopwaarde berekend wordt. Om meer te weten te komen over hoe de afkoopwaarde berekend wordt adviseren wij om contact met uw uitvaartverzekeraar op te nemen.

In grote lijnen wordt gekeken naar de totaal ingelegde premie, de actuele rente en de kosten die de uitvaartverzekeraar heeft gemaakt.

Afkoopwaarde vaak niet transparant

Bijna alle uitvaartverzekeraars geven aan dat de afkoopwaarde wordt berekend aan de hand van een actuariële rekenmethode. Hoe deze rekenmethode echter in elkaar zit zijn de meeste uitvaartverzekeraars niet transparant in. Er wordt alleen aangegeven dat het geen simpele optelling van al uw premies is.

Voordat u besluit dat u de uitvaartverzekering wilt afkopen is het dus verstandig om te vragen hoe deze actuariële methode in elkaar steekt en te vragen naar de hoogte van de afkoopwaarde.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *